Az Üzbég gránátalma (Punica granatum 'Üzbég') egy közép-ázsiai eredetű gránátalmafajta, amelyet hidegtűrő tulajdonságáért és ízletes,nem repedő gyümölcseiért nemesítettek ki.
Szenzációs újdonság! A növény a normál gránátalmánál kisebb termetű, lassabb növekedésű, a termés korán érő, nem reped fel, gyönyörű tűzpiros, igen ízletes, lédús. Üzbegisztánból származik, fagytűrése igen jó, a gránátalmák számára kevésbé ideális helyen is sikerrel termeszthető fajta!
Éghajlati igény: A gránátalmák általában USDA 7–11 zónákban télállók, de a közép-ázsiai fajták (pl. 'Afganski') akár -12°C-ig is ellenállnak, különösen jó vízelvezetésű talajban.
Növekedési forma: Többszörösen elágazó cserje vagy kis fa, magassága 3–5 méter között változhat.
Levelek és virágok: Lándzsás, fényes zöld levelek, nyáron narancsvörös virágok, melyek méheket vonzanak.
Időzítés: Tavasszal (március–április) vagy kora ősszel (szeptember–október), amikor a talaj hőmérséklete eléri a 15°C-ot.
Helyválasztás: Teljes napsütés (napi 6–8 óra), szélvédett terület. Kerülje az árnyékos vagy nedves talajú helyeket.
Talaj előkészítés: Jó vízelvezetésű, homokos vagy vályogos talajt részesítse előnyben. pH-érték 5,5–7,5 között legyen.
Távolság: Ültessen 3–4 méter távolságban más növényektől a korona terjedése miatt.
Öntözés: Fiatal növényeket rendszeresen öntözzön (hetente 1–2 alkalommal), felnőtt példányok szárazságtűrőek, de aszály idején mélyen öntözzön.
Trágyázás: Az első 2–3 évben tavasszal alkalmazzon nitrogén-dús műtrágyát (pl. 10-10-10), majd később csak komposztot.
Metszés: Tavasszal vagy télen távolítsa el a gyenge, kereszteződő vagy sérült ágakat. A gyümölcstermés érdekében ritkítsa a gyümölcsöket.
Gyakori problémák: Lisztharmat, levélfoltosság, gyümölcsrothadás, levéltetvek.
Megelőzés: Légáramlás biztosítása, nedves lomb kerülése, rézalapú permetezők alkalmazása.
Hidegvédelem: Fiatal fákat téli takaróval vagy fagyvédő szövetekkel védje, különösen -10°C alatti hőmérsékleteken.
Érési idő: A gránátalmák szeptember–október között érnek, amikor a héj mattvörös színű és a gyümölcs kemény.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen (5–10°C) 2–3 hónapig tárolható.
Felhasználás: Frissen fogyasztható, levek, szirupok vagy saláták készítésére