Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Dr. Rácz István

Virág-hírek a Budakeszi Herbáriumból

fekvo_amelanchier_alnifolia.jpgAz alapítvány dendrológiai tanösvényében sok virágzó fajt figyelhetünk meg e napokban, hetekben. A júdásfa-, bangita-fajok, juhar-, táskavirág-, ribiszke-, gyöngyvessző fajok mellett érdekes csoport a fanyarkáké.

Az Amelanchier nemzetség tagjai a mérsékelt égövben élő lombhullató kis fák vagy bokrok. Többségük Észak-Amerikában, egy faj Európában (és Észak-Afrika, Nyugat-Ízsia csatlakozó területein), és kettő Kelet-Ízsiában honos. (Magyarországon az Amelanchier ovalis többnyire sziklaerdőkben, dolomitlejtők cserjéseiben fordul elő.)

Egyes botanikai források szerint mindössze néhány faj létezik, mások akár 30-ra is teszik a fanyarka fajok számát, a megítélésben nehézséget okoz, hogy könnyen kereszteződnek. A nemzetség a rózsafélék családjához tartozik, 5-szirmú virágai fehérek (olykor, rózsás árnyalattal), többé-kevésbé a lombfakadással egy időben nyílnak.

Apró áltermései hamvasak, ízletesek, a természetben főleg madarak fogyasztják. A fanyarkákat helyenként termesztik, kertekben a virág- és termésdíszért, termésért, a szépen színeződő lomb kedvéért is szívesen ültetik, itthon, egyes fajok helyenként faiskolában kaphatók. A Budakeszi Herbáriumban az elmúlt hét folyamán 4 fajt figyeltünk meg.

Fotó: Dr. Rácz István 

amelanchier_fernaldii.jpg

Kommentek a bejegyzéshez