A Habanero narancs chilipaprika (Capsicum chinense ’Habanero Orange’) egy forró és ízgazdag fajta, amelyet azonosító narancssárga színéről és intenzív fűszerességéről ismerünk. Ez a paprikafajta a Capsicum chinense fajhoz tartozik, és jellegzetes, gyümölcsös aromája és ragyogó színe miatt egyaránt kedvelt az ételek ízesítésére és díszítésére. Az ősi maya kultúrából származó Habanero narancs chilipaprika a chiliszerelmesek kedvence. Színének és markáns ízvilágának köszönhetően egyedülálló választás minden étel fűszerezéséhez.
A Habanero a kínai chili legismertebb változata. A legcsípősebb paprikák közé tartozik a maga 100-
350 ezer Scoville értékével. Gyümölcsös, citrusos ízvilága miatt azok is szeretik, akik nem annyira
nagy chili rajongók. A Habanero a nagyon csípős paprikák között foglal helyet, 1999-ben Guinnes
rekorder is volt, ami első sorban ismertségéből adódott.
A Habanero pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik. Sok C vitamint tartalmaz, fajlagosan többet,
mint a narancs. Íze gyümölcsös, édes, csípős, amit a paprika különböző érettségi fokán másként lehet
érzékelni. Jól illik édes ételekhez, mártásokhoz is.
A Habanero narancs chilipaprika egy igazi kulináris kincs, amelyet nemcsak a hőmérsékletérzékenyek, hanem az értő gasztronómiai ízlésűek is élveznek. Egyetlen csípős étele is képes feldobni az egyszerűbb fogásokat, és ez a chilipaprika kiválóan alkalmas arra, hogy fűszerezéssel és díszítéssel egyaránt fokozza az ételek élvezeti értékét. A Habanero narancs chilipaprika egész évben elérhető, így akár az alapvető hétköznapi receptekhez is könnyen hozzá lehet jutni.
Gondozási útmutató:
A Habanero narancs chilipaprika gondozása nem igényel túl sok figyelmet, de néhány alapvető szempontot érdemes szem előtt tartani. Fontos, hogy ezt a növényt meleg és napos környezetben neveljük, ideálisan 21-29°C közötti hőmérsékleten. A rendszeres öntözés és tápanyagpótlás elengedhetetlen a növény egészséges fejlődése érdekében. A Habanero narancs chilipaprikát lehet termeszteni kertben vagy cserépben, de biztosítsunk számára megfelelő helyet és tápanyagot a virágzás és terméshozam maximalizálásához.