A Hardy vajkörte (Pyrus communis 'Hardy') egy középérésű körtefajta, amely rendszeresen terem és kiváló ízű, édes gyümölcsöket hoz. Húsa fehér, olvadó és lédús, ami friss fogyasztásra, sőt feldolgozásra is alkalmas.
A Hardy vajkörte, a körte kedvelőinek egyik klasszikus fajtája, mely középérésű kategóriába tartozik. A gyümölcsök zömök formájúak, méretük közepes vagy nagy, és héjuk vastag, zöldessárga alapon barnás foltokkal.
A Hardy vajkörte húsa fehér, rendkívül lédús, olvadó állagú és kellemesen édes, enyhén fűszeres ízű. Ez teszi ideálissá friss fogyasztásra és különféle konyhai feldolgozásokra, például desszertekhez és befőttekhez.
A fa termőképessége jó, rendszeresen és bőven terem. A Hardy vajkörte a mérsékelt égövi területeken ajánlott termesztésre, ahol megfelelő talajviszonyok és védelem mellett igen ellenálló a káros környezeti hatásokkal szemben. Viszonylag ellenálló a körte esetében gyakori betegségek ellen, bár a megfelelő gondozás és helyes metszés itt is elengedhetetlen.