Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

Általános
Bemutatkozások
Bio növények
Iskolakert
Kertészkedés gyerekekkel
Kerttervezés
Könyvajánló
Különleges fák
Nagy Ervin
örökzöldek
Pisztácia
Nagy Ervin

Télen is zöld kertek III.

Debreczy Zsolt – Télen is zöld kertek 1971

Debreczy Zsolt – Télen is zöld kertek 1971

„Október végén járunk…

 

A természet még olyan pompában ragyog, mintha a fák és bokrok nem adnák meg magukat a természet rendjének, s hihetetlennek tűnik, hogy jönnek még komorabb napok. Aztán egy hirtelen szél, egy fagyos hajnal órák alatt elsöpri az októberi varázst.

Mindenütt őszi készülődés, az idővel dacoló tarka virágágyásokat felássák, trágyát terítenek az üde zöld pázsitra. A jó gazda sem marad el a készülődéssel. Mélyen megforgatja a kiskert talaját, föld alá, vagy papírba burkolja a rózsatöveket. Mire eljönnek a novemberi lassú esők, nem lesz már több gond a kerttel. Jöhet a tél! S kertjeinkre, parkjainkra csaknem féléves nyugalom köszönt. Az élet pedig megy tovább. Az ember számára a tél nem hoz nyugodalmat; minden ismétlődik tovább, a megszokott rend szerint. S amikor nagyon áhítozunk a tavasz után, gondolatainkban könnyen elkalandozunk a déli tájakra, ahol télen is zöld a természet, és ahol a felragyogó téli napsugár a zöldellő parkokba, kertekbe csábítja a természet után szomjazó embereket.

Sokszor nálunk is enyhe a tél – decemberben még nyoma sincs a hónak, és február végén már pattanásig feszülnek a mandulafák rügyei. Ám a kopár parkok és kertek, a felásott virágágyak aligha csábítanak sétára. Úgy érezzük, hogy amíg a természet ki nem zöldül, nem is lehet itt az igazi tavasz. Április is eljön, mire az oly nyugtató zöld visszatér környezetünkbe. Akkor ismét megszépül minden körülöttünk – végre a virágágyások is megtelnek tarka virágokkal. Hathónapos kényszerpihenő után ismét életre kelnek parkjaink, kertjeink. – Sajnos csak októberig. Akkor szinte gépiesen megismétlődik minden, s az őszi munkák befejezése után a kopár kertekbe már csak a hólepel varázsolhat hangulatot. Legtöbbször ez is hamar eltűnik, s ami nyomában marad, az a kopasz bokrok , felásott virágágyak, papírral borított rózsatövek sivár képe. A néhány hetes igazi télért túl nagy árat fizetünk, fél évre feláldozzuk parkjainkat!”

Debreczy Zsolt – Télen is zöld kertek 1971

 

Környezeti tudatformálás napjainkban

Környezeti tudatformálás napjainkban

A fenti gondolatok ma is helytállóak. Persze szép számmal láthatunk ellenpéldákat is, különösen nagyvárosaink önkormányzatai lelkes, és érdeklődő kertész munkatárasak segítségével vették nyakukba a megszokottól eltérő, megjelenésükkel figyelmet felhívó, a helyi ökológiai adottságok között biztonsággal alkalmazható növények felhasználásának ügyét. Szerencsés lehet az a település, ahol a vezetés érzi a zöldterületek igényessége fontosságának súlyát, és fontos ez a szakmánk szempontjából is, hiszen a közterületek zöldfelületeinek funkciói között fel szoktuk sorolni a környezeti tudatformálást is. Vagyis mondható, hogy a közterületeken megjelenő, eredményesen alkalmazott növényfajok egyedei a lakosság által ott megismerve egyre nagyobb számban bekerülnek később a magánkertekbe. (Nem kérdés persze, hogy igényes gyűjtők, vagy aktív kertbarátok a közterületi állapotoknál fényévekkel előrébb járnak a növényalkalmazás terén, de itt most az általános helyzetről beszélünk.)

8c5bf2086a85a0eca055f0d9d1f524f0.jpg

A díszkertészet fejlődése

A télen is zöld kertek gondolatának megfogalmazása nem volt merőben újszerű a 70-es években, hiszen ez az 1800-as évek végén megszületett. Azonban a későbbi időszak nem volt kedves a díszkertészeti szakma számára, jelentősebb kastélyparkjaink nagy részét elvették tőlünk, a hétköznapok fókusza teljesen más irányba helyeződött, kertek ügye egyre kevesebbeket érdekelt. Az 1900-as évek végén ismét fokozatosan előlép a díszkertészet ügye – persze a jelentős faiskolák akkor már nagyban dolgoznak, és például a főváros területén hihetetlenül komoly szakmai munka folyik – de az ország más részein a kert ügy nem központi kérdés. Kimondható, hogy a 2000-es évek elejére a kertek ügye újra előtérbe kerül. Számos dolog húzza magával a díszkertészet fejlődését, ilyen például a turisztika fejlődése, a rekreáció fontosságának felismerése, a környezet- és természetvédelem előtérbe helyeződése, a klímaadaptáció, ehhez kapcsolódva pedig a fenntarthatóság kérdése. Én magam úgy érzem, hogy a 2000-es években jó irányba halad a kertészet szekere, azonban újabb problémákkal kell szembe néznünk, nevezetesen a fiatalabb generáció természettől való eltávolodásával. Az értékrendek ismételt átrendeződése megint nem a kertügyet szolgálja.

Itt hívnám fel a figyelmet a Treemail Facebook oldalán is megosztott, a Másfél fok klímavédelemmel foglalkozó internetes platform által korábban közétett Dr. Kis Anna (meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék tudományos munkatársa) cikkére, melynek témája az európai államok klímasemlegességhez vezető útjának lehetséges forgatókönyvei. Itt elérhető

kashmir_ciprus_cupressus_cashmeriana.jpg

Számomra az egyik központi gondolata: a jólét újradefiniálása azzal, hogy „az anyagi javakról az egészség, a szociális élet és hosszútávon fenntartható társadalmi-szociális környezeti tényezők felé tolódhatna a hangsúly”. Vagyis hogy az anyagi javak szükségleteken túli halmozása helyett az egészséges, környezettudatos életmódra, saját magunkkal, és a körülöttünk élőkkel való törődésre, a szellemi fejlődésre kellene helyezni a hangsúlyt a mindennapjainkban.

Hát ebben látom én a kertészet igen nagy szerepét, és itt térünk vissza a témánkhoz, hiszen álláspontom szerint a kerttel való foglalkozás, a kertápolással töltött közös percek újra visszavezetnek minket a természethez, és minden részletével a fenntarthatóság, az egészséges életmód, sőt fogyasztás mértékének csökkentése irányába mutatnak. Nyilván nem ez az egyetlen recept, de ez is egy lehetséges út.

És mielőtt a kedves olvasó feltenné a kérdést, hogy:” Most nem az örökzöldek alkalmazásáról van szó?” visszatérek az eredeti gondolathoz. A korábbi bejegyzésekben foglalkoztunk az örökzöld növények telepítésével és a mediterrán klimatikus adottságokhoz hasonlóakkal rendelkező kertek növényválasztékával, valamint az árnyas kertek örökzöld növényeivel .

 

A hegyvidéki kertek örökzöld növényei

A hegyvidéki kertek örökzöld növényei

A mostani témánk a hegyvidéki kertek örökzöld növényei, az ilyen körülmények közötti megfelelő növényalkalmazás.

„Ha a hegyekbe megyünk szabadidőnket eltölteni, valahogy azt kívánjuk, síksági-dombvidéki környezetünktől eltérő táj fogadjon. Hegységeink többsége azonban, ha magas is, túl közel van a Pannon-síksághoz, hogy attól merőben más karaktert kapjon. Északkeleti Középhegységünk legmagasabb pontjain is még lombhullató erdők láthatóak – hacsak az erdőgazdálkodás nem váltóztatta meg fenyőfajok ültetésével a tájat. Ugyanakkor határainktól valamivel északabbra, de a síkságtól távolabb, 1000 méteres magasságban már szinte mindenütt lenyűgöző fenyvesek éreztetik velünk – igazi hegyvidéken járunk. Magasabb hegyeinken a tájhoz illően és általában kielégítő sikerrel telepíthetjük meg a különböző „magashegységi légkört”’ sugárzó fenyőket. A cirbolyafenyő számos kúpja, a kanadai hemlokfenyő lazán szétterülő sűrű zöldje éppúgy hozzátartózik az ilyen kertekhez, mint a különlegesség számban menő szitkaluc, vagy a közönséges lucfenyőnél karcsúbb és szárazságtűrőbb szerb luc stb. A magas hegységek elterülő, lazán eső ágazatú havasi borókáit helyettesítheti például a kínai boróka ’Pfitzeriana’ nevű változata és még sok más elterülő koronájú faj. A rendkívüli hidegeket is jól eltűrő magashegységi, mérsékelt övi rododendronok is helyet kaphatnak a savanyú alapkőzetű magas hegységeinkben, vagy esetleg máshol is, ahol talajcseréről tudunk gondoskodni.” (Debreczy Zsolt)

 

 

A növények jellemzésével nem fáradunk, ehhez ajánljuk a Debreczy Zsolt Télen is zöld kertek című könyvét, ahol mintegy 860 örökzöld növény leírásával találkozhatunk dr. Csapody Vera gyönyörű rajzaival bemutatva azokat.

A professzor úr ezen gondolataival futhatunk neki tehát a témának. A hegyvidéki kertjeink növényalkalmazása nagyban függ a területünk adott hegységen való elhelyezkedésétől (égtáji kitettség, tengerszint feletti magasság, terepszint lejtése, szélnek való kitettség) alapkőzetének milyenségétől, és a víz jelenlététől. Adott körülmények tehát elég jelentős számú variációt hozhatnak létre, és még nem is kalkuláltunk az emberi tényezővel, vagyis a mesterséges terepfelszín alakítással, a vízvisszatartással kijuttatott többlet öntözővizekkel, építmények védő hatásával, és az egyedi ízléssel. A bejegyzésben igyekszünk jelentős fajszámot felvonultatni a megfelelő körülmények közé behelyezve a növényeket. 

Mindenkit bátorítunk, hogy nagy kalandvággyal vágjon bele az érdekes fajok gyűjtésébe, miután megfelelően feltérképezte saját kertjének adottságait!

 

Fenyőfélék és Lomblevelű örökzöldek listája képekkel

A képek kattintható hivatkozást tartalmaznak

Fenyőfélék

 napos termőhelyekszármazás árnyas párás termőhelyekszármazás
hegylábi fekvés (150-300 mBf)
Abies bornmuelleriana - bornmüller jegenyefenyőDél-Európa Abies alba - közönséges jegenyefenyőEurópa
Abies bracteata - Santa Lucia fenyőÉszak-Amerika Calocedrus decurrens - gyantás cédrusÉszak-Amerika
Abies cephalonica - görög jegenyefenyőDél-Európa Cedrus deodara - himalájai cédrusÁzsia
Abies cilicica - kisázsiai jegenyefenyőDél-Ázsia Cephalotaxus harringtonia - japán álltiszafaÁzsia, Japán
Abies concolor - kolorádói jegenyefnyőÉszak-Amerika Chamaecyparis lawsoniana - oregoni hamisciprusÉszak-Amerika
Abies numidica - numídiai jegenyefenyőÉszak-Afrika Chamaecyparis nootkatensis - nutka hamisciprusÉszak-Amerika
Abies pinsapo - andalúz jegyenyefenyőDél-Európa Chamaecyparis obtusa - hinoki hamisciprusÁzsia, Japán
Cedrus atlantica - Atlasz cédrusÉszak-Afrika Chamaecyparis pisifera - száva hamisciprusÁzsia, Japán
Cedrus libaniDél-Európa Cryptomeria japonica - japánciprusÁzsia
Cupressocyparis leylandii - leyland hamisciprusAnglia Cunninghamia lanceolata - kínai szúrósfenyőÁzsia, Kína
Cupressus arizonica - arizonai ciprusKözép-Amerika Cupressocyparis leylandii - leyland hamisciprusAnglia
Cupressus goveniana - mendokino ciprusÉszak-Amerika Cupressus cashmeriana - kashmiri ciprusÁzsia
Cupressus macrocarpa - monterey ciprusÉszak-Amerika Cupressus funebris - könnyező ciprusÁzsia
Cupressus sempervirens - valódi ciprusDél-Európa Juniperus chinensis - kínai borókaÁzsia
Ephedra distachia - közönséges csikófarkDél-Európa Juniperus horizontalis - henye borókaÉszak-Amerika
Juniperus communis - közönséges borókaKözép-Európa Picea omorika - szerb lucEurópa
Juniperus macrocarpa - olasz borókaDél-Európa Picea orientalis - keleti lucEurópa
Juniperus phoenicea - föníciai borókaDél-Európa Picea pungens - ezüst fenyőÉszak-Amerika
Juniperus sabina - nehézszagú borókaEurópa Picea stichensis - szitka lucÉszak-Amerika
Picea omorika - szerb lucEurópa Pinus armandii - kínai selyemfenyőÁzsia
Picea orientalis - keleti lucEurópa Pinus banksiana - banks fenyőÉszak-Amerika
Picea pungens - ezüst fenyőÉszak-Amerika Pinus bungeana - platánkérgű fenyőÁzsia
Pinus aristata -bozontos fenyőÉszak-Amerika Pinus cembra - cirbolyafenyőEurópa
Pinus ayacahuite - mexikói fehérfenyőDél-Amerika Pinus densiflora - vöröskérgű fenyőÁzsia
Pinus bungeana - platánkérgű fenyőÁzsia Pinus jeffreyi - Jeffrey fenyőÉszak-Amerika
Pinus cembra - cirbolyafenyőEurópa Pinus nigra - feketefenyőEurópa
Pinus coulteri - óriástobozú fenyőÉszak-Amerika Pinus peuce - balkáni cirbolyaEurópa
Pinus halepensis - aleppói fenyőEurópa - Észak-Afrika Pinus ponderosa- sárgafenyőÉszak-Amerika
Pinus heldreichii var. Leucodermis - páncélfenyőDél-Európa Pinus sylvestris - erdei fenyőEurópa
Pinus mugo -törpefenyőKözép-Európa Pinus wallihciana - selyemfenyőÁzsia
pinus nigra - feketefenyőEurópa Pseudotsuga glauca - kolorádói duglaszÉszak-Amerika
Pinus pinaster - fövenyfenyőDél-Európa Pseudotsuga menziesii - közönséges duglaszfenyőÉszak-Amerika
Pinus pinea - mandulafenyőDél-Európa Sequoia sempervirens - tengerparti mamutfenyőÉszak-Amerika
Pinus ponderosa- sárgafenyőÉszak-Amerika Sequoiadendron giganteum -hegyi mamutfenyőÉszak-Amerika
Pinus sabiniana - szabin fenyőÉszak-Amerika Thuja occidentalis - nyugati tujaÉszak-Amerika
Pinus sylvestris - erdei fenyőEurópa Thuja plicata - óriás tujaÉszak-Amerika
Thuja orientalis - keleti tujaÁzsia Torreya nucifera - japán nagymagvú tiszafaÁzsia, Japán
Torreya californica - kaliforniai nagymagvú tiszafaÉszak-Amerika Tsuga canadensis - kanadai hemlokÉszak-Amerika
      
Fenyőfélék
      
 napos termőhelyekszármazás árnyas párás termőhelyekszármazás
hegyderéki-hegycsúcsi fekvés (300 mBf fölött)
Abies bornmuelleriana - bornmüller jegenyefenyőDél-Európa Abies alba - közönséges jegenyefenyőEurópa
Abies cephalonica - görög jegenyefenyőDél-Európa Abies nordmanniana - kaukázusi jegenyefenyőDélkelet-Európa
Abies cilicica - kisázsiai jegenyefenyőDél-Ázsia Araucaria araucana - csillei araukáriaDél-Amerika
Abies concolor - kolorádói jegenyefnyőÉszak-Amerika Cedrus deodara - himalájai cédrusÁzsia
Abies numidica - numídiai jegenyefenyőÉszak-Afrika Cephalotaxus harringtonia - japán álltiszafaÁzsia - Japán
Abies pinsapo - andalúz jegyenyefenyőDél-Európa Chamaecyparis lawsoniana - oregoni hamisciprusÉszak-Amerika
Cedrus atlantica - Atlasz cédrusÉszak-Afrika Cupressocyparis leylandii - leyland hamisciprusAnglia
Cedrus libani - libaoni cédrusDél-Európa Juniperus chinensis - kínai borókaÁzsia
Cupressus arizonica - arizonai ciprusKözép-Amerika Juniperus conferta - föveny borókaÁzsia - Japán
Cupressus goveniana - mendokino ciprusÉszak-Amerika Juniperus horizontalis - henye borókaÉszak-Amerika
Cupressus macrocarpa - monterey ciprusÉszak-Amerika Juniperus scopulorum - oregoni borókaÉszak-Amerika
Cupressus sempervirens - valódi ciprusDél-Európa Juniperus squamata - törpe borókaÁzsia
Ephedra distachia - közönséges csikófarkDél-Európa Juniperus virginiana - virginiai borókaÉszak-Amerika
Juniperus depeana - sivatagi borókaKözép-Amerika Picea omorika - szerb lucEurópa
Juniperus drupacea - szír borókaDél-Európa, Kis-Ázsia Picea orientalis - keleti lucEurópa
Juniperus macrocarpa - olasz borókaDél-Európa Picea pungens - ezüst fenyőÉszak-Amerika
Juniperus oxicerus - vörös termésű borókaDél-Európa Picea stichensis - szitka lucÉszak-Amerika
Juniperus phoenicea - föníciai borókaDél-Európa Pinus armandii - kínai selyemfenyőÁzsia
Juniperus sabina - nehézszagú borókaEurópa Pinus banksiana - banks fenyőÉszak-Amerika
Picea omorika - szerb lucEurópa Pinus bungeana - platánkérgű fenyőÁzsia
Picea orientalis - keleti lucEurópa Pinus cembra - cirbolyafenyőEurópa
Pinus aristata -bozontos fenyőÉszak-Amerika Pinus mugo -törpefenyőKözép-Európa
Pinus ayacahuite - mexikói fehérfenyőDél-Amerika Pinus nigra - feketefenyőEurópa
Pinus heldreichii var. Leucodermis - páncélfenyőDél-Európa Pinus ponderosa- sárgafenyőÉszak-Amerika
Pinus mugo - törpefenyőKözép-Európa Pinus sylvestris - erdei fenyőEurópa
Pinus nigra - feketefenyőEurópa Pinus wallichina - selyemfenyőÁzsia
Pinus pinaster - fövenyfenyőDél-Európa Pseudotsuga glauca - kolorádói duglaszÉszak-Amerika
Pinus pinea - mandulafenyőDél-Európa Pseudotsuga menziesii - közönséges duglaszfenyőÉszak-Amerika
Pinus ponderosa- sárgafenyőÉszak-Amerika Sequoia sempervirens - tengerparti mamutfenyőÉszak-Amerika
Pinus sabiniana - szabin fenyőÉszak-Amerika Sequoiadendron giganteum -hegyi mamutfenyőÉszak-Amerika
Pinus sylvestris - erdei fenyőEurópa Thuja plicata - óriás tujaÉszak-Amerika
 
 Torreya nucifera - japáni nagymagvú tiszafaÁzsia - Japán
 Tsuga canadensis - kanadai hemlokÉszak-Amerika

A képek kattinthatóak!

abies_cephalonica-1.jpg
araucaria_araucana-2.jpg
calocedrus_decurrens-1.jpg
cedrus_deodara-1.jpeg
cedrus_libani-1.jpg
cephalotaxux_haringtoniana-1.jpg
pinus_pinea-1.jpg
pinus_halepensis-1.jpg
cupressocyparis_leylandii-1.jpg
cupressus_funebris-1.jpg
cupressus_sempervirens-1.jpg
juniperus_chinensis_kaizuka-1.jpg
juniperus_conferta-1.jpg

Lomblevelű örökzöldek

 napos termőhelyekszármazás árnyas párás termőhelyekszármazás
hegylábi fekvés (150-300 mBf)Akebia quinata - ötlevelű akébiaÁzsia - Japán Agrastis papulifolia - floridai fürtöshangaÉszak-Amerika
 Arbutus andrachne - görög szamócafaDél-Európa Akebia quinata ötlevelű akébiaÁzsia - Japán
 Arbutus unedo - nyugati szamócafaDél-Európa Aucuba japonica - japán babérsomÁzsia
 Bashania fargesiiÉszak-Ázsia Bashania fargesiiÉszak-Ázsia
 Berberis darwinii - Darwin borbolyaDél-Amerika Berberis candidula - fehérlő borbolyaÁzsia
 Berberis x media cv. - ékszerborbolya  Berberis darwinii - Darwin borbolyaDél-Amerika
 Bignonia capensis - fokföldi trombitafolyondárDél-Amerika Berberis julianae - júlia borbolyaÁzsia
 Bignonia capreolata - örökzöld trombitacserjeÉszak-Amerika Berberis sargentiana - Sargent borókaÁzsia
 Bupleurum fruticosum - cserjés buvákfűEurópa Buxus harlandii - hongkongi puszpángÁzsia
 Buxus balearica - baleári puszpángSpanyolország Buxus sempervirens - közönséges puszpángEurópa
 Buxus microphylla - japán puszpángÁzsia, japán Camellia cuspidata - aprólevelű kaméliaNyugat-Kína
 Buxus sempervirens - közönséges puszpángEurópa Camellia japonica - japán kaméliaKína
 Callistemon laevis - pompás kefevirágAusztrália Camellia sasanqua -karácsonyi kaméliaÁzsia, Japán
 Callistemon rigirdus - merev kefevirágAusztrália Camellia sinensis - teacserjeIndia
 Callistemon viminalis - csüngő kefevirágAusztrália Chamaerops humilis - európai lószőrpálmaDél-Európa
 Carpenteria californica - kalifornia cserjeÉszak-Amerika Chusquea culeouDél-Amerika
 Ceanothos parviflorus - kislevelű táskavirágÉszak-Amerika Clematis armandii -örökzöld iszalagÁzsia
 Ceanothus - velutinus - balzsamos illatú táskavirágÉszak-Amerika Cornus capitatat - himalájai somÁzsia, Kína
 Ceanothus cuneatus - fehér táskavirágÉszak-Amerika Cotoneaster buxifolius - puszpánglevelű madárbirsÁzsia, India
 Ceanothus cyaneus - azur bengeÉszak-Amerika Cotoneaster dammeri - kúszó madárbirsÁzsia
 Ceanothus dentatus - csipkés levelű táskavirágÉszak-Amerika Cotoneaster glaucophyllus - kékeslevelű madárbirsÁzsia
 Ceanothus impressus - pompás táskavirágÉszak-Amerika Cotoneaster microphyllus - kislevelű madárbirsÁzsia
 Ceanothus prostratus - szőnyeges táskavirágÉszak-Amerika Cotoneaster salicifolius - fűzlevelű madárbirsÁzsia
 Ceanothus thyrsifolius var. repens - kaliforniai kúszó orgonaÉszak-Amerika Danae racemosa - perzsa csodabogyóKaukázus
 Choisya ternata - narancsvirágKözép-Amerika Daphne pontica - pontuszi boroszlánFöldközi tenger, Törökország
 Cistus monspeliensis - Montpellier szuharDél-Európa Daphniphyllum macropodum - nagy boroszlán-kutyatejKore, Kína
 Cistus 'Graywood Pink' -rózsaszín virágú szuhar  Erica cinerea - HangaNyugat-Európa
 Cistus ladanifer - balzsamos szuharDél-Európa Erica vagans - kóbor hangaNyugat-Európa
 Cistus laurifolius - babérlevelű szuharDélnyugat-Európa Euonymus fortunei - kúszó kecskerágóÁzsia
 Cistus parviflorus - kisvirágú szuharDél-Európa Fargesia demissa - magas bambuszKína
 Cistus salvifolius - zsályalevelű szuharDél-Európa Fargesia murielae - ernyő bambuszKína
 Cistus x corbariensis  Fargesia nitida - szökőkút bambuszKína
 Cistus x florentinus - firenzei szuhar  Fargesia robusta -Kína
 Cistus x incanus - borzas szuhar  Fargesia rufa - panda bambuszKína
 Cistus x pulverulentus - poros szuhar  Fargesia scabridaKína
 Cistus x purpureus - bíbor szuhar  Fatsia japonica - japán aráliaÁzsia
 Cotoneaster lacteus - tejfehér madárbirsÁzsia Gaultheria procumbens - henye fajdbogyóÉszak-Amerika
 Daphne burkwoodii - boroszlánÁzsia, Európa Gaultheria shallonÉszak-Amerika
 Elaeagnus pungens-szúrós ezüstfaÁzsia Hebe anomala - változékony örökzöld veronikaÚj-Zéland
 Elaeagnus umbellata - pirostermésű ezüstfaKína, Japán Hebe armstrongiiÚj-Zéland
 Elaeagnus x ebbingei - széleslevelű ezüstfa  Hebe buxifolia - puszpánglevelű örökzöld veronikaÚj-Zéland
 Elaelagnus angustifolia - keskenylevelű ezüstfaKis-Ázsia Hebe cupressoides - cipruslevelű örökzöld veronikaÚj-Zéland
 Erica arborea - hangaDél-Európa Hebe ochracea - törpe zöld veronika cserjeÚj-Zéland
 Erica ciliaris - pillás hangaDél-Európa Hebe pinguifoliaÚj-Zéland
 Erica terminalis - üstökös hangaDél-Európa Hedera colchica - ír borostyánEurópa
 Escallonia illinata - ragadós kőtörőcserjeDél-Amerika Hedera colchica - kaukázusi borostyánDél-Európa, Kisázsia
 Euonymus fortunei - kúszó kecskerágóÁzsia Hedera helix - közönséges borostyánEurópa
 Euonymus japonicus - japán kecskerágóÁzsia Hypericum androsaemum -ogyós orbáncfűDél-Európa
 Euonymus mycrophyllus - kislevelű kecskerágóÁzsia Hypericum calycinum - bőrlevelű orbáncfűDél-Európa
 Euonymus nanus - törpe kecskerágóEurópa Hypericum chinense - kínai orbáncfűÁzsia
 Fabiana imbricata - hangatölcsérDél-Amerika Hypericum hookerianum - Hooker orbáncfűÁzsia
 Fargesia demissa - magas bambuszKína Hypericum kalmianum - kanadai orbánfűÉszak-Amerika
 Fargesia murielae - ernyő bambuszKína Hypericum patulum - terpedt orbáncfűKözép-Kína
 Fargesia nitida - szökőkút bambuszKína Hypericum x dummeri 
 Fargesia robusta -Kína Ilex aquifolium - közönséges magyalEurópa
 Fargesia rufa - panda bambuszKína Ilex perny - kínai fagyalÁzsia
 Fargesia scabridaKína Itea ilicifolia - magyal levelű iteaÁzsia
 Gardenia jasminoides 'Kleim's Hardy' - Kleim's Hardy illatos gardenia  Itea virginiaca - virginiai ördögfűzÉszak-Amerika
 Hesperaloe parviflora - pirosvirágú álljukkaÉszak-Amerika Kalmia angustifolia - keskeny levelű kalmiaÉszak-Amerika
 Hypericum calycinum - bőrlevelű orbáncfűDél-Európa Kalmia latifolia - széles levelű kalmiaÉszak-Amerika
 Ilex aquifolium - közönséges magyalEurópa Leuchothoe fontanesia - virginiai fürtöshangaÉszak-Amerika
 Ilex cornuta - szarvas magyalÁzsia Ligustrum japonicum - japán fagyalÁzsia, Japán
 Ilex crenata - csipkéslevelű magyalÁzsia Ligustrum massalongianum - loncképű fagyalÁzsia, Himalája
 Ilex x altaclarensis  Ligustrum ovalifolium - széles levelű fagyalKelet-Ázsia, Japán
 Ilex x meserveae  Lonicera henry - borostáslevelű loncKözép-Kína
 Itea virginiaca - virginiai ördögfűzÉszak-Amerika Lonicera standishii - lándzsás loncKözép-Kína
 Jasinum bessianum - piros jázminKína Mahoberberis neubertii - Neubert mahoborbolya 
 Jasminum azoricum - Azori-szigeteki jázminAzori-szigetek Mahonia aquifolium -magyalmahóniaÉszak-Amerika
 Jasminum fruticans - cserjés jázminFöldközi tenger Mahonia bealei - törzses mahóniaÁzsia
 Jasminum humile - törpe jázminKína Mahonia fortunei - keskenylevelű mahniaÁzsia
 Jasminum mesnyi - kínai jázminÁzsia Mahonia nitensKína
 Jasminum nudiflorum - téli jázminÉszak-Kína Mahonia repens - kúszó mahóniaÉszak-Amerika
 Jasminum polyanthum - sokvirágú jázminKína Nandina domestica - japán szentfaÁzsia
 Jubaea chiliensis - chilei mézpálmaDél-Amerika Osmanthus x burkwoodii - burkwood illatcserje 
 Laurus nobilis - nemes babérDél-Európa Pachysandra terminalisÁzsia
 Lavandula angustifolia - orvosi levendulaDél-Európa Phillyrea vilmoriana - kaukázusi babérfagyalKaukázus
 Lavandula intermedia - angol levendulaDél-Európa Photinia glabra - japán korallberkenyeÁzsia
 Lavandula latifolia - széleslevelű levendulaDél-Európa Photinia serrulata - tajvani korallberkenyeÁzsia
 Ligustrum japonicum - japán fagyalÁzsia, Japán Photinia x fraseri - kerti korallberkenye 
 Ligustrum jonandrum - puszpánglevelű fagyalKína Phyllostachys aureosulcata - kínai aranycsíkos bambuszKína
 Ligustrum lucidum - fényes levelű fagyalJapán, Korea, Kína Phyllostachys bisetti - zöldszárnyú sövénybambuszKína
 Ligustrum obtusifolium - amúri fagyalJapán, Korea, Kína Phyllostachys decora - gyönyörű bambuszKína
 Ligustrum ovalifolium - széles levelű fagyalKelet-Ázsia, Japán Phyllostachys flexuosa - hajlékony bambuszKína
 Ligustrum quihoui - quihoui fagyalKína Phyllostachys glauca - kék bambuszKína
 Ligustrum sempervirens - örökzöld szecsuáni fagyalÁzsia, Kína Phyllostachys humilis - kistermetű japán bambuszKína
 Lonicera frgrantissima - illatos loncKína Phyllostachys meyeri - koreai kőbambuszKína
 Lonicera henry - borostáslevelű loncKözép-Kína Phyllostachys nigra - fekete bambuszKína
 Lonicera japonica - japán loncKözép-Kína Phyllostachys viridi-glaucescens - zöld botnádKína
 Lonicera nitida - mirtuszloncNyugat-Kína Phyllostachys viridis - zöldszárú óriásbambuszKína
 Lonicera pileata - törpe loncKözép-Kína Pieris japonica - japán babérhangaÁzsia
 Lonicera sempervirens - korall loncDél-Európa Pittosporum heterophyllum - szecsuáni enyvesmagÁzsia, Kína
 Loropetalum chinense - kínai rojtosvirágÁzsia, Kína Pittosporum tenuifolium - törpe fodroslevelű enyvesmagÁzsia, Kína
 Magnolia grandiflor - nagyvirágú magnóliaÉszak-Amerika Pittosporum tobira - kínai enyvesmagÁzsia, Kína
 Mahoberberis x aquisargentii - mahoborbolya  Prunus laurocerasus - babérmeggyDél-Európa
 Mahonia pinnata - szúróslevelű mahóniaÉszak-Amerika Pseudosasa japonica - japán félnádJapán
 Nandina domestica - japán szentfaÁzsia Quercus acuta - japán tölgyÁzsia
 Nerium oleanderDél-Európa Rhododendron catawbiense - havasszépeÉszak-Amerika
 Olea europaea - olajfaDél-Európa Rhododendron dawidii - havasszépeKína
 Osmanthus armatus - érdeslevelű illatcserjeKína Rhododendron exquisitum - havasszépeKína
 Osmanthus delevayi -delevay illatcserjeKína Rhododendron ferrugineum - havasszépeEurópa
 Osmanthus fragransKína Rhododendron fortunei - havasszépeKína
 Osmanthus heterophyllus - változékony illatcserjeKína Rhododendron glaucophyllum - havasszépeKína
 Osmanthus x burkwoodii - burkwood illatcserje  Rhododendron impeditum - havasszépeKína
 Osmanthus x ilicifolius - magyallevelű illatcserje  Rhododendron keleticum - havasszépeÁzsia
 Osmathus yunnanensis - jünnani illatvirágKína Rhododendron lutescens - havasszépeKína
 Phillyrea angustifolia - keskenylevelű olajfagyalÁzsia Rhododendron maximum - havasszépeÉszak-Amerika
 Phillyrea latifolia - széleslevelű olajfagyalÁzsia Rhododenron decorum - havasszépeKína
 Phlomis fruticosa - cserjés macskahereDél-Európa Rubus australis - dli szederÚj-Zéland
 Photinia x fraseri - kerti korallberkenye  Rubus chroosephalus - hárslevelű szederÁzsia
 Phyllostachys aureosulcata - kínai aranycsíkos bambuszKína Rubus henry - bambuszszederÁzsia
 Phyllostachys bisetti - zöldszárnyú sövénybambuszKína Rubus playfairianusÁzsia
 Phyllostachys decora - gyönyörű bambuszKína Rubus ursinus - kaliforniai szeder 
 Phyllostachys flexuosa - hajlékony bambuszKína Ruscus aculeatus - szúrós csodabogyóKözép-Európa
 Phyllostachys glauca - kék bambuszKína Ruscus hypoglossum - lónyelvű csodabogyóKözép-Európa
 Phyllostachys humilis - kistermetű japán bambuszKína Sarcococca confusa - mézillatú bogyóspuszpángÁzsia
 Phyllostachys meyeri - koreai kőbambuszKína Sarcococca hookeriana - hooker bogyóspuszpángÁzsia
 Phyllostachys nigra - fekete bambuszKína Sarcococca humilis - törpe bogyóspuszpángÁzsia
 Phyllostachys viridi-glaucescens - zöld botnádKína Sarcococca orientalis - keleti bogyóspuszpángÁzsia
 Phyllostachys viridis - zöldszárú óriásbambuszKína Sarcococca ruscifolia - illatos bogyóspuszpángÁzsia
 Pistacia lentiscus - masztix pisztáciaDél-Európa Sasa kurilensis - Kuril szigeteki törpe bambuszKelet-Ázsia, Japán
 Prunus laurocerasus - babérmeggyDél-Európa Sasa palmata - legyezős törpe bambuszJapán
 Prunus lusitanica - potugál babérDél-Európa Sasa pumila - örökzöld bokorbambuszJapán
 Pyracantha coccinea - közönséges tűztövisÁzsia Sasa pygmaeaJapán
 Pyracantha crenualata - csipkéslevelű tűztövisÁzsia Sasa veichii - japán törpebambuszJapán
 Quercus alnifolia - égerlevelű tölgyCiprus Skimmia japonica - japán dérbabérÁzsia
 Quercus coccifera - karmazsin tölgyDél-Európa Smilax rotundifolia - kereklevelű sárcsafűÉszak-Amerika
 Quercus ilex - magyaltölgyDél-Európa Trachycarpus fortunei - kínai kenderpálmaÁzsia, Kína
 Quercus mirisinifolia - babérhárs levelű tölgyÁzsia Trachycarpus takil - indiai kenderpálmaÁzsia, India
 Quercus pubescens 'Migazziana' - Migazzi-tölgyKözép-Európa Viburnum davidii - törpe bangitaÁzsia
 Quercus rysophylla - mexikói örökzöld tölgyKözép-Amerika Viburnum 'Harryanum' - harryanum bangitaKína, Közép-Ázsia
 Quercus suber - paratölgyDél-Európa Viburnum 'Pragense' - prágai bangita 
 Quercus trojana - trójai tölgyBalkán, Kisázsia Viburnum rhytidophyllum - ráncos levelű bangitaÁzsia
 Quercus x hispanicaKözép Európa Viburnum tinus - örökzöld bangitaEurópa
 Quercus x turnei - turner tölgyNyugat-Európa Viburnum utile - kislevelű bangitaÁzsia
 Rhaphiolepis umbellataJapán Viburnum x burkwoodii - tavaszi bangita 
 Rosa odorata - illatos rózsaÁzsia Vinca major - nagy meténgNyugat mediterrán
 Rosa sempervirens - örökzöld rózsaDél-Európa Vinca minor - kis zöld meténgNyugat mediterrán
 Rosmarinus officinalis - rozmaringDél-Európa X Fatshedera lizei - szőlőborostyán 
 Salvia officinalis - orvosi zsályaDél-Európa 
 
 Santolina chamaecyparissus - cipruskaDél-Európa 
 Senecio cineraria - csodaszemDél-Európa 
 Trachycarpus fortunei - kínai kenderpálmaÁzsia, Kína 
 Trachycarpus takil - indiai kenderpálmaÁzsia, India 
 Viburnum 'Harryanum' - harryanum bangitaKína, Közép-Ázsia 
 Viburnum odoratissimum - korallbangitaÁzsia 
 Viburnum 'Pragense' - prágai bangita  
 Viburnum tinus - örökzöld bangitaEurópa 
 Washingtonia filifera - kaliforniai legyezőpálmaÉszak-Amerika 
 Yucca baccata - bogyós jukkaTexas - Új-Mexikó 
 Yucca elata - sonora pálmaliliomÉszak-Amerika 
 Yucca filamentosa - nagyvirágú pálmaliliomÉszak-Amerika 
 Yucca flaccida - laza pálmaliliomÉszak-Amerika 
 Yucca glauca - szürke pálmaliliomÉszak-Amerika 
 Yucca gloriosa - pompás pálmaliliomÉszak-Amerika 
 Yucca recurvifolia - georgiai pálmaliliomÉszak-Amerika 
 Yucca rigida -kék pálmaliliomÉszak-Amaerika 
 Yucca rostrata - csőrös pálmaliliomÉszak-Amerika 
      
Lomblevelű örökzöldek
      
 napos termőhelyekszármazás árnyas párás termőhelyekszármazás
hegyderéki-hegycsúcsi fekvés (300 mBf fölött)
Buxus sempervirens - közönséges puszpángEurópa Arctostaphylos uva-ursi - közönséges medveszőlőÉszaki félteke
Ceanothus - velutinus - balzsamos illatú táskavirágÉszak-Amerika Aucuba japonica - japán babérsomÁzsia
Ceanothus cuneatus - fehér táskavirágÉszak-Amerika Berberis candidula - fehérlő borbolyaÁzsia
Ceanothus prostratus - szőnyeges táskavirágÉszak-Amerika Berberis gagnepanii - fodros levelű borbolyaÁzsia
Cercocarpus intricatus - törpe rezgőszakállÉszak-Amerika Berberis julianae - júlia borbolyaÁzsia
Cercocarpus montanus - közönséges rezgőszakállÉszak-Amerika Buxus sempervirens - közönséges puszpángEurópa
Cowania - sziklarózsaÉszak-Amerika Calluna vulgaris - csarabÉszak-Európa
Daphne arbuscula - murányi boroszlánEurópa Cassiope fastigiata - kassziopeÁzsia
Daphne cneorum - henye boroszlánEurópa Cassiope mertensiana - kassziopeÉszak-Amerika
Dyras drummondii - amerikai magcsákóÉszak-Amerika Chimaphila umbellata - közönséges ernyős körtikeÉszaki félteke
Dyras octopetalaEurópa Chiogenes hispidula - törpeáfonyaJapán, Alaszka
Elaeagnus x ebbingei - széleslevelű ezüstfa  Cotoneaster mycrophyllus - kislevelű madárbirsÁzsia
Escallonia rubra - vörös kőtörő csserjeDél-Amerika Cotoneaster salicifolius - fűzlevelű madárbirsÁzsia
Euonymus fortunei - kúszó kecskerágóÁzsia Daphne laureola - babérboroszlánEurópa
Euonymus japonicus - japán kecskerágóÁzsia Daphniphyllum humile - törpe boroszlán-kutyatejÁzsia
Euonymus mycrophyllus - kislevelű kecskerágóÁzsia Erica carnea - alpesi hangaKözép-Európa
Euonymus nanus - törpe kecskerágóEurópa Euonymus fortunei - kúszó kecskerágóÁzsia
Hypericum calycinum - bőrlevelű orbáncfűDél-Európa Hedera colchica - ír borostyánEurópa
Ilex aquifolium - közönséges magyalEurópa Hedera colchica - kaukázusi borostyánDél-Európa, Kisázsia
Ilex cornuta - szarvas magyalÁzsia Hedera helix - közönséges borostyánEurópa
Ilex crenata - csipléslevelű magyalÁzsia Itea ilicifolia - magyal levelű iteaÁzsia
Ilex x altaclarensis  Itea virginiaca virginiai ördögfűzÉszak-Amerika
Ilex x meserveae  Ligustrum ovalifolium - széles levelű fagyalKelet-Ázsia, Japán
Itea virginiaca virginiai ördögfűzÉszak-Amerika Mahonia aquifolium -magyalmahóniaÉszak-Amerika
Jasinum bessianum - piros jázminKína Mahonia bealei - törzses mahóniaÁzsia
Jasminum nudiflorum - téli jázminÉszak-Kína Pernettya mucoranta - tűzföldi tőzegmirtuszDél-Amerika
Lavandula angustifolia - orvosi levendulaMediterrán Photinia glabra - japán korallberkenyeÁzsia
Ligustrum ovalifolium - széles levelű fagyalKelet-Ázsia, Japán Photinia serrulata - tajvani korallberkenyeÁzsia
Osmanthus x burkwoodii - burkwood illatcserje  Photinia x fraseri - kerti korallberkenye 
Photinia x fraseri - kerti korallberkenye  Phyllodoce aleutica - FillodoceÉszak-Ázsia
Rosmarinus officinalis - rozmaringMediterán Phyllodoce empetriformis - FillodoceÉszak-Amerika
Santolina chamaecyparissus - cipruskaDél-Európa Pieris floribunda - virágos babérhangaÉszak-Amerika
Viburnum x burkwoodii - tavaszi bangita  Pieris formosa - himalájai babérhangaÁzsia
 
 Prunus laurocerasus - babérmeggyDél-Európa
 Pyracantha crenatoserrata - korall tűztövisÁzsia
 Ruscus aculeatus - szúrós csodabogyóKözép-Európa
 Ruscus hypoglossum - lónyelvű csodabogyóKözép-Európa
 Skimmia japonica - japán dérbabérÁzsia
 Viburnum rhytidophyllum - ráncos levelű bangitaÁzsia
 Viburnum x burkwoodii - tavaszi bangita 
 Vinca major - nagy meténgNyugat mediterrán
 Vinca minor - kis zöld meténgNyugat mediterrán

A képek kattinthatóak!

viburnum_tinus-1.webp
agarista_populifolia.jpeg
yucca_glauca-1.jpg
arbutus_unedo.jpg
bignonia_capreolata-2.jpg
bupleurum_fruticosum-1.jpg
callistemon_rigidus-1.jpg
camellia_japonica-1.jpg
chamaerops_humilis.jpg
choisya_ternata_aztec_pearl.jpeg
cistus_salvifolius-1.jpg
cornus_capitata.jpg
escallonia_illinita-2.jpg
gardenia_jasminoides-1.jpg
hesperaloe_parviflora.jpg
hypericum_calycinum.jpg
jasminum_mesnyi.jpg
jubaea_chiliensis.jpg
phillyrea_angustifolia-2.jpg
phlomis_fruticosa-2.jpg
juniperus_foenicea.jpg
ligustrum_japonicum.jpg
ligustrum_lucidum.jpg
lonicera_japonica.jpg
loropetalum_chinense.jpg
mahoberberis_x_aquisargentii.jpg
mahonia_nitens.jpg
osmanthus_heterophyllus.jpg
pistacia_lentiscus.jpg
pittosporum_tobira.jpg
rhaphiolepis_umbellata-1.jpg
sarcococca_hookeriana.jpg
quercus_ilex-1.jpg
quercus_suber.jpg
trachelospermum_jasminoides.jpg
viburnum_odoratissimum.jpg