Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
http://gyumi.5mp.eu/web.php?a=gyumi&o=drmdF0BPOH

A banán - Musa paradisiaca

A banán (Musa paradisiaca) a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3-5 méter magas áltörzset alakít ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50-70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz (tulajdonképpen áltermés). Termése bogyótermés. Az átlagosan 10-15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. Banánkivitel szempontjából első helyen ma Ecuador áll. Bár vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, a termesztett triploid változat mag nélküli. Magok hiányában sarjadzással, aszexuálisan szaporodik, ezért a termesztett banánok egy-egy közös ős klónjának tekinthetők, az így keletkező monokultúra pedig csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.





Története



Ázsiából származik, de a görögök már i. e. 333-ban bizonyítottan ismerték.





Felhasználása



A banán gyümölcsének jellegzetes zamatú húsát vagy frissen fogyasztják, vagy szárítva (liszt, pehely) kerül forgalomba. Az éretlen, zölden szedett gyümölcsöt az értékesítés helyén utóérlelik.


A zöld banán hűtőtárolása 90-95% relatív páratartalmú térben 14-15 °C hőmérsékleten 10-20 napig lehetséges. Érett állapotban 13-16 °C-on tanácsos tartani, 13 °C alatt barnul. Eltarthatósági ideje 5-10 nap.





Táplálkozási jellemzői (nyers banán)


Tápanyagtartalom 100 g-ban


Energia 90 kcal 370 kJ


Szénhidrátok 22,84 g


- Cukrok 12,23 g


- Rost 2,6 g


Zsír 0,33 g


Fehérje 1,09 g


ívitamin ekviv. 3 μg 0%


Tiamin (B1-vitamin) 0,031 mg 2%


Riboflavin (B2-vitamin) 0,073 mg 5%


Niacin (B3-vitamin) 0,665 mg 4%


Pantoténsav (B5-vitamin) 0,334 mg 7%


B6-vitamin 0,367 mg 28%


Folsav (B9-vitamin) 20 μg 5%


C-vitamin 8,7 mg 15%


Kalcium 5 mg 1%


Vas 0,26 mg 2%


Magnézium 27 mg 7%


Foszfor 22 mg 3%


Kálium 358 mg 8%


Cink 0,15 mg 1%





(A százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.)


Forrás: USDA tápanyag adatbázis


Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. í, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.





A magyar weboldalakon és táplálkozási tanácsadókban kalcium tartalmáról gyakran 110 mg / 100 g adat szerepel, ami sokkal nagyobb, mint amit a külföldi adatbázisokban olvashatunk. Dr. Bíró György úr megerősítette, hogy az adat tévesen szerepelt a Bíró-Lindner Tápanyagtáblázat című könyvben. Ennek megfelelően, a tej kalciumtartalmának pótlására, vagy a csontritkulás kezelésére a banán nem ajánlható, az ilyen jellegű közlések tévesek lehetnek


A banán, latin nevén "Musa paradisiaca", a trópusokon élő lágyszárú, bár sokszor fatermetű növény. Termését - mely valójában bogyótermés - világszerte fogyasztják. A banán gyümölcse görbe, melynek oka, hogy a kis banánok (melyek még egyenesek) eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a Nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek.





Az Európai Unió kidolgozta minőségügyi szabványát a banánra vonatkozóan. Ez számos hireszteléssel szemben nem azt jelenti, hogy a banán nem lehet görbe. Az EU sajtóirodája szerint: "A tagállamok felkérésére a Bizottság minőségi szabványokat dolgozott ki banánokra és azokat 1994-ben elfogadták. Ezek a gyümölcs megítélésének elősegítésére szolgálnak".


A történelmi banán


Valószínűleg Napóleon volt az első Európában, aki megkóstolta a banánt, mármint azt, amelyik szerencsésen átvészelte a Martinique-tól Európáig tartó hoszszú út viszontagságait. A gyümölcsöt egyébként feleségének, Joséphine-nek az anyja küldte a császárnak. De ha ekkor még nem is, száműzetésében, Szent Ilona szigetén, biztosan fogyasztott banánt. E rumban sütött gyümölcs az egyik kedvence volt.


A banán őshazája Délkelet-Ázsia lehetett, ahol már 4000 évvel ezelőtt ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon ezt az egzotikus gyümöl-csöt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a VII. században. Innen hódította meg aztán az egész fekete földrészt. A portugáloknak a XV. század elején sikerült banánsarjakat áttelepíteniük nyugat-afrikai lertárra.





Növény



A banán a Föld legnagyobb lágyszárú növénye: hatalmas cserje, vadon élő változata akár a 15 m-es magasságot is elérheti, az ültetvényeken a mérete 6 és 9 m között van.





 



Termesztés



Banánültetvény minden trópusi területen van, kisnövésű változata, a Dwarf Cavendish (törpe- Cavendish, kanári vagy kínai banán) a trópusokon kívül is megél. A legfontosabb banántermesztő országok: Brazilia, India, a Fülöp- szigetek, Ecuador, Mexikó és Tájföld.



Kínálat



Évek óta többnyire nagy banánok kerülnek piacra. Kereskedelmi forgalomba azonban nem fajtanevük, hanem a gyümölcskereskedelmi konszernek márkanevei alatt kerülnek (Chiquita, Dole, Bonita).





Import



A nagyméretű banánokat egész évben importálják Ecuadorból, Kolumbiából, Costa Rica-ról, Hondurasról, Guatemala-ból, és Panama-ról. A többi típus nem található meg rendszeresen az üzletekben, és áruk is jelentős ingadozásokat mutat.





Termés



Ehető:a gyümölcshús.


Élvezhetetlen:a héja.


Mérete:az ujjnyitól akár 30 cm-ig.


Forma:görbe vagy egyenes, hosszú, vékony, és hegyes végűtől egészen vastag és tömzsiig.


Héja:zöld, sárga, vagy pirosas.


Gyümölcshúsa:krémszínűtől kezdve a sárgáig és pirosasig.


Érett állapotban:héja sárga, teljesen éretten barnás- sárga, kis barna foltokkal.


Túlérett gyümölcs:a héján barna foltok láthatók, vagy teljesen barna színű, a gyümölcs húsa enyhén erjedt ízű.


Éretlen gyümölcs:kemény és zöld, húsa fanyar és kesernyés.


Felhasználás


Nyersen, és sütve, befőzve lekvár vagy chutney alapanyaga.





 



Tárolás



Az érett gyümölcsöt szobahőmérsékleten. Hűtőben tárolva elveszíti aromáját és foltos lesz. Utóérés szobahőmérsékleten.



Kommentek a bejegyzéshez