Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
szeretlekmagyarorszag.hu

A világ legöregebb szőlője

A legenda szerint a törökök ültették, de távozásukat is túlélte a világ vélhetőleg legöregebb, akár több száz éves tőkéjét, ami Pécs városának egyik rejtett kincse. A pécsi matuzsálem a mai napig terem, akár egy mázsa mediterrán különlegességet is szüretelhetnek róla.

A városi legenda szerint a pécsi belvárosi ház udvarán álló szőlőtőkét még a törökök hagyták itt. Valamikor 50 éve még csak Közép-Európa legöregebb termő szőlőtőjeként tartották számon, ma már vetélytársai sajnálatos kipusztulása miatt azt mondják, a világ egyik legöregebb szőlője. Az utcáról sem látható és csak a rendszerváltás előtt kiadott útikönyvek jegyzik Pécs egyik rejtett kincsét.Mivel hivatalosan nem ismert a szőlő ültetésének dátuma és csak becsült korát tudjuk, a Guiness rekordok könyvében egy 100 évvel fiatalabb szlovén szőlő a csúcstartó. A szakemberek a pécsi matuzsálemet 450 évesnek vélik, de a legjobban kételkedők is elismerik, hogy legalább 150 éves.A szőlő tőkéjének körfogata 80 cm és hosszan kanyarog a családi ház fala mellett. A hihetetlen törzsvastagság mellett a terméshozam is meglepő, általában meghaladja az egy mázsát, a szőlőt ezért már jó régen állványzattal támasztották alá.A fajtát nem teljesen erre az éghajlatra teremtették, sokszor nem tudnak teljesen beérni a fürtök, mikor már leesik az első hó. Valószínűleg Itália területéről kerülhetett ide, olasz neve Rosa menna di vacca, azaz „rózsaszín tehéntőgy”. Igen nagy ellenállóságának okait ma már genetikusok is kutatják, többek között a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetében.A fajta nem csak ellenálló, de igen ízletes csemegeszőlő is, vastag héjú és nehezen rothadó, ezért hosszú időre is elrakható, akár a tél közepén, januárban is elővehetőek a tökéletes fürtök.A hihetetlen kort megért szőlőt ma már 20 éve a ház tulajdonosa gondozza, de valamikor az Örökségvédelem gondoskodott a megfelelő metszésről és permetezésről. Reméljük, még generációkat megél és sokáig teremni fog.Kommentek a bejegyzéshez

Hattáné Juhász Irma
Hattáné Juhász Irma
2021. július 30. 19:34
Igen ,ismerem ezt szőlőtőkét, Pécsett található a Papnövelde utcában.Kaptam a tulajdonosától róla vesszőket, oltottam belőle. Az idén mutakozik rajta 3 fürt. Nagyon büszke vagyok rá.