3 db termős Larnaka pisztácia
+ 1 db porzós Pisztácia C-Especial
A
Larnaka pisztácia Ciprusról származó, életerős, magas hozamú fajta. Átlagos méretű, hosszúkás termése a legjobb minőségű fajtákhoz tartozik, ezért a cukrászatok is szívesen használják. Szakértők a terméseit az egyik legízletesebb fajtaként tartják számon az egész világon! A korai virágzású és a korai érésű fajtának minősül. Virágzására március végén, április elején, míg a szüretre szeptember közepén, végén számíthatunk. Porzójának leginkább a
C-Especial és a
Randy fajtákat használják.
A
pisztácia C-Especial Ciprusról származik ez a kiváló porzós pisztácia fajta. A mezőgazdasági kutatók hosszas munkáját dicséri, mert sikerült egy nagyon életerős fajtát létrehozni, mely a magas minőségű pollenjeit hosszasan juttatja a levegőbe. Érdekességként a Ciprusi kutatók görög (az ország nagyobbik felén, déli felén ez a hivatalos nyelv) nyelven publikálták le az új fajtájukat, emiatt sok hivatkozásban görög fajtáról írnak. Korai virágzású és az Aegina,
Larnaka termő fajták elsőszámú porzója.
7a-9b USDA-zónaÁltalános tudnivalók:
A száraz éghajlatú Nyugat- és Közép-Ázsiából származó lombhullató fa, melyet mára az egész világ szubtrópusi és a mérsékelt öv sivatagi és félsivatagos területein termesztenek.
Látva az éghajltaváltozás folyamatait, tendenciáit, a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő mennyiségű, minőségű öntözővíz biztosítása, így a szárazságtűrő fajok jelentősége, térnyerése várhatóan növekedni fog. Ennek abszolút megfelel a pisztácia, mert a terméshozamát nem befolyásolja jelentősen a nyári aszály. Hosszú életű fajról van szó, mely terméshozamának csúcspontját körülbelül 15 éves korától éri el és ez megfelelő kezelés mellett akár egy évszázadig fenntartható. Kétlaki, így a terméshez hím-(porzó) és nőivarú (termő) egyedekre van szükség és ültetvényekben 10-15 termőhöz 1 porzót ültetnek. A virágoknak nincs szirmuk, egyivarúak és szőlőszerű fürtökben nyílnak. A magokat ehetetlen, kemény, krémszínű héj borítja, amelyet húsos, vékony halványzöld, éréskor pirosas héj borít be.
A világ egyik legnépszerűbb csemegéje nemcsak ízletes, hanem legalább annyira egészséges is! Nyomelemekben, ásványi anyagokban és nem utolsó sorban vitaminokban kifejezetten gazdag. Magas A-, B-, E-vitamain tartalmának köszönhetően igazi antioxidáns bomba! Mindezeknek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, rákmegelőző hatású és erősíti az immunrendszerünket!