Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Dr. Debreczy Zsolt

Sziklakert építése

Ott, ahol nincs természetes steril talajú terület, hanem több­nyire jó víztároló képességű, jó kerti föld, laza kőzettörmelék­ből magunk teremtjük meg a jó vízvezető képességű sziklakerte­ket. A sziklakert lejtője nézzen déli irányba, és mindig emeljük ki a talaj felszínéből, amivel a víz elvezetését megkönnyítjük, és a szelek szárító hatását is elősegíthetjük.



Milyen követ és kőzettörmeléket építsünk be? Legmegfele­lőbbs a savanyú őskőzet: gránit, andezit és bazalt (a bazalt ugyan lúgos kémhatású, de Ca-ion-tartalma a növény számára felvehetetlen, tehát a növények szempontjából savanyú kőzet­nek vehető). A mész és meszes dolomit is mutatós, különösen a lyukacsos felszínű, tarka zuzmókkal borított kövek, azonban - a tapasztalat szerint - a törpekaktuszok nehezebben vise­lik el a száraz, meszes talajokat, és nem is mutatnak annyíra hosszú tüskéikkel a fehéresszürke talajon. Ügyesen, két kü­lönböző kőzettípust is összekapcsolhatunk, növényekkel oldva fel az átmenetet. A nehezebben hozzáférhető kőzettör­meléket és sziklákat részben megtakaríthatjuk, ha a sziklakertet ­folyami kaviccsal és homokkal alapozzuk meg, és csak erre terítjük rá a drágább kőzettörmeléket és sziklákat­. A kövek elhelyezése már az építés művészete! Ne sajnáljuk az időt, még ha órák is telnek el néhány kő ügyes, természethű elhelye­zésével! És ne takarítsunk meg pénzt sem a köveken, hiszen hosszú évekre vagy évtizedekre szól egy-egy szépen megépített sziklakert! Igyekezzünk minél több, nagy felületű követ beépí­teni, mert a sok egymásra halmozott kis kő a sziklakertet aprólékossá, hatásában pedig természetellenessé teszi, nézzük meg a természet sziklakertjeit, és igyekezzünk ahhoz hasonlót alkotni! A természet az, amit nem szégyen lemásolni.



A kaktuszok elültetését megelőzi még egy fontos mozzanat: a kísérőnövények betelepítése. Az előnevelt, nagyobb termetű jukkák, cipruskák (Santolina), kakukkfüvek (Thymus), leven­dulák, izsópok (Hyssopus) és más mediterrán félcserjék, kis termetű varjúhájak (Sedumok) lazítsák fel a sziklakerti kő­rengeteget. E növények teszik élőbbé és természetesebbé a kak­tuszkertet éppúgy, mint a természet kaktuszos sziklalejtőit, ahol a kisebb bokrok, szárazságtűrő évelők és törpecserjék ad­nak a szukkulensek között örökké változó, tarka színfoltokat. Ezt követi a kaktuszok betelepítése. Fontos szempont, hogy a kisebbeket ne szétszórtan, egyenletesen „hintve” helyezzük el, hanem lehetőleg fajok szerint összefogva, kisebb csopor­tokban. Általában a magasabb termetűek kerüljenek hátra, de ez ne legyen merev szabály - ne keltse a rendszeresség látszatát -, hanem adjunk természetes, szabad ritmust.



 





fotó: cactusinfo.net



 



Kaktuszkert az Alföld homokján



 



Alföldünk tekintélyes része homokterület, amely jó vízvezető képességével lehetővé teszi, hogy kőkert építése nélkül tele­píthessük el a kaktuszokat. Az ilyen területekre amúgy sem illik a szikla és a kő, úgyhogy csak egészen mérsékelten, a homokterületen kialakítandó kisebb-nagyobb teraszok ki­képzésekor lehetőség szerint rejtve építsük be. Itt különösen fontos a kiegészítő „egynyári” foltok elhelyezése úgy, hogy ön­tözni tudjunk a nyár folyamán anélkül, hogy kaktuszaink túl sok vizet kapnának. A térszint ügyes kiképzésével érhetjük ezt el úgy, hogy a kaktuszos teraszok valamelyest kiemelkednek az egynyári foltok szintjéből. Itt is megjegyzendő, hogy az Alföld száraz homokján a kaktuszok jó része meghálálja, sőt igényli is a mérsékelt öntözést, különösen a meleg, tavasz végi, nyár eleji virágzási időszakban.



 



Atlantikus kaktuszok és jukkák kőkertje



 



Kevésbé napsütéses kertekben, ill. a Nyugat-Dunántúl csapa­dékosabb éghajlatán, ahol a napfény mennyisége és az évi hőösszeg is kevesebb, semhogy a kontinentális és félsivatagi kaktuszokat megtelepíthessük, az atlantikus kaktuszokból és jukkákból alakíthatunk ki - lényegében szubtropikus karak­terű - mutatós sziklakerteket. Ne annyira sziklakert jelleget adjunk a kertrészeknek, mert az ilyen klímában a sziklaker­tek - legalábbis az esetek többségében - nem hatnak igazán természetesnek. Védett fekvésben ilyen helyen kísérelhetjük meg az Angliában is bevált magasabb termetű, magashegyvi­déki nyáriesős trópusi kaktuszokat, mint amilyen az Opuntia cantabrigiensis vagy a texasi O. lindheimerii, és a kis termetű „atlantikus”, alig tüskés opunciákat, telepíteni. Az ilyen kő­kerteknél a drenázs készítése felesleges.



 



Fűtetlen üvegház és „fedett kertrész”



 



Ha nem akarunk vagy nem is tudnánk a szabadban neveléssel kísérletezni, könnyűszerkezetes üvegházban vagy csak felülről védő üvegtető vagy ablak alatt „fedett kertrészen” gyűjthetjük a hidegtűrő kaktuszokat. Itt már kevésbé kötött az elrendezés, hisz ez már nem a kert, ahol alkalmazkodnunk kell a kert vonalaihoz és a természetes környezethez. Legszebb azért ilyenkor is a természetesen megépített és elrendezett szikla- ­vagy kőkert, amelyre csak télire helyezünk ablakokat vagy fóliát.



 



Kísérőnövények



 



A kaktuszkertet a kísérőnövények teszik még vonzóbbá, még természetesebbé. A sziklakert hátterébe lehetőleg télen-nyá­ron zöld és egyben a széltől is védő bokortömeg kerüljön, borókák, arizonai ciprus, alacsonyabb bokorfenyők, gazda­gon virágzó cserjék, félcserjék, zanótok, jeneszterek, pirosló termésektől megrakott tűztövisek és nagy virágú szuharok. Nagyon szépek a kaktuszkertben ügyesen elhelyezett „egynyári foltok”: a kaliforniai díszmák, az aranypipacs, a lilán nyíló texasi zsálya. A beültetésükre hagyott foltokat úgy helyezzük el, hogy a kaktuszok az emelkedő kövek pereme mögött helyez­kedjenek el, hogy a magasabb növények ne árnyékoljanak. Ez lehetővé teszi egyben azt is, hogy a foltok talaját feljavít­suk és szárazságban az egynyáriakat külön öntözhessük is. Az ügyesen megtervezett és betelepített télállókaktusz-kert a dús, májusi virágzás után is állandóan gazdag marad színfol­tokban, pompás ellentéteként a tüskés, bizarr kaktuszoknak.



Kommentek a bejegyzéshez