Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Treemail

Hogyan lehet gyorsan szép bambuszerdőnk?

Ha kertünk, birtokunk jó vízellátottságú, de nem pangó vizes területen fekszik és némileg védett (dombokkal, nagyobb erdővel körülvett) is, akkor szerencsénk van, de ennél kevésbé ideális helyen sem kell lemondanunk a bambuszok nyújtotta gyönyörűségről, ha az alábbiak szerint cselekszünk:

A bambuszerdő telepítésére kiszemelt területet (ami óriás fajok esetében ne legyen kisebb 100 m²-nél!), először is töltsük fel igen nagy adagú érett szerves trágyával (1 tonna per 100 m², másképpen: 500 m²-enként egy púposan rakott billencs IFA!), a trágyát, szétterítése után azonnal forgassuk be (ásás, szántás), ezt legcélszerűbb ősszel elvégezni. A telepítés legjobb ideje az április, május, ezt megelőzően a területet többször kapáljuk (rotáljuk) át, hogy a gyomok eltűnjenek, a terep szép tiszta és egyenletes legyen. Az így előkészített területre tavasz közepe táján beültethetjük bambuszainkat. Kb. 5-10 m²-enként ültessünk egy tövet. Ültetéskor a tövük körül jó nagy tányért alakítsunk ki, hogy az öntözővíz ne folyjon el. Ültetés után bőségesen öntözzük meg őket. A hajtásnövekedés időszakában (fajonként változó, de általában május-június) legalább heti 20-30 mm vízmennyiségre van szükségük, ha ez az égből nem akar leesni, a hiányt öntözéssel kell pótolni!

Az első évben bambuszaink szépen lombosodnak, dúsabbak lesznek, esetleg néhány új hajtást is hozhatnak, de a föld felett igazán látványos dolgot nem művelnek még. Annál inkább a föld alatt, ahol a rizómák a szélrózsa több irányában elindulva megkezdik területük birtokba vételét. Ezalatt folyamatosan ügyeljünk a terület gyomtalanítására, de vigyázzunk, nehogy mélyebb kapálással a tő körül sekélyen a talajban futó rizómákat megsértsük! Tél előtt a töveket és környéküket kb. 10-20 cm vastagon szalmával, vagy komposzttal takarjuk, ezt a második telet megelőzően is végezzük el! Tavasszal a szalmát érdemes eltávolítani, de a komposztot ott hagyhatjuk. Gondoskodásunk első látványos eredménye a második év tavaszán várható, amikor is az erős tövek akár tucatnyi 100-250 cm-es hajtást is hozhatnak! Az öntözésről és a gyomtalanításról ebben az évben se feledkezzünk meg!

A harmadik év augusztusára a területen már zárt bambuszosunk lesz, a negyedik év őszén pedig a legidősebb hajtásokat eltávolítva egy 3-5 m-es szárakból álló csodálatos bambuszligetben gyönyörködhetünk. A későbbiekben is mindig csak a legidősebb, 4 éves, vagy régebbi, illetve az elhalt, letörött szárakat vágjuk ki (tőből). A kitisztított és egyre áttekinthetőbb bambuszosba 4-5 évente ismét hordjunk nagy adagú (vagy 1-2 évente kisebb adagú) szerves trágyát vagy komposztot, s az öntözést se hanyagoljuk el a növekedési időszakok során.

Az így gondozott bambuszerdő 6-8 éves korára elérheti a fajra jellemző legnagyobb magasságát, ami meghaladhatja a 10 métert is! Ismerőseink, szomszédaink ekkorra már vagy megsárgultak az irigységtől, vagy elkezdték saját bambuszosuk nevelését! Sok sikert kívánunk!Kommentek a bejegyzéshez