A két leginkább termesztett változat a teacserjének a kínai tea (Camellia sinensis var. sinensis) és az asszámi tea (Camellia sinensis var. assamica). A kínai tea hazája Dél-Kína, azon belül is Jünnan tartomány (2100-2700 m tsz.feletti magasságban), az asszámi teáé Észak-Indiában a Brahmaputra-völgye és környéke. A világ legtöbb nedves trópusi és szubtrópusi éghajlatú vidékén termesztenek teát és főleg a kínai teát. Termesztéskor 1-1,5 méteres magasságban rendszeresen visszavágják a friss hajtásokat, amik a tea alapanyagát jelentik. A két változat megkülönböztetése a levélen keresztül a legkönnyebb, mert a kínai tea levelei kisebbek, keskenyebbek, durvább erezetűek, míg az asszámi tea levelei nagyobbak, finomabban erezettek. Felhasználása szerint van a fekete tea, mely teljesen fermentált, illetve a zöld tea, mely nem fermentált, illetve a kettő közötti átmenetek. Az 1950-es években a Rákosi-féle honosítási kísérletek keretén belül a Zala Megyei Erdőigazgatóság területén csemetekertet hoztak létre, mely egy erdő közepén, széltől teljesen védett helyen volt. 1954 telén rövid ideig tartó erős lehűlésben, -19,7 Celsius fokban sem károsodtak a teacserjék!