Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Demeter Zita-Máthé Csaba-Resetár Anna

A növényeknél is vannak lombikbébik

Számos növényt nagyon nehéz természetes úton szaporítani. Ezt az akadályt küzdik le a kutatók a növények laboratóriumi tenyésztésével. Ezzel a módszerrel számos veszélyeztetett faj megmenthető, illetve különféle egzotikus növények, például orchideák is olcsón szaporíthatók.

Növényi lombikbébikA növényi szövettenyészetek (in vitro szövettenyészetek, "növényi lombikbébik") sejtek, szövetek lombikban történő nevelését, sok esetben teljes növények tömeges előállítását jelenti. A módszer a növényi testről leválasztott élő sejtek azon tulajdonságát használja ki, hogy megfelelő tenyésztési körülmények között képesek visszanyerni vagy megőrizni osztódóképességüket, majd - elméletileg - bármilyen sejttípussá átalakulni, egész növény regenerálását lehetővé tenni.A Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékén folyó kutatásokba Demeter Zita PhD hallgató nyújtott bepillantást a Kutatók Éjszakája egyik nagysikerű rendezvényén. Demeter elmondta, hogy a szövettenyésztés nem újkeletű technika, a 20. század 30-as évei óta ismeretes, de az utóbbi 30-40 évben a kutatások felgyorsultak ezen a szakterületen. Az első sikeres szövettenyészetek készítéséhez olyan fajokat használtak fel, amelyek in vitro, tehát "kémcsőben" könnyen és gyorsan válaszolnak, így a burgonyaféléket (burgonya, paradicsom, dohány). A dohány szövettenyésztése könnyű és látványos, az egyetemi hallgatók számára kiváló bemutatóanyagnak számít.A növényi szövettenyészetek kutatásban és a gyakorlatban történő felhasználása széleskörű, emiatt világviszonylatban elterjedt és nagy jelentőségű eljárás. Fontosságát a következő gyakorlati példák is érzékeltetik.A szövettenyésztést használják többek közt úgynevezett polleninkompatibilitás megkerülésére. Egyes növényeknél az önmegporzás hagyományos módszerekkel nem kivitelezhető, így nem lehet előállítani a szülőkkel azonos utódokat, ami viszont a növénytermesztésben előnyös lehet. Ezekben a fajokban, "kémcsőben" gyakran lehetséges az önmegporzás.Mivel viszonylag alacsony költségű technológia, ezért alkalmas ivaros úton nehezen szaporítható növények (például orchideák) szaporítására. Az úgynevezett mikroszaporítás segítségével tömegesen - és olcsón - állíthatók elő ilyen növények.

Dohány (Nicotiana tabacum SR1) szövettenyészetek (a tenyészetekhez szükséges magvakat a Szegedi Biológiai Központból, Dr. Szabados Lászlótól kaptuk). (a) kallusztenyészet, (b) hajtások előállítása kalluszokon, (c) kalluszból származó dohánynövények előállítása, mikróbamentes körülmények közöttA szövettenyésztés alkalmas genetikai variabilitás indukciójára (szomaklonális variabilitás). A táptalaj összetételének megfelelő megváltoztatásával új, előnyös tulajdonságokkal (például kórokozókkal szembeni rezisztenciával) lehet a haszonnövényeket felvértezni.A szövettenyésztés fontos felhasználási területe a fajok, fajták konzerválása. A növények tömeges előállításával, sőt mélyfagyasztott sejttenyészetek és embriókultúrák segítségével kultúrnövények értékes fajtáit, sőt védett vagy veszélyeztetett növényeket is meg lehet őrizni az utókor számára.A "növényi lombikbébik" alkalmasak másodlagos anyagcseretermékek (például gyógyszer-alapanyagok) előállítására. Merisztématenyészetek segítségével pedig vírusmentes növények hozhatók létre. A növény osztódó szövete (merisztémája) nem tartalmaz patogén vírusokat, így a belőle előállított teljes növény sem fog.A növényi szövettenyészetek, mindig axenikusak, azaz baktérium- és gombamentesek. Ennek oka, hogy a növényi testről leválasztott szövet (explantátum) már nem képes önállóan szerves anyagokat előállítani (ezeket a táptalajokból veszik fel) - a szerves szénforrást a tenyészetekben nemkívánatos mikroorganizmusok is kedvelik.. Mivel a tenyészetek axenikusak, alapkutatások (biokémia, sejtbiológia, molekuláris biológia) számára ideális kontroll rendszerek.A Debreceni Egyetem TEK TTK Növénytani Tanszékén évtizedek óta foglalkoznak növényi szövettenyészetekkel. A tanszék munkatársai (jelenleg Máthé Csaba és Gonda Sándor) nagyszámú BSc, MSc és PhD hallgatót, sőt tehetséges gimnazistákat is bevont a kutatásokba. Elsősorban kallusztenyészetekkel foglalkoznak.

Kárpát-medencei védett/ vörös listás fajok szövettenyésztése terepről begyűjtött növényi szövetekből: (a) kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus), (b) bánáti sáfrány (C. banaticus) és (c) hóvirág (Galanthus nivalis) teljes növények előállítása embrióképző kalluszokból. A kárpát-medencei védett sáfrányfajok tenyészeteit a DE TTK Növénytani Tanszék munkatársai elsőként állították előA kallusz (hegszövet) bármilyen élő szövetből előállítható, ha a táptalaj növényi hormonokat (auxinokat és citokinint) tartalmaz.  Ilyen körülmények között a sejtek visszanyerik osztódóképességüket, így aktívan osztódó sejtekből álló szövetet, azaz kalluszt kapunk. A Növénytani Tanszéken, jelenleg a következő témákhoz használnak fel növényi szövettenyészeteket.Élettani, sejtbiológiai kísérletek. Például a nád szövettenyészeteket kis térfogatban lehet előállítani. Az ökológiai jelentőségű nádnövények életműködéseit könnyen lehet ebben a rendszerben vizsgálni.Védett/vörös listás növények tömeges előállítása. Ennek a célja nemcsak a fajok, illetve genotípusok megőrzése. A természetes körülmények között élő hóvirág növények például olyan alkaloidokat is tartalmaznak, amelyek egyes idegrendszeri betegségek (így az Alzheimer-kór tüneteinek) kezelésére alkalmasak. A tanszék kutatói a jövőben tervezik ezen tenyészetek tesztelését hatóanyag-termelés szempontjábólMásodlagos anyagcseretermékek termeltetése nem védett fajok szövettenyészeteiben.Kommentek a bejegyzéshez