A Venezia majoranna Majorana hortenzis ('Venzeia') közkedvelt fűszernövény, mely első sorban gyors növekedése, hangulatos megjelenése és illatanyagai miatt ismert. Ehető, fűszer és gyógynövényként is hasznosítják. Szárított, morzsolt leveleit és virágzatát főzelékekhez, vagy húsételekhez használják.
A 'Venezia' kerti majoránna (Majorana hotensis 'Venezia') egy újonnan nemesített fajta, amelynek jellegzetes illata és íze van . Dúsan növekszik és tömör, alacsony bokrokat képez. Tipikus négyzet alakú fás szárai vannak, amelyeken tojásdad, zöld levelek nőnek. Júliustól szeptemberig virágzik, nem feltűnő fehértől rózsaszínig terjedő virágokkal. 30-40 cm magasra is megnőhet.
A kerti majoránna napos helyet igényel. Legjobban humuszos, jól vízáteresztő, nedves talajban fejlődik. Megfelelő öntözést igényel, főleg ha cserépben neveljük, ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről sem. A virágzási időszakban metszik, amikor a legtöbb aromás anyag van benne. A szezonban akár 3-4x is begyűjthető. Az egész kanócot sötét és szellőző helyiségben szárítják, majd jól záródó edényekben tárolják, hogy az értékes aroma ne távozzon. Egynyáriként termesztik, mert nem fagyálló. Melegebb vidékeken évelőként is nevelhető, jó teleléssel.