Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Bede-Fazekas Íkos

A klímaváltozás dísznövényei 1.

Bede-Fazekas Ákos, aki a közelmúltban végzett a Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán, egyebek mellett Krisna-völgyben is folytatott kutatásokat. Honlapunk számára írott cikkében a szakdolgozati téma rövid összefoglalását adja.


Hazánk éghajlatában néhány évtized múlva a mediterrán hatások fognak eluralkodni: forró és száraz nyarunkat enyhe tél váltja majd, mely az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben a mainál kevésbé lesz szélsőséges (rövidebb és gyengébb fagyok fogják tarkítani). Jó felbontású, célzottan a Kárpát-medencére készülő klímamodellek támasztják alá, hogy a ma telepített fák idős korukra már egy másik éghajlati övben fognak díszíteni.


Szakdolgozatom legfőbb célja ezért olyan fás szárú dísznövények keresése volt, melyeket hazánkban még a növényalkalmazással foglalkozó szakemberek (tájépítészek, kerttervezők) nem igazán ismernek. Több mint 200 fajt sikerült összegyűjteni, melyben nagy segítségemre volt az Öko-völgy Alapítvány részéről két lelkes botanikus, Pőcze Vilmos és Kun András.


Magyarországon nagyon kevés olyan növénygyűjteményt találunk, mely a melegebb klímából származó növények hazai megtelepítését, megismertetését, kutatását célozza meg. Ezért is oly’ nagy jelentőségű a Somogyvámosi Botanikus Kert, mely az Öko-völgy Alapítvány kiemelt kutatási területe. A fiatal gyűjteményben számos olyan fajt és fajtát találunk, mely a melegebb területekről származik, így jövendő klímánk új dísznövénye lehet.


Az összegyűjtött taxonok többsége ma még nehezen viseli teleinket, így gyakran illetjük őket a fagyérzékeny, ill. melegigényes jelzőkkel. A kevéssé edzett fajok különleges odafigyelést igényelnek, a téli takarást is meghálálják. Védett fekvésbe, kedvező mezo- és mikroklímájú helyre (déli lejtőkre, állományba, épületek közelébe, városba) telepítve azonban igen szép díszei lehetnek kertjeinknek, parkjainknak. Legtöbbjük csak fiatalon szenved a kemény teleken, idős korára megfelelően ellenálló lesz. De a télállóságuk úgysem lesz szempont hamarosan, a szárazság- és melegtűrésük pedig már az elmúlt nyarakon is jól megmutatkozott.Kommentek a bejegyzéshez