Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

Általános
Bemutatkozások
Bio növények
Iskolakert
Kertészkedés gyerekekkel
Kerttervezés
Könyvajánló
Különleges fák
Nagy Ervin
örökzöldek
Pisztácia
Huber Kálmán

Pisztácia termesztése

9699effa7a64136b03bfe7af2da3b66c.jpg

Cégünk, a Treemail évek óta foglalkozik különböző pisztácia fajok magyarországi értékesítésével, amit több mint egy évtizedes kutatómunka előzött meg, hogy sikerüljön felkutatni a legjobb fajtákat a világban. Első útjaink kizárólag a természetes élőhelyére, Közép-Ázsiára koncentrálódtak, Törökországtól, Azerbajdzsánon és Iránon keresztül egészen Üzbegisztánig, ahol évezredek óta termesztik és nemesítik. Az elmúlt években pedig a Földközi-tenger országainak fajtáit, termesztőit vettük górcső alá. A témában elmélyedve próbáljuk hazánkban elterjeszteni az itteni ökológiai viszonyoknak legmegfelelőbb, legígéretesebb (korai érésű) fajtákat. Legfőbb motivációnkat az elmúlt évek forró, aszályos nyarai adták, amire kevés jobb válasz van a pisztáciánál, mert a miénknél sokkal forróbb, szárazabb területről származik.

Pisztácia termesztésének története

Az Anacardiaceae családba tartozó pistacia nemzetségben a Pistacia atlantica, P. cabulica, P. chinensis, P. falcata, P. integerrima, P. kinjuk, P. kurdica. P. lentiscus, P. mutica, P. palaestina és P. terebinthus.

A „pisztácia” szó etimológiájáról vita folyik, de valószínűleg az ókori perzsa nyelv (aveszta) „pistak” szavából származik.

A pisztácia Nyugat-Ázsiából származik, és a Közel-Keleten, a mediterrán országokban forgalmazták először a kereskedők. A pisztácia fogyasztásának bizonyítékai 300 000 évre nyúlnak vissza, méghozzá a neandervölgyiekig. Elszenesedett pisztácia maradványokat találtak az izraeli Kebara-barlang Mousteri-szintjéből.


45f420de78d7dd85703e2450db096f9d.jpg

A modern történelem során az időszámításunkelőtti hatodik évezredből származó pisztácia maradványait a mai Afganisztánbanés Irán délkeleti részén is találtak, ahol valószínűleg először termesztették apisztáciát a vadon termőhelyéhez közeli régiókban. Apisztáciát széles körben termesztették az ókori Perzsa Birodalomban, ahonnan termesztése fokozatosan Nyugatra is kiterjedt. Ebben a korban a mandulával együtt a pisztácia volt a legnépszerűbb emberi fogyasztásra szánt dióféle és ez az egyetlen két dióféle, amelyet a Biblia említ. Az asszírok a pisztáciát gyógyszerként, afrodiziákumként és ellenszerként is használták. Jóval később, az első században érkezett a pisztácia Itáliába a Közel-Keletről, egész pontosan Szíriából a római korban. Akkoriban szíriai dióként emlegették, és az ára rendkívül magas volt, így a fogyasztását csak az elit engedhette meg magának. Később Olaszországból terjedt el Dél-Európa és Észak-Afrika mediterrán régióiban. Az USA az 1880-as évektől kezdte importálniaz ott élő közel-keleti származású állampolgárai igényeinek kiszolgálására. Mintegy fél évszázaddal később, napjainkra a pisztácia népszerű nassolnivaló lett a teljes amerikai társadalom számára. Ma az Egyesült Államok a világ vezető pisztáciatermesztője, 2020-ban a világtermelés körülbelül 47%-át adta, ezt Törökország (30%) és Irán (19%) követi. Az amerikai pisztácia termesztés szinte kizárólag (99%) Kaliforniához köthető, sokkal kisebb volumenben még Arizonában és Új-Mexikóban foglalkoznak a termesztésével.

Amit a pisztáciáról tudni érdemes

A pisztácia fa lombhullató, száraz éghajlaton és rossz talajviszonyok között él a természetben. Nagyon jól alkalmazkodik a mérsékelt és szubtrópusi területek sivatagi és félsivatagos területeihez. Bár a talajra nézve nem különösebben válogatós, a viszonylag laza szerkezetű, száraz és magas mésztartalmú homokos vályogokat kedveli.
Látva az éghajlatváltozás folyamatait, tendenciáit, a mezőgazdaságszámára egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő mennyiségű, minőségű öntözővíz biztosítása, így a szárazságtűrő fajok jelentősége, térnyerése várhatóan növekedni fog. Ennek abszolút megfelel a pisztácia, mert a terméshozamát nem befolyásolja jelentősen a nyári aszály és az öntözés elmaradása. Ez figyelemre méltó szempont, mivel a fenntarthatóság egyik, a mezőgazdasággal kapcsolatban gyakran felmerülő elvárása a lehető legkisebb vízfelhasználás. Hosszú életű fajról van szó, mely terméshozamának csúcspontját körülbelül 15 éves korától éri el és ez megfelelő kezelés mellett évtizedekig fenntartható. A kaliforniai pisztáciaültetvényekben a farmerek az ültetést követően az ültetvényt 70-100 évig fenntartják.

dscf7237.jpg

Kétlaki, így a terméshez hím- (porzó) és nőivarú (termő) egyedekre van szükség és általában 10-15 termőhöz 1 porzót ültetnek. A virágoknak nincs szirmuk, egyivarúak és szőlőszerű fürtökben nyílnak. A pisztácia termése csonthéjas, ehető, ovális magvakat tartalmaz, vékony és puha maghéj borítja. A magokat ehetetlen, kemény, sima, krémszínű héj borítja, amelyet húsos, vékony halványzöld, éréskor pirosas héj borít be. A mag színe a világostól a sötétzöldig, vagy akár zöldessárgáig nagyon változó és két sziklevélből áll.
A pisztácia dió egyedi színét jótékony hatású vegyületek és azok kombinációja adja: a sárga színt akatekinek, a lutein és a zeaxantin, illetve a zöld színt a klorofill adja.Amikor a gyümölcs beérik, a héj zöldről őszre sárgásvörösre változik. Ahogy a héjak elérik a teljes méretet, elkezdenek megkeményedni. Ahogy a bél megnagyobbodik, a héj természetes hasadását okozza. A felhasadás a termelők által kiválasztott (szelektált) tulajdonság, amely lehetővé teszi a pisztácia nagyrészt héjában történő értékesítését friss fogyasztásra. A kereskedelmi forgalomban kapható fajták eltérnek egymástól abban, hogy milyen arányszámban hasadnak szét.

pisztacia.jpg

A betakarítás megfelelő időpontja a pisztácia minőségét befolyásoló egyik legfontosabb tényező. Kaliforniában a Kerman fajtát augusztus végén vagy szeptember elején takarítják be a fák mechanikus rázásával. A pisztácia héja foltosodhat ha túl sokáig marad a fán, vagy ha a héj a betakarítás után hosszabb ideig érintkezik a külső héjjal. A feldolgozó üzemekben a héjakat csiszoló hámozóval távolítják el. Az üres külső héjakat elválasztják a diót tartalmazó héjaktól. Ezt követően először függőleges gabonaszárítókban szárítják 4-6 órán keresztül 9 és 10% közötti nedvességtartalomig, majd silókba szállítják, ahol levegővel tovább szárítják őket 5–7%-os nedvességtartalomig. Onnantól marad a silókban, amíg a további feldolgozása nem szükséges.

A pisztácia pörkölése egy hagyományos eljárás a pisztácia ’iparban’ az aroma, az állag, a szín, összességében a fogyasztói elfogadottság javítására. Ezt követően csomagolják, majd a boltok polcaira kerül a vásárlók legnagyobb örömére, mint a világ egyik legkedveltebb csemegéje.

Amerikai pisztácia ágazat története

Amerikai pisztácia ágazat története

1982-ben 89 éves korábanhunyt el William E. Whitehouse, a Mezőgazdasági Minisztérium nyugalmazott tisztviselője, akit sokan az amerikai ’pisztáciaipar’ atyjának tartanak. Dr.Whitehouse 1929-ben csatlakozott a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) növénykutató részlegéhez. Még ugyanebben az évben feltáró utat tervezett és hajtott végre Turkesztánban és Iránban, hogy felmérje az ottani pisztáciaipart.Több hónapos utazás után visszatért Egyesült Államokba és magával vitte azáltala talált legjobb pisztácia fajták magjait.

Ezt követően ezeknek a mintáknak a további genetikai finomítása, nemesítése folyt egyes amerikai mezőgazdasági kutatóintézetekben, ami egy olyan fajtát, a Kermant eredményezett, amelyet nagy sikerrel lehetett termeszteni az USA délnyugati, félsivatagos részein (Kalifornia belső területei, Arizóna, Új-Mexikó). Dr. Whitehouse 1977-ben megkapta a Pisztácia Szövetség első díját. A díj a pisztácia, mint az Egyesült Államokban új növénykultúra elterjesztése terén végzett úttörő munkáját jutalmazta és "a pisztáciaipar atyjaként" üdvözölte. 1968-ban megkapta az Amerikai Genetikai Szövetség legmagasabb kitüntetését, a Frank N. Meyer Memorial Medal kitüntetést a növénykutatásban végzett munkájáért.

Dr. Whitehouse 34 évet végzett kutatásokat mezőgazdasági témákban, majd 1963-ban nyugdíjba vonult. Utolsó kilenc évében az Agrárkutatási Szolgálat növénytermesztési részlegének kutatási vezetője volt. Dr. Whitehouse tagja volt az Amerikai Kertészeti Tudományok Társaságának és a Cosmos Clubnak, ezen felül a Georgetown Club tiszteletbeli tagja is volt.

A világon a legnépszerűbb pisztácia fajták

Más gyümölcstermőkhöz képes viszonylag kevés pisztáciafajta van a világon, melyet elneveztek és leírtak. Csak a legnépszerübbeket említve Kaliforniában például a pisztáciatermelése szinte teljes egészében a Kerman termő és a Peters porzó fajtán alapult. 2002-ben azonban bemutatták a Golden Hills és a Lost Hills fajtákat, amelyek mára az elmúlt 7 évben Kaliforniában telepített gyümölcsösök több mint95%-át teszik ki! Iránban a pisztácia őshazájában viszont több mint 70 termő pisztáciafajta létezik! A leghíresebbpisztáciafajták Iránban a Koleghoochi, Akbari, Mumtaz, Badami Zarand, SefidNogh, Ahmad Aghaei, Ouhadi, Khanjari Damghan, Shah Pasand Damghan és a Qazvini.Törökországban az Antep, a Kirmizi, Uzun, Halebi és a Siirt a főpisztáciafajták. Görögországban az Aegina, míg Cipruson a Larnaka a fő fajta. Ausztráliában a leggyakoribb nőivarú fajták a Kerman és a Sirora. Olaszországban történelmileg első és leghíresebb területen (Sziciliában, az Etna nyugati oldalán lévő Bronte kisváros környéke) termsztett pisztáciát levédették (Denominazione d’Origine Protetta, magyarul: Védett eredetmegjelölés) Pistacchio Verde di Bronte” elnevezés védi.


Képek forrása: Pinterest, Badics László