Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Járainé Komlódi Magda

˛Háztáji˝ mérgező növények I.

„Most mérget hajt a rét s virágzik késő őszig



legelget a tehén



s lassan megmérgeződik



kikericsek virítanak kékek és lilák



álmos szemed olyan mint itt ez a virág



mint szirmuk fodra kéklő s kék akár ez ősz itt



s szemedtől életem lassan megmérgeződik”



Guillaume Apollinaire: Kikericsek



             Fordította: Radnóti Miklós



 



A szobanövényeket nevelő, kiskerteket építő családokkal bizony megesik, hogy a növényt kedvelők, de azt nem eléggé ismerők egész sereg ártalmas, esetleg mérgező növénnyel veszik magukat körül. Ez rendszerint csak akkor derül ki, ha az „együttélés” már kisebb-nagyobb problémákat okoz. Különösen a gyermekekkel történhet baleset, mivel ők nemcsak nézik, hanem gyakran meg is kóstolják a körülöttük elérhető növényeket.



A legtöbb lakásban szívesen tartják a kontyvirágféléket (Araceae), mert sok szép levelű fajuk van, igénytelenek, és fényszegény helyen is szépen fejlődnek. Csakhogy a legtöbb kontyvirág igen alattomos, mert tüskétlen és mégis szúrva-mérgező. Szöveteiben ugyanis rengeteg, nagyon apró, köteges elrendeződésű oxalátkristály tű van. Tépésre, vágásra, rágásra ezek a kristályok kiszabadulnak a sejtekből, és a szinte láthatatlan tűk milliárdja az érintő felületbe - kézbe, szájba, nyelvbe - fúródva igen erős, lassan múló, égő fájdalmad súlyos bőrgyulladást okoz. Ha a növénynek méreganyaga nincs, akkor mindez inkább kellemetlen, mint veszélyes. Vannak azonban olyan fajok, amelyek a kristályok mellett igen erősen, sokszor halálosan mérgező, fehérjetermészetű anyagokat is tartalmaznak. Ilyen az egyik legkedveltebb, de sajnos legveszélyesebb szobanövényünk, az amerikai trópusi esőerdőkből származó buzogányvirág (Dieffenbachia) is.



Ha ennek a levelét egy gyermek véletlenül a szájába veszi vagy a szárába harap, akkor a szétroncsolt sejtekből kiszabadult kristálytűk a nyálkahártyát megsebzik, és a növény méreganyaga a seben keresztül gyorsan felszívódik. A nyelv és az egész száj pillanatok alatt annyira feldagadhat, hogy moccantani sem lehet. Jó, ha a sérült csak napokig tartó, fájdalmas némaságra és éhezésre van kárhoztatva. Ezért is nevezik a buzogányvirágot hazájában némító nádnak (dumb cane). A felszívódott méreganyag gyakran egyéb következményekkel is járhat. Az egyik közép-amerikai fajnak (Dieffenbachia seguine) halálos mérge van. Valaha ezt a növényt a Karib-tenger térségében rettenetes kínzó- és kivégzőeszköznek használták. Az elítélttel ezt az erősen mérgező buzogányvirágot megetették, amitől a szerencsétlen borzalmas kínok között, fulladásos és mérgezéses halállal pusztult el.



Kedves szobanövényünk a szép, tarka levelű buzogányvirág (Diffenbachia picta) sem ártalmatlan. Nem halálosan mérgező, de a kristályai ennek is súlyos és fájdalmas bőrgyulladást, méreganyaga pedig rosszullétet okozhat.



Kommentek a bejegyzéshez