A Borsikafű (Satureja hortensis), remek választás a konyhakertben. A gazdag aromája és íze miatt ideális fűszer a számos ételhez és italhoz. A megfelelő termesztési és gondozási technikák alkalmazásával élvezheti ennek a gyönyörű és hasznos növénynek a bőségét a kertjében.
A Satureja hortensis, ismertebb nevén borsikafű, egy gyógynövény, amelyet kertekben és fűszerkertekben termesztenek. Ez a növény gazdag aromával rendelkezik, és számos kulináris és gyógyászati célra használják.
évelő vagy évelőnek termesztett növény, amely körülbelül 30-60 cm magasra nő. Levelei kicsik, keskenyek és sötétzöldek.
Virágai kicsik, fehérek vagy rózsaszínűek, a szárak tetején nyílnak. Az egész növény intenzív illatú, a száraz levelek pedig erősen aromásak.
A borsikafű szereti a napos helyeket. A teljes napsütés elősegíti a növény egészséges növekedését és a levelek intenzív illatának kifejlődését. A jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges talajt kedveli. Ültetéskor tartsunk a növények között legalább 20-30 cm távolságot.
A borsikafű mérsékelt vízigényű növény, de rendszeres öntözést igényel a száraz időszakokban. A talajt tartsa enyhén nedvesen, de kerülje a túlzott öntözést, mert a pangó víz károsíthatja a gyökereit. Tavasszal és nyáron trágyázza meg a növényt. Használjon általános célú műtrágyát vagy komposztot, hogy biztosítsa a megfelelő tápanyagokat a növekedéshez.
Évente egyszer, általában kora tavasszal vagy az első hajtások megjelenése előtt metszhetjük vissza. Vágja vissza a hervadó vagy túlterjedt hajtásokat, hogy elősegítse a kompaktabb növekedést és megőrizze a növény formáját.
Általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben.
A Satureja hortensis leveleit és hajtásait frissen vagy szárítva is használhatjuk. A friss leveleket szedhetjük az év bármely szakaszában, de a legintenzívebb íz és aroma a virágzás idején található meg.
A leveleket és hajtásokat szedés előtt alaposan öblítse le, majd szárítsa meg egy jól szellőző helyen vagy szárítóban. A száradt leveleket tárolja légmentesen zárható edényben, hogy megőrizze az aromájukat és frissességüket.