A Batul alma (Malus domestica 'Batul') a híres erdélyi almafajta egyik kiemelkedő képviselője, mely kiváló minőségű és ízletes gyümölcsöket kínál. Gyümölcse közepes nagyságú, szabályosan lapított gömb alakú, sima és fényes héjjal, amely éréskor szalmasárgává és élénkpirossá válik.
A Batul almafa az erdélyi gyümölcstermesztés egyik gyöngyszeme, amelyet a gyümölcs íze és minősége miatt szeretnek. A Batul alma közepes nagyságú, melynek alakja szabályosan lapított gömb. Héja kissé zsíros tapintású, sima és fényes felülettel rendelkezik. Érdekes színváltozása van: eleinte halványzöld, majd éretten szalmasárga színű lesz, napos oldalán pedig egy élénkpiros fedőszín jelenik meg, ami vonzóbbá teszi a gyümölcsöt.
A gyümölcs húsa fehér, tömött, és eleinte roppanó, de éretten lágyabbá válik, bőlevű és savanykás-édes ízprofilú, kissé fűszeres utóízzel. Szeptember második felétől szedhető, és optimális körülmények között február végéig is eltartható, ami lehetővé teszi a hosszú távú tárolást és élvezést.
Gondozási útmutató:
A Batul almafa gondozása során fontos a megfelelő talaj- és vízgazdálkodás. Ültetéskor válasszunk napos, szélvédett helyet, és rendszeresen öntözzük a fiatal fákat. A metszést tavasszal végezzük, hogy serkentsük a gyümölcsnövekedést. Tápanyagutánpótlás során használjunk kiegyensúlyozott műtrágyát az év első felében, majd a gyümölcsszedés után is. A kártevőket és betegségeket érdemes rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén védekezni ellenük.
Felhívjuk figyelmét a Biológiai növényvédelem, talajjavítás termékeire!