Az Avdat pisztácia (Pistacia vera 'Avdat') egy korai virágzású izraeli fajta, amely április közepén nyílik. Gyümölcsei nyitott héjúak és ízletesek, szeptember elején szüretelhetőek. Kiválóan termeszthető a magyarországi klímán, különösen előnyös, mert ellenáll a hűvösebb, nedvesebb időjárás miatti gombásodásnak.
Az Avdat pisztácia korai virágzású (nálunk április közepe) izraeli fajta, melynek magas százalékban nyitottak a gyümölcsei. Gyümölcseinek íze, élvezeti értéke kifejezetten magas. Sok tulajdonságában nagyon hasonlít a Larnaka ciprusi fajtához, pl hogy korán szüretelhető (szeptember eleje), ami nagy előny nálunk, mert a hűvösebb, nedvesebb szeptemberekben a legtöbb fajta termése érzékeny a gombásodásra.
Általános tudnivalók:
A száraz éghajlatú Nyugat- és Közép-Ázsiából származó lombhullató fa, melyet mára az egész világ szubtrópusi és a mérsékelt öv sivatagi és félsivatagos területein termesztenek. Látva az éghajltaváltozás folyamatait, tendenciáit, a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő mennyiségű, minőségű öntözővíz biztosítása, így a szárazságtűrő fajok jelentősége, térnyerése várhatóan növekedni fog. Ennek abszolút megfelel a pisztácia, mert a terméshozamát nem befolyásolja jelentősen a nyári aszály. Hosszú életű fajról van szó, mely terméshozamának csúcspontját körülbelül 15 éves korától éri el és ez megfelelő kezelés mellett akár egy évszázadig fenntartható. Kétlaki, így a terméshez hím- (porzó) és nőivarú (termő) egyedekre van szükség és ültetvényekben 10-15 termőhöz 1 porzót ültetnek. A virágoknak nincs szirmuk, egyivarúak és szőlőszerű fürtökben nyílnak. A magokat ehetetlen, kemény, krémszínű héj borítja, amelyet húsos, vékony halványzöld, éréskor pirosas héj borít be. A világ egyik legnépszerűbb csemegéje nemcsak ízletes, hanem legalább annyira egészséges is! Nyomelemekben, ásványi anyagokban és nem utolsó sorban vitaminokban kifejezetten gazdag. Magas A-, B-, E-vitamain tartalmának köszönhetően igazi antioxidáns bomba! Mindeznek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, rákmegelőző hatású és erősíti az immunrendszerünket!