A Sirora pisztácia (Pistacia vera 'Sirora') egy ausztráliai nemesítésű fajta, melyet a Red Aleppo szelekciójából hoztak létre. Gyümölcsei nagy arányban nyitottak, és bár kisebbek a Kerman fajtánál, bizonyos években akár dupla terméshozamra is képesek. Április első felében virágzik, és kiválóan ellenáll a pisztáciát érintő betegségeknek, így ideálisan termeszthető a magyarországi klímán is.
Ausztráliában nemesítették a Red Aleppo már meglévő fajta szelekciójával. Termései nagyon magas százalékban nyitottak. A világon etalonként számon tartott Kerman fajtához képest a termései ugyan kisebbek, de terménymennyiséget tekintve egyes években akár dupla mennyiséget produkál! Virágzása közép ideinek mondható (nálunk április első felében), nagyjából 10 nappal a Larnaka után és ugyanennyivel, kb 10 nappal a Kerman előtt virágzik. Nagyon jó az ellenállóképessége a pisztáciát érintő betegségekkel szemben.
Általános tudnivalók:
A száraz éghajlatú Nyugat- és Közép-Ázsiából származó lombhullató fa, melyet mára az egész világ szubtrópusi és a mérsékelt öv sivatagi és félsivatagos területein termesztenek. Látva az éghajltaváltozás folyamatait, tendenciáit, a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő mennyiségű, minőségű öntözővíz biztosítása, így a szárazságtűrő fajok jelentősége, térnyerése várhatóan növekedni fog. Ennek abszolút megfelel a pisztácia, mert a terméshozamát nem befolyásolja jelentősen a nyári aszály. Hosszú életű fajról van szó, mely terméshozamának csúcspontját körülbelül 15 éves korától éri el és ez megfelelő kezelés mellett akár egy évszázadig fenntartható. Kétlaki, így a terméshez hím- (porzó) és nőivarú (termő) egyedekre van szükség és ültetvényekben 10-15 termőhöz 1 porzót ültetnek. A virágoknak nincs szirmuk, egyivarúak és szőlőszerű fürtökben nyílnak. A magokat ehetetlen, kemény, krémszínű héj borítja, amelyet húsos, vékony halványzöld, éréskor pirosas héj borít be. A világ egyik legnépszerűbb csemegéje nemcsak ízletes, hanem legalább annyira egészséges is! Nyomelemekben, ásványi anyagokban és nem utolsó sorban vitaminokban kifejezetten gazdag. Magas A-, B-, E-vitamain tartalmának köszönhetően igazi antioxidáns bomba! Mindeznek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, rákmegelőző hatású és erősíti az immunrendszerünket!