A Kaleghouchi termős pisztácia (Pistacia vera 'Kaleghouchi') egy különleges és ízletes pisztáciafajta, amely jellegzetes zöld színéről és diós ízéről ismert. Kiváló választás csemegének vagy különféle konyhai felhasználásokhoz. Ez a fajta termős növényként ismert, ami azt jelenti, hogy termések kifejlődéséhez szüksége van egy porzós növény jelenlétére.
A Kaleghouchi termős pisztácia (Pistacia vera 'Kaleghouchi') Iránban nemesített fajta és a perzsa neve a termésének a formájára utal, mely kosfejet jelent. Termésének a mérete a legnagyobbak közé tartozik, ezért sokszor nem a nehezen kimondható perzsa nevét használják, hanem a mindenki egyértelmű jelentésű Jumbo-t. Nem csak a mérete nagy, hanem termésének minősége is! Az egyik legrégebb óta termesztett fajta. Irán a világ pisztácia termesztésének hazája, fellegvára és ott az egyik legnépszerűbb fajta, ami sokat sugall erről a fajtáról.
Általános tudnivalók:
A száraz éghajlatú Nyugat- és Közép-Ázsiából származó lombhullató fa, melyet mára az egész világ szubtrópusi és a mérsékelt öv sivatagi és félsivatagos területein termesztenek.Látva az éghajltaváltozás folyamatait, tendenciáit, a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő mennyiségű, minőségű öntözővíz biztosítása, így a szárazságtűrő fajok jelentősége, térnyerése várhatóan növekedni fog. Ennek abszolút megfelel a pisztácia, mert a terméshozamát nem befolyásolja jelentősen a nyári aszály. Hosszú életű fajról van szó, mely terméshozamának csúcspontját körülbelül 15 éves korától éri el és ez megfelelő kezelés mellett akár egy évszázadig fenntartható. Kétlaki, így a terméshez hím- (porzó) és nőivarú (termő) egyedekre van szükség és ültetvényekben 10-15 termőhöz 1 porzót ültetnek. A virágoknak nincs szirmuk, egyivarúak és szőlőszerű fürtökben nyílnak. A magokat ehetetlen, kemény, krémszínű héj borítja, amelyet húsos, vékony halványzöld, éréskor pirosas héj borít be.A világ egyik legnépszerűbb csemegéje nemcsak ízletes, hanem legalább annyira egészséges is!Nyomelemekben, ásványi anyagokban és nem utolsó sorban vitaminokban kifejezetten gazdag. Magas A-, B-, E-vitamain tartalmának köszönhetően igazi antioxidáns bomba! Mindeznek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, rákmegelőző hatású és erősíti az immunrendszerünket!