Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Huber Kálmán

Hogyan tarthatunk pálmát Magyarországon?

2369chamaeropshumilis-2.jpg

Ha Magyarországon szeretnénk pálmát tartani szabadföldben, nem árt pár tényt szem előtt tartanunk. Először is, a legfontosabb a megfelelő faj/fajokkiválasztása. Hazánk nagy részén szélsőséges kontinentális klíma uralkodik,amit a pálmavilág több mint 2600 fajából csak néhány faj képes tolerálni, de ők is csak a kert tulajdonosának hozzáértő odafigyelésével. A legjobb esélyünk akövetkező fajokkal lehetnek: Rhapidophyllum hystrix, Sabal minor, Trachycarpus fortunei, Trachycarpus takil. A kivételesen jó adottságú helyeken, mint pl: Budapest belvárosa, Balaton-felvidék déli lejtőin, illetve a Mecsek- és Villányi-hegység déli lankáin még meg lehet próbálkozni a Chamaerops humilis változataival (cerifera / vulcano), Jubaea chilensis és Trithrinax campestris fajokkal.
Arra törekedjünk, hogy a telepítés ideje lehetőleg tavasszal legyen, mert úgy van esélye a következő télig a pálmánknak begyökeresedni, megerősödni. Lehetőleg kertünknek legvédettebb helyére, déli fal elé, északi szelektől védett helyre ültessük.
Szinte bármelyik fajról legyen szó, késő tavasztól szeptemberig még véletlenül sem szenvedhetnek vízhiányt, tehát öntözzük bőségesen, illetve szeptemberben az öntözővízbe keverhetünk kálium-műtrágyát,ami megerősíti a sejtjeit, szöveteit.
Szeptemberben azért is le kell állni az öntözéssel, hogy a hajtásainak legyen ideje beérni és ne friss hajtásokkal menjen a télbe, mert az sokat ront a hidegtűrésen.
A fent felsorolt fajok -12 Celsius fokig védelem nélkül is sértetlenek maradnak, de ennél nagyobb lehűlések esetén ha biztosra akarunk menni, gondoskodjunk takarásos védelmükről. Szerves anyaggal, mint száraz lomb, szalma, kukoricaszár, stb lehetőleg ne próbálkozzunk, mert a pálmák érzékenyeka gombásodásra, így még ha a hidegtől meg is óvnánk kedvencünket, de a pusztulástól nem.
A takarás a következők szerint történjen. Először is összekötjük a pálma leveleit, majd a takarásra legalkalmasabb anyaggal,fátyolfóliával múmiákhoz hasonlóan, többszörösen körbetekerjük a növényt, végül egy nejlonzsákot húzunk az egészre.
A nejlonzsák a téli nedvességtől kell, hogy megóvja a csomagolást, így a növényt!

https://treemail.hu/termekek/palmak

Kommentek a bejegyzéshez