A Húsvéti rozmaring (Rosmarinus officinalis 'Easter') egy vonzó, illatos almafajta, amely különösen gazdag aromájával és dekoratív megjelenésével hódít. Nevét onnan kapta, hogy még húsvét táján is kapható a piacokon. Október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható. Betegségekkel szemben ellenálló.
Késői érésű, nagyon sokáig, akár nyár elejéig is tárolható alma. Íze akkor a legjobb, ha a dér már egy kicsit megcsípte, ekkor kellemes édes-savanykás, különleges aromájú. Héja vastag, viaszos, szinte zsíros hatású, színe zöldessárga, enyhe pirosas bemosódással. Egy fa alatt még februárban is találtam ősszel lehullott, hibátlan gyülölcsöt, mintegy 30-40 kg-nyit!
Jellemzője a sűrű, zöld levelezete, amely szürke-zöld árnyalatot ölt. Tavaszi időszakban gyönyörű, kékes-lila virágokat bont, amelyek vonzzák a méheket és más beporzókat. A Húsvéti rozmaring meleg, napos helyet igényel, és jól tűri a szárazságot, így ideális választás száraz kertekhez és mediterrán stílusú tájakhoz.
Ültessük kora tavasszal vagy ősszel napos, jól áteresztő talajba. Az ültetési távolság 30-40 cm, hogy elegendő helyet biztosítsunk a növekedéshez.