A Hayward termős kivi (Actinidia chinensis 'Hayward') rendkívül népszerű és kiváló minőségű fajta, magában hordozza a klasszikus kivi ízét, melyet sokan szeretnek világszerte. A kivifajta kiemelkedő jellemzői közé tartozik a magas terméshozam és a hosszú tárolási idő, amely lehetővé teszi, hogy friss és finom kivi álljon rendelkezésre egész évben. A 'Hayward' kivi ideális választás lehet kertészeti projektekhez vagy a háztáji kertek számára, akik prémium minőségű, ízletes gyümölcsöt szeretnének termeszteni.
Az Actinidia deliciosa (chinensis) ’Hayward’ (Hayward kivi) gyönyörű, nagy termésű változat, a világ egyik legnépszerűbb kivi fajtája! Csak porzófajtával együtt ültetve terem! Egy porzós növény 2-3 termős példány porzásához elegendő. Származási helyének éghajlata a meleg-temperált mérsékelt öv (nedves szubtrópus), egész évben bőséges csapadékkal, télen kisebb-nagyobb fagyokkal: a babérlombú erdőségek hazája. Fontos hogy a magas vízigénye mellett a magas hőigénye is ki legyen elégítve, ezért a kert egy félárnyékos részére ültessük. Ültetéskor talajjavítás javasolt, mert kifejezetten a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású
talajokban érzi jól magát. A vezérhajtás kinevelésére időnként metszéssel be kell segítenünk. Öntözést kíván a nyári hónapokban, mert nálunk lényegesen nedvesebb éghajlatról származik és ha nem kapja meg nyáron a számára a növekedéshez szükséges vízmennyiséget, akkor a nyári aszályos időszak helyett a növekedési időszak áttevődik az őszi hónapokra, ezáltal a friss hajtásoknak nincs ideje beérni, ami a télállóságát rontja.
A legnépszerűbb porzója a Actinidia deliciosa (chinensis) ’Tomuri’.
A http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/kivi.html oldalon az alábbiakat találtuk róla:
'Napjaink sztár gyümölcse. Nem véletlenül, hiszen tízszer több C-vitamin van benne, mint egy almában. A szőlőhöz hasonló kúszó cserje, mindenütt termelhető, ahol a szőlő is megél. Fagyérzékenysége a csemegeszőlőkével egyezik meg. A fiatal példányokat erős fagyok esetén célszerű a földre ledöntve takarni, idősebb példányok teljesen fagyállóak. Robusztus, erőteljes növekedésű, ujjnyi vastag hajtásokkal, tengernyi, kerek szőrös levelekkel, nagy, 3 cm átmérőjű hófehér virágokkal. Metszeni, permetezni nem kell, kapálni tilos. Nálunk is tökéletesen beérik, mivel utóérő gyümölcs. Terméseit az erősebb fagyok előtt szedjük le és utóérés után - amikor megpuhul (december elejétől, április végéig)- fogyaszthatjuk. Egy tő 800-1000 db-ot is képes teremni. A saját termésű kivink sokkal édesebb és kellemesebb ízű, mint a boltban vásárolt, mivel érettebben szedjük le. Az ültetést követő harmadik évben fordul termőre.' Ezeket annyival egészíteném ki, hogy metszeni nem árt, de csak szakszerűen érdemes, mert hozzáértés nélkül a metszéssel könnyen odavész az az évi termés is. A metszés lényege, hogy a hosszú, indaszerű vesszőket nem szabad visszakurtítani, csak a számukat megritkítani, ha túlságosan buján növekednének. A gyümölcsök tárolásával kapcsolatos hazai tapasztalatok nagyon biztatóak!: ha a teljes érés előtt szedjük le a termést, tehát már majdnem éretten, csak kissé éretlenül, még keményen, akkor hűvös pincében, vagy akár egy fűtetlen, de fagymentes garázsban is hónapokig tárolhatjuk! A betárolt gyümölcsöt rendszeresen ellenőrizzük, óvatosan megérintjük, és az utóérésben előrehaladott terméseket együk meg, amelyek már kissé puhábbak. Egyes gazdáknak sikerült közel 6 hónapig tárolniuk a kivit! Az biztos, hogy az egyik legkézenfekvőbb téli vitaminforrás! Egyszerű, vegyszermentes termeszthetősége és könnyű tárolhatósága miatt komoly vétek nem foglalkozni vele! Megdöbbentő a következő adat: 2009. októberében egy letenyei (nem Olaszország, nem Új-Zéland, stb!) magánkert egyetlen leánykivijéről közel 240 kilogramm, vagyis majdnem negyed tonna termést szüreteltek!!!
6b-9b USDA-zóna