Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
http://www.mindmegette.hu/

Kivi, a kínai egres

Mintegy negyven éve ismerjük és fogyasztjuk csupán ezt a C-vitaminban gazdag, téli napjainkat megszínesítő gyümölcsöt! Kivitörténet, trükkök, receptek!



Kivi-történet



A hivatalosan étinidia Deliciosa névre hallgató szőrös, zöldhúsú, leginkább hatalmasegresre emlékeztető gyümölcsről 1750 táján tesz először említést egy Kínában élő francia jezsuita. A XIX. század végére érdekességképp megjelenik Európa botanikuskertjeiben is, de csak és kizárólag dísznövényként ismerik. Új-Zélandon kezdenek el foglalkozni a hatalmasra megnövő, indás kivicserjék termésével: nemesítik, elkezdik termeszteni, és a kivi elindul hódító útjára. Ezelőtt 40 éve még senki nem ismerte, mára pedig az egyik legelterjedtebb gyümölcs – szinte az egész világon.





A kínai egresnek is nevezett kivi vitamindús és kalóriaszegény, ráadásul nagyon pénztárcabarát



Milyet válasszunk?



A kivi - vagy kiwi - utóérő gyümölcs, így megvehetjük keményen vagy puhán is. Gyümölcsöskosárba téve, szobahőmérsékleten néhány nap alatt puhára és édesre érik. A keményebb kivi friss, savanykás ízű, a puhább kivi íze édes, szinte szétolvad a szájban.





A kivi Magyarországon is megterem, naposabb vidéken, hatalmasra nő, mindent befut



Miért érdemes szeretnünk a kivit?



Kellemes ízű, frissítő hatású, ráadásul diétás is. C-vitamin tartalma kiemelkedően magas: egyetlen kivi ugyanis fedezi a napi C-vitamin szükségletet! Ezért a téli időszakban kiemelten fontos, hogy ellenállóképességünk érdekében rendszeresen fogyasszunk belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően segít a bélrenyheség ellen. Ráadásul 100 g kivi összesen 50 kcal-t tartalmaz!





A kivi pici magocskái kiválóan tisztítják a szervezetünket



Kivi a tányérban



Önmagában ritkán fogyasztjuk, nem tekintjük teljes értékű gyümölcsnek, pedig a fentiekből is kiderül, hogy egészségünk érdekében jót teszünk magunkkal, ha gyakran választjuk a téli, tavaszi hónapokban. Az érett kivit félbevágva, kiskanállal kikanalazva akár előételnek, akár desszertnek, reggeli vagy uzsonna részeként is ehetjük, sőt smoothie-ba vagy zöldturmixba is tehetjük. A kivi nagyon mutatós is tud lenni, gyümölcssalátában vagy túrótorta, joghurtorta, Pavlovatorta tetején is nagyon vidám, friss hatást nyújt az egész édességnek.





Üde és friss gyümölcs, torták és gyümölcssaláták éke



Az egészséges, rostokban és vitaminokban gazdag, de kalóriában szegényebb táplálkozást követők tegyék turmixba vagy különféle smoothie-kba, sok gyümölccsel nagyon jó párost alkot. Tökéletes uzsonna a felkockázott kivi túróval, joghurttal összekeverve, egy-két kanál mézzel. Gyors öntetet készíthetünk kiviből, ha leturmixoljuk, pici mézzel, tejszínnel vagy tejjel összekeverjük. Gyümölcsrizshez, tejespitéhez, de akár piskótához is kipróbálhatjuk. Az egyben sült pulyka, liba vagy csirke húsa omlósabb lesz, ha a belsejébe 2 meghámozott kivit teszünk. Ugyanígy pikánsabb húsételekhez is hozzáadhatunk 1-2 kivit vilával összetörve, gyorsabban puhul, omlósabb lesz, érdemes kipróbálni!







Kommentek a bejegyzéshez