Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Bede-Fazekas Íkos

A klímaváltozás dísznövényei 2.

Számos javaslat arra nézve, hogy a következő években mit érdemes telepíteni kertjeinkben, parkjainkban.


Néhány évtized múlva a növények szárazság- és melegtűrése olyan adu lesz a ma telepített dísznövényekkel szemben, hogy e szubtrópusi fajok (pl. ciprusok, örökzöld tölgyek, pálmaliliomok) ki fogják szorítani a páraigényes, hűvösebb, nedvesebb nyarat kedvelő növényeinket.


Figyeljük csak meg, hány közönséges luc pusztult el a szárazságtól 2009 nyarán! Ha e fenyőinket szerb luccal, vagy még inkább keleti luccal pótoljuk, garantáltan jobban helytállnak majd a meleg nyarakon. És ezek a fenyők még nem is ismeretlenek, nagyobb faiskolában bármikor beszerezhetjük őket. Szakdolgozatomban főleg olyan növényeket próbáltam összegyűjteni, melyeket ma még nehéz beszerezni, de indokolt lenne a kereskedelmi forgalomban való elterjedésük.


Színvonalas szakmai munka csak erős irodalmi alátámasztással készülhet, így szükségesnek láttam ismertetni az éghajlatváltozás okait, következményeit, a földrajzi analógia módszerét, a mezo- és mikroklíma sajátosságait, bemutattam a melegigényes növények származási helyeit, ismertettem a fenntartás, gondozás speciális kérdéseit.


A legfőbb ellenség, a fagy témakörét is körbejártam, a fagy kialakulását, a fagyás és fagytűrés élettani folyamatát, továbbá a fagytűrés értékelését is felvázoltam. Bemutattam azokat a hazai intézményeket, vállalatokat, amelyek e növények kutatásával, terjesztésével vagy ismertetésével foglalkoznak. Mindezek után már nem is tűnt nagy feladatnak az új melegigényes növények összegyűjtése, habár utólag úgy gondolom, a kutatás érdemi eredménye ennek ellenére is a növénylista marad.


Végezetül folytatjuk az olyan fajok képes bemutatását, amelyek a Somogyvámosi Botanikus Kertben is megtalálhatók. Bár fiatal telepítésekről van szó, szakembereknek és kertbarátoknak egyaránt javaslom, hogy keressék fel e dendrológiai ritkaságokat! Ne feledjük, néhány évtized múlva már a ritkaság megnevezés úgysem fogja megállni a helyét, érdemes hát mihamarabb megismerkedni e szép dísznövényekkel!Kommentek a bejegyzéshez