Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Járainé Komlódi Magda

Értékek és ritkaságok III. - Tulipa (Tulipán)

 



A növények túlértékelésében a legfantasztikusabb a holland és török „tulipánőrület” és az újra meg újra fellobbanó rózsakultusz volt.



A vadtulipánok (Tulipa sylvestris, T. australis stb) ma is Dél-Európa, Kis-Ázsia és a mérsékelt övi Közép-Ázsia rétjein virítanak. A pompás termesztett tulipán



(Tulipa gesneriana) sokezernyi fajtája ebből az őshazából indult el világhódító útjára.



Elő-Ázsiában már legalább ezer éve, Európában csak a XVI. század közepe óta termesztik a tulipánt. Európába az első tulipánhagymákat O. de Busbecq, a török szultán ausztriai követe hozta 1554-ben, Konstantinápolyból. Alig száz év múltán a különleges tulipánhagymák termesztése - elsősorban Hollandiában - a virágszeretettől bizony messze eltávolodott, esztelen tömegmozgalommá duzzadt. Egy-egy újfajta csillagászati árért cserélt gazdát. 1836-ban egyetlen hagymáért 4000 gouldent is adtak, ami akkoriban kb. 13 000 márkának felelt meg. A ritka, „Örök Augusztus” nevű fajta hagymáját 1500 angol fontért vették. A tulipántermesztés a szerencselovagok aranylázához vált hasonlóvá. Nemcsak kerteszek, botanikusok, virágkereskedők foglalkoztak vele, hanem a gyors meggazdagodás reményében minden ember, főként spekulánsok, kereskedők. A tulipán lett Hollandia legfontosabb kereskedelmi cikke, a virágtőzsde egyeduralkodója. Egész családok mentek tönkre vagy



váltak vagyonossá egyetlen tulipánhagyma miatt. Sokszor csaltak, loptak, pereskedtek egy különleges fajta megszerzéséért, s bizony nemritkán tragédiával, öngyilkossággal végződött a virágért való versenyfutás.



Akkoriban egy ritka tulipánhagyma gazdag nászajándék, gáláns szerelmi vallomás volt. Tulipánmintás szövetek váltak divatossá, és rajzok, festmények sorozatai születtek a tulipánról.



Alighogy Hollandia a tulipánlázt kiheverte, Törökországban lobbant fel újra. Előfordult, hogy a szultán egyetlen hagymáért 1000 aranyat fizetett Perzsiának. A török Porta később több tízezer hagymát hozatott be a legszebb fajtákból, s virágzáskor hetekig tartó, fényűző tulipánünnepségeket rendeztek. Ezek az alkalmak különösen akkor jártak igazi keleti pompával, amikor a tulipánvirágzás véletlenül más nagy eseménnyel - pl. nemzeti ünneppel, esetleg a szultánú születésével, egy óriási palota vagy mecset elkészültével - esett egybe.



A hollandiai tulipánmániának a holland kormány 1637-es spekulációellenes rendelete vetett véget, majd Amerika hozott sorsdöntő fordulatot a tulipánkultusz történetébe, amikor olcsó tulipánjaival egész Európát elárasztotta. A tulipánt immáron mindenki megvehette, s azóta is világszerte kedvelt dísznövényünk. S bár a tulipánőrület Hollandiában is régen elmúlt, a tulipántermesztés központja ma is ott van. E szép virág nemesítésében napjainkban is rangos helyet foglal el Hollandia.



1986 elején röpítette világgá a rádió és az újságok a legújabb tulipánhírt, miszerint végre sikerült a holland nemesítőknek az első, teljesen fekete tulipánfajtát előállítani. Több-kevesebb szünettel a XVI. század óta kísérleteznek vele.



Kommentek a bejegyzéshez