Bejelentkezés
Regisztrálás
Keresés
Keresés
Főoldal
Bolt
Rólunk
Magazin
Kapcsolat
Enciklopédia
Szakmai blog
Enciklopédia
Szakmai blog
Főoldal
Bolt
Rólunk
Magazin
Kapcsolat
Bejelentkezés
Regisztrálás
A kosár üres
rágógumi
Témák
A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Kiemelt írások
Tölgyek reneszánsza
Címke: ragogumi
A rágógumi története III.
Alighanem az amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua, mexicana) törzséből kifolyó, gumiszerűvé szilárduló édeskés balzsam volt a világon az első rágógumi, amit az indiánok ősidők óta fogromlás ellen használtak.
Elolvasom
A rágógumi története II. - Cola
Évszázadok óta rágják a trópusi Afrika esőerdőiben őshonos, és a kakaóval rokon, frissítő, tápláló hatású kóladiót (Cola acuminata) is. Az örökzöld kólafa vastag törzsén fejlődő termésekben 5-9 szilva nagyságú mag képződik. Ez fehérjéken, szénhidráton, olajon, keményítőn, cukron kívül alkaloidákat, főleg koffeint és teobromint tartalmaz. Eleinte keserű, de hosszasan rágva megédesedik, mert a keményítő cukorrá alakul, s eközben a frissítő hatású kolamin, a koffein és a teobromin is kiszabadul. Mintegy órai rágás után az éhség- és szomjúságérzet, valamint a fáradtság is elmúlik. Szudánban az őrölt magokat tejjel, mézzel elkeverik, és tápláló, frissítő italt készítenek belőle. A kolamin vízben melegítve koffeinre és vöröses színű, ún. kólapiros festékre hasad.
Elolvasom
A rágógumi története I. - Bétel
„Szép volt veletek élni, szélben arccal égni, latin Antillák táncoló, lobogó királypálmái, örökzöld levél-csarnokzatú fák, kardsúlyú spanyolnád, viaszpálmák, olajpálmák, mézpálmák, tömjénfák, lobéliák, orchideák, indák, drogvirágok, tamariszkuszo ...
Elolvasom