Kaliforniában szelektálták, ahol a nemesítőknek sikerült egy életerős porzós pisztácia fajtát létrehoznia pollen mennyiségét és minőségét tekintve is. Leginkább a Kerman (termő fajta) beporzására használják, de a általában véve a késői virágzású termő fajták (Napoletana, Sirora) beporzásánál is az egyik leggyakrabban használt fajta. Egy Peters nagyjából 10 termő beporzására alkalmas. A Kerman termő fajta tipikus porzója.
A frissen átültetett növények szabadföldi kiültetését szeptembertől javasoljuk!
7a-9b USDA-zóna
Általános tudnivalók:
A száraz éghajlatú Nyugat- és Közép-Ázsiából származó lombhullató fa,melyet mára az egész világ szubtrópusi és a mérsékelt öv sivatagi és félsivatagos területein termesztenek.
Látva az éghajltaváltozás folyamatait, tendenciáit, a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő mennyiségű, minőségű öntözővíz biztosítása, így a szárazságtűrő fajok jelentősége, térnyerése várhatóan növekedni fog. Ennek abszolút megfelel a pisztácia, mert a terméshozamát nem befolyásolja jelentősen a nyári aszály. Hosszú életű fajról van szó, mely terméshozamának csúcspontját körülbelül 15 éves korától éri el és ez megfelelő kezelés mellett akár egy évszázadig fenntartható. Kétlaki, így a terméshez hím-(porzó) és nőivarú (termő) egyedekre van szükség és ültetvényekben 10-15 termőhöz 1 porzót ültetnek. A virágoknak nincs szirmuk, egyivarúak és szőlőszerű fürtökben nyílnak. A magokat ehetetlen, kemény, krémszínű héj borítja, amelyet húsos, vékony halványzöld, éréskor pirosas héj borít be.
A világ egyik legnépszerűbb csemegéje nemcsak ízletes, hanem legalább annyira egészséges is! Nyomelemekben, ásványi anyagokban és nem utolsó sorban vitaminokban kifejezetten gazdag. Magas A-, B-, E-vitamain tartalmának köszönhetően igazi antioxidáns bomba! Mindezeknek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, rákmegelőző hatású és erősíti az immunrendszerünket!