Az Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) növény kifejlett formában 1,5-2 méter magasra nő, hosszúkás levelekkel és jellegzetes, rózsaszín vagy lila virágokkal díszít. A növény gyökerét édes és karakteres ízéről ismerik, amelyet évszázadok óta a kulináris és gyógyászati célokra használnak. Belőle készül a medvecukor kivonata.
Az Édesgyökér a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Levelei szórt állásúak, páratlanul szárnyaltak. Virágzatuk levélhónaljakból fejlődő fürt, virágai liláskékek. Május-júniusban virágzik.
Termesztett gyógynövény, a medvecukor vagy bocskorszíj néven ismert édesség ízesítőanyaga. Kivonata, vagy gyökerének porított növényi anyaga táplálékkiegészítők alapanyaga. Ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkezik. Felhasználják még a barna sör színezésére, különböző likőrök (például a pastis) ízesítésére, illetve az emésztést serkentő gyógytea készítésére is.
Gondozása:
Az Édesgyökér szereti a napos vagy enyhén árnyékos helyeket. Ügyeljen arra, hogy megfelelő mennyiségű napfényt kapjon, de a túlzott hőség elől védje.
Jó vízelvezető és laza szerkezetű földben, mérsékelt öntözést igényel.
Az Édesgyökér melegkedvelő növény, így a hideg hónapokban érdemes beltérre vinni vagy fagyvédelemmel ellátni.
: A növény évente egyszer tavasszal vagy nyár elején igényel trágyázást. Használjon általános célú növénytrágyát a növekedés serkentéséhez.
Rendszeresen metsze vissza az elhalványult virágokat és az elágazásokat, hogy fenntartsa a növény formáját és serkentse az új növekedést.