Az Aegina egy görög nemesítésű, középidejű virágzású (április közepe) pisztáciafajta, amelyet a korai érése (szeptember eleje) tesz ideálissá a magyar klímára. Ezzel a varázslatos nőivarú fajtával a termés megúszhatja az augusztus végi–szeptemberi lehülés és esőzés okozta gombásodást, így mindig első osztályú minőségű, bőséges gyümölcsöt hoz. A nagy kaliberű, könnyen feltörhető magokkal rendelkező Aegina nemcsak mennyiségileg, de ízre is kiemelkedő – valódi mediterrán ízeket varázsol a magyar kertbe!
Most minden rendeléshez, amely pisztáciát tartalmaz egy 60 g-os MikoMax Garden Mikorrhiza gomba csomagot küldünk!
Az Aegina termős pisztácia egy görög nemesítésű, középidei virágzású (április közepe) és korai érésű fajta, tehát kifejezetten ideális fajta hazai viszonyokra. A korai érése (szeptember eleje) miatt a termése megúszhatja a gyakran előforduló augusztus végi - szeptemberi eleji lehülés és csapadék okozta gombásodás veszélyét. Termése mind mennyiségi, mind minőségi szempontból is első osztályú.
Általános tudnivalók:
A száraz éghajlatú Nyugat- és Közép-Ázsiából származó lombhullató fa, melyet mára az egész világ szubtrópusi és a mérsékelt öv sivatagi és félsivatagos területein termesztenek. Látva az éghajltaváltozás folyamatait, tendenciáit, a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő mennyiségű, minőségű öntözővíz biztosítása, így a szárazságtűrő fajok jelentősége, térnyerése várhatóan növekedni fog. Ennek abszolút megfelel a pisztácia, mert a terméshozamát nem befolyásolja jelentősen a nyári aszály. Hosszú életű fajról van szó, mely terméshozamának csúcspontját körülbelül 15 éves korától éri el és ez megfelelő kezelés mellett akár egy évszázadig fenntartható. Kétlaki, így a terméshez hím- (porzó) és nőivarú (termő) egyedekre van szükség és ültetvényekben 10-15 termőhöz 1 porzót ültetnek. A virágoknak nincs szirmuk, egyivarúak és szőlőszerű fürtökben nyílnak. A magokat ehetetlen, kemény, krémszínű héj borítja, amelyet húsos, vékony halványzöld, éréskor pirosas héj borít be. A világ egyik legnépszerűbb csemegéje nemcsak ízletes, hanem legalább annyira egészséges is! Nyomelemekben, ásványi anyagokban és nem utolsó sorban vitaminokban kifejezetten gazdag. Magas A-, B-, E-vitamain tartalmának köszönhetően igazi antioxidáns bomba! Mindeznek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, rákmegelőző hatású és erősíti az immunrendszerünket!