Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Kiemelt írások

Páfrányfenyő, ami nem ismeri az öregedést

Van egy faj, ami nem ismeri az öregedést

Egy friss tanulmány szerint genetikailag egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, illetve az aszály okozta rendellenességek leküzdését segítő vegyületeket termel a páfrányfenyő – írja az MTI. A Kínában őshonos faj ma már világszerte megtalálható a parkokban és a kertekben, vadon élő populációit viszont az erdőirtás miatt a kihalás fenyegeti.
A szakértők 15 és 667 éves kor közötti fákat tanulmányoztak, megvizsgálták a fagyűrűiket, és elemezték a sejtjeiket, kérgüket, leveleiket és magjaikat.

A genetikai vizsgálatok eredményei azt is felfedték, hogy az öregedéssel összefüggő gének nem kapcsolódnak be automatikusan egy adott életkorban, mint más növényeknél.

A titok a nagyon egészséges védekezőrendszer fenntartásában rejlik, és hogy a fajnak egyszerűen nincs egy előre meghatározott öregedési programja”
– mondta Richard Dixon, az Észak-texasi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy ahogy a páfrányfenyők öregednek, nem gyengül a védekezőképességük.

Mindez azt jelenti, hogy bár egy több száz éves páfrányfenyő kívülről viharvertnek tűnhet a fagyások és villámcsapások miatt, az egészséges fejlődéshez szükséges folyamatai még mindig remekül működnek. Dixon szerint hasonló lehet a helyzet a többi hosszú életű fával, köztük az óriás mamutfenyővel is.

forrás: 24.hu

Kép forrása: iStock
Elolvasom
Páfrányfenyő, ami nem ismeri az öregedést