Itt a szüreti szezon a magyarországi kivitermesztők számára, a zöld húsú növény telepítése hazai körülmények között is sikerrel kecsegtet.
Egy magyarországi kivi-lugasról készült kép
Jó eredményeket érnek el a kivitermesztéssel kísérletező magyarországi kertészek. Idén is van mit szüretelni a nagy hidegek előtt.
Baráth Miklósnak is jól fejlődő ültetvénye van a kertjében kiviből. A szakember a hajnal-tájban elmondta, a gyümölcsöt közvetlenül a komolyabb fagyok beállta előtt kell leszedni. Ha a meteorológia azt jósolja, hogy másnap reggel már mínusz 3 fok lesz, akkor meg lehet kezdeni a munkát, a mínusz 1 fokot ugyanis a növény még nevetve kibírja – fogalmazott a termesztő a Kossuth Rádió műsorában.
A kertész a szüret után a kivit – ugyanúgy, mint a krumplit vagy az almát – leteszi a pincébe, mert a más néven kínai egresnek nevezett gyümölcs is utóérő fajta. Ha a tojás alakú, kívül barna és szőrös, belül zöld színű gyümölcs puhulásnak indul, meg lehet kezdeni a fogyasztását – tette hozzá Baráth György.
A kivitermesztő elmondta, azután döntött a C-vitaminban gazdag növény mellett, hogy a kezébe került egy holland katalógus, amely felkeltette az érdeklődését az egzotikus fajta iránt. A kertjében létesített lugason 2010-ben már 80 kiló kivi termett. A növény befed egy kocsibejárót, és sűrűn kell metszeni, mert „elmászna” mindenfelé, ha tudna, akár 15-20 méter magasra is.
Kommentek a bejegyzéshez