Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Kiemelt írások

Olajfa szabadföldi tartása Magyarországon

Az elmúlt 1-2 évtizedben már felhalmozódott annyitapasztalat az olajfa magyarországi telepítésével kapcsolatban, hogy bátran kijelenthető,ha helyes a fajtaválasztásunk és az ország legenyhébb telű vidékeinek egyikénvan a kertünk, akkor ültethetünk olajfát a kertünkbe.
Ne feledjük, csak akkor van esélyünk, ha kertünk hazaiviszonylatban a lehető legjobb mikroklímában van. Ennek megfelel Budapestbelvárosa (hősziget), illetve a budai hegyoldal védettebb részei, vidéken pedigközéphegységeink déli lankái és a Balaton északi partvidéke.
Általánosságban elmondható, hogy a legideálisabb fekvés domb-és hegyoldalaink dél felé néző hegylábfelszínének magasabb térszínei , ezhazánkban általában 200-300 m-es tengerszintfeletti magasságot jelent, tehát100-200 m-el a síkság fölött. A tengerszintfeletti magasságnak elsősorban aleghidegebb éjszakákon (derült égbolt-szélcsend-hóval borított felszín) vanjelentősége, amikor a lejtőkről lefolyik (nem marad ott) a hideg levegő, mivelnehezebb mint a meleg levegő, így folyik mint a víz.
A Villányi-hegység déli oldalán, 197 m tengerszintfelettimagasságban (nagyjából 100 m-el a Drávamenti-síkság felett) végzett több mint20 éves meteorológiai mérések során a leghidegebb telek, leghidegebb éjszakáintöbb alkalommal mértünk 10-15 Celsius fokkal melegebbet, mint lent a síkon!

Meteorológiai ismeretek, adatok hiányában sokat segíthet adöntésünk meghozatalában, ha a kertünkben, vagy a környéken vannak bizonyos délszakiindikátor-növények, mint pl a fügebokrok, mert ha azok akár évtizedesviszonylatban sem szenvedtek fagykárt, akkor jó eséllyel lehet olajfánk akertünkben.
Nyugati szakirodalmak és a saját tapasztalataink alapján akövetkező fajták a leghidegtűrőbbek:
Aglandaou, Bouteillan, Mouflal nevű francia fajták és azolasz Nostrale di Rigali.
Ezek nagyon ritka fajták, mert a mediterrán országokban nema leghidegtűrőbb fajtákat szaporítják nagy számban, hanem legbőtermőbbeket.Ezért nehéz beszerezni őket, de ragaszkodjunk ezen fajtákhoz, mert hosszú távoncsak ezek lehetnek sikeresek nálunk!
Ha már sikerült beszereznünk valamelyik fajtát, agondozásukkal is sokat tehetünk a siker érdekében.
A kora tavaszi kálium műtrágyázás erősen javasolt, hogy egyéleterős, jó vitalitású, erős szövetű növényünk legyen. Továbbá mindenképpenöntözzük nyáron, hiába egy szárazságtűrő növényről van szó, de ezzelmeghatározzuk, hogy nyáron fog fejlődni, új hajtásokat hozni és még véletlenülsem ősszel, amikor még lehet elég hő és víz (csapadék) a növekedéséhez, deideje már nem lesz beérlelni a friss hajtásait, ami a hidegtűrésen sokatrontana.
Nem utolsó sorban ne ragaszkodjunk a mediterrán térségbenmegszokott egy törzses, fa formához, hanem szerencsésebb nálunk a több törzses,bokor forma mert a legnagyobb lehűlésekkor, derült, kisugárzásos éjszakákon,sokat véd az örökzöld lombja ha közelebb van a talajhoz, mintha több méteresmagasságban.

Érdemes megfogadni a fenti tanácsokat, mert ezek többévtizedes tapasztalatokon alapulnak és már elmondható, hogy az ország többpontján vannak pozitív példák. A Mecsek-, a Villányi-hegység és a SzentGyörgy-hegy déli oldalán több mint 10 éve működnek ezek a fajták!
Elolvasom
Hogyan tarthatunk pálmát Magyarországon?

Hogyan tarthatunk pálmát Magyarországon?

Ha Magyarországon szeretnénk pálmát tartani szabadföldben, nemárt pár tényt szem előtt tartanunk. Először is, a legfontosabb a megfelelő faj/fajokkiválasztása. Hazánk nagy részén szélsőséges kontinentális klíma uralkodik,amit a pálmavilág több mint 2600 fajából csak néhány faj képes tolerálni, de őkis csak a kert tulajdonosának hozzáértő odafigyelésével. A legjobb esélyünk akövetkező fajokkal lehetnek: Rhapidophyllum hystrix, Sabal minor, Trachycarpusfortunei, Trachycarpus takil. A kivételesen jó adottságú helyeken, mint plBudapest belvárosa, Balaton-felvidék déli lejtőin, illetve a Mecsek- ésVillányi-hegység déli lankáin még meg lehet próbálkozni a Chamaerops humilisváltozataival (Cerifera/Vulcano), Jubaea chilensis és Trithrinax campestrisfajokkal.
Arra törekedjünk, hogy a telepítés ideje lehetőleg tavasszallegyen, mert úgy van esélye a következő télig a pálmánknak begyökeresedni,megerősödni. Lehetőleg kertünknek legvédettebb helyére, déli fal elé, északiszelektől védett helyre ültessük.
Szinte bármelyik fajról legyen szó, késő tavasztólszeptemberig még véletlenül sem szenvedhetnek vízhiányt, tehát öntözzükbőségesen, illetve szeptemberben az öntözővízbe keverhetünk kálium-műtrágyát,ami megerősíti a sejtjeit, szöveteit.
Szeptemberben azért is le kell állni az öntözéssel, hogy ahajtásainak legyen ideje beérni és ne friss hajtásokkal menjen a télbe, mert azsokat ront a hidegtűrésen.
A fent felsorolt fajok -12 Celsius fokig védelem nélkül issértetlenek maradnak, de ennél nagyobb lehűlések esetén ha biztosra akarunkmenni, gondoskodjunk takarásos védelmükről. Szerves anyaggal, mint száraz lomb,szalma, kukoricaszár, stb lehetőleg ne próbálkozzunk, mert a pálmák érzékenyeka gombásodásra, így még ha a hidegtől meg is óvnánk kedvencünket, de apusztulástól nem.
A takarás a következők szerint történjen. Először isösszekötjük a pálma leveleit, majd a takarásra legalkalmasabb anyaggal,fátyolfóliával múmiákhoz hasonlóan, többszörösen körbetekerjük a növényt, végülegy nejlonzsákot húzunk az egészre.
A nejlonzsák a téli nedvességtől kell, hogy megóvja acsomagolást, így a növényt!

https://treemail.hu/termekek/palmak
Elolvasom

Vegyszermentes szőlőfajtáink

Nagyon fontos, hogy kertünkben vegyszermentes gyümölcsöket neveljünk. Ezért mi olyan növényeket kínálunk, melyek ellenállnak az ismert növénybetegségeknek!

Szeretnénk bemutatni néhány igen ritka csemege és bioszőlőt, melyeket mostantól megtalálhatnak a Treemail gyümölcs különlegességei között. Érdemes figyelembe venni a leírások alatti USDA értéket, mely a télállósági zónatérképen megmutatja, hazánk melyik területére javasoljuk egy-egy fajta telepítését.
Ezeket a gyümölcsoltványokat egységesen 1950 Ft-ért szabadgyökérrel, gondosan csomagolva küldjük.

Árkádia bioszőlő- Vitis 'Árkádia'
Ukrajnában hozták létre a Moldova x Cardinal keresztezésével. Sárga bogyói augusztus derekán érnek és nagyon zamatosak,mindemellett több mint fél kilós fürtjei kifejezetten piacosak. Mind a betegségek, mind a hideggel szemben kifejezetten ellenálló fajta!

Afuz Ali csemegeszőlő -Vitis 'Afuz Ali' Nemzetközi szinten is az étkezési szőlőfajták között nagyon keresettnek számít. Az egész világon ismert fajta, de a legfőbb termesztő övezetét a mediterrán térség jelenti, mert hosszú tenyészidejű és nagy a hőigénye. Nálunk csak a melegebb országrészekben, illetve kisebb mennyiségben védett, meleg udvarokban érleli be termését stabilan, minden évben. Aranysárga színű ovális bogyók, illetve nagy, hosszúkás fürtök (500-600g) jellemzik.

Belüj Originalnüj bioszőlő -Vitis 'Belüj Originalnüj' Nem csak jó rezisztenciája,hanem különleges termése miatt is igen érdekes fajta: a bogyók fejre állított körte alakúak, alakjuk egyedülálló a csemegeszőlők közt! Viszonylag későn,októberben érik, a fürtök és a bogyók is mutatós, nagy méretűek, színe zöldesfehér, íze kellemes aromás, harmonikus.

Bioszőlő 'Kismis Moldavszkij' -Vitis 'Kismis Moldavszkij' A három szőlőbetegséggel szemben közepesen toleráns, növényvédelem nélkül sajnos nem minden évben lesz hibátlan a termése. Kiemelkedően magas minőségű, prémium kategóriás gyümölcse miatt mégis érdemes ültetni, mert kedvező termőhelyen páratlan minőségű, gyönyörű termést ad! Fürtje tetszetős, igen nagy, közepesen tömött, a bogyók hamvasak, sötét liláspirosak, héja vékony, olvadó, húsa ropogós, MAGNÉLKÜLI! Talajra nem igényes, jó szárazságtűrő, de védett, meleg fekvést igénylő fajta. Október elején érik, jobb években már szeptember végétől szedhető. A Kisinyovi Szőlészeti Kutatóintézet fajtája.

Bioszőlő Moldova -Vitis 'Moldova' A betegségekkel szemben jó toleranciát mutató, jó termésbiztonságú, október első felében érő csemegeszőlő. Fürtje nagy, mutatós,bogyói nagyok, sötétkékek. Rendkívül piacos, gyönyörű termésű, ízletes fajta.

Bioszőlő 'Vénusz' -Vitis 'Vénusz' A Néró fajtához nagyon hasonló, rezisztens,sötétkék csemegeszőlő, de gyakorlatilag teljesen MAGVATLAN! Betegségekkel szembeniellenállósága kifejezetten jó!

Conegliano bioszőlő - Vitis 'Conegliano' Olasz fajta, mely Velencétől nem messze lévő olasz városkáról kapta nevét, ahol a nemesítése (Italia x Volta szülők hibridje) történt. Az egyik legkorábban érő csemegeszőlő, mert meleg években már július végén szüretelhetjük! Kék színű, vékony héjú bogyói lédúsak és kellemesen aromásak.

Suvenir bioszőlő - Vitis 'Suvenir'
Ukrán fajta, Moldova x Hamburgi muskotály szülőkkel. Érési ideje szeptember elejére tehető. Sötétkék, kecskecsöcsalakú bogyói, vékonyhéjúak és nagyon zamatosak.

Megtalálható oldalunkon ezeken felül egy konténeres szőlő is:
Helikon Szépe csemegeszőlő - Vitis 'Helikon Szépe' A Cserszegifűszeres és a Sultanina keresztezéséből született magyar fajta. Korán, már augusztus közepén szüretelhető, nagy fürtű(400-500 g), aranysárga, ropogós, enyhén muskotályos ízű magnélküli (!) csemegeszőlő.

Kép forrása: Pinterest
Elolvasom
Vegyszermentes szőlőfajtáink