Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Hódi Tóth József

Változó egyensúly

garden-3322922_960_720.jpgAz épületekhez képest a kert mindig is dinamikus képződménynek számított, hiszen az évszakok cserélődése és a növények folyamatos méretváltozása új meg új látványt, folyton átrendeződő tereket hoz létre. Mégis adódhat úgy, hogy megunjuk az egyébként szép, harmonikus miliőt és az otthonosnak érzett állandóságot ˛fel akarjuk dobni˝ valami újdonsággal. Nem alapvető változásra, mindennek a felforgatására vágyunk, csak egy csipetnyi másra, egy új színfoltra - de nem mindig tudjuk, mi is legyen az.

A hogyan egy lakásbelső egy új függönytől, egyetlen meghökkentő külsejű szobanövénytől, más megvilágítástól varázslatosan izgalmassá tud válni, ugyanígy tudja ˛megbolondítani˝ a lakásküszöbön kívüli szabad teret egy-egy jó ötlet. Nem könnyű eltalálni, mi az, ami képes erre anélkül, hogy bántó diszharmóniába torkollna az újító szándék. Ha kertünk eddig egyféle egyensúlyban volt a méretek, távlatok, színek tekintetében és a benne élő növények ökológiai igényeinek is megfelelt (ez azon látszott meg leginkább, hogy minden fű-fa-virág jól érezte magát benne, ezért majd kicsattant az egészségtől), akkor anélkül kell valami újdonságot beillesztenünk, hogy ezt az egyensúlyt felbillentenénk.

Kényes művelet úgy megbontani az eddigi harmóniát, hogy ne tegyük tönkre azt, hanem új egyensúlyt hozzunk létre. Lehet persze, hogy eddig éppen az volt a baj, valami hiányzott vagy valami másból túl sok volt. Emiatt aztán a kert lehetett otthonos és megszokott, de köszönő viszonyban sem volt az előbb emlegetett egyenísúllyal. Ilyenkor az a feladat, hogy új ötletek segítségével egyúttal helyrebillentsük azt, ami mindig is labilis vagy aránytalan volt. A túlzsúfolt, emiatt távlattalan kerti térből például eltávolítani kell inkább, mint ültetni.

De a hirtelen támadt ˛üresség˝ igényel valami szemet vonzó színfoltot, tárgyat. Másutt és máskor meg az eddigi unalmas üresség - mondjuk, ˛végtelen˝ fűtenger végében alig néhány fás növény szerénykedik - kiált valami frappáns megoldás, valami központ-képző után. Nem biztos, hogy elsőre sikerült megtalálnunk azt, ami megoldja a problémát.

flowers-3241253_960_720.jpg

De ha megéreztük, megláttuk és meg tudtuk fogalmazni, már fél sikernél járunk. Ha ezt bátor kísérletezés követi, próbák rövidebb-hosszabb sora, akkor a célegyenesbe fordultunk, ami persze még mindig tartogathat egy-két olyan megoldást, amelyről majd azt érezzük, hogy ez még mindig nem az igazi.

Nincsenek bárhová, bármikor, bárkinek ajánlható receptek, mert nincsenek azonos terepíviszonyú, beültetésű, méretű kertek és nincsenek azonos életmódú, szemléletű, ízlésviílágú kerttulajdonosok sem. De éppen ez adja a lehetőségek szinte végtelen skáláját is. Mindezek miatt fotóinkon nem lemásolandó, ˛egy-az egyben˝ átveendő ötleteket jeílenítünk meg. Ami itt látható, az annyiban követésre méltó, hogy ízléses, izgalmas, megíhökkentő, teljesen átrendezi megvalósulása helyszínét.

Ezért a lényeg: minden, ami az említett tulajdonságokkal rendelkezik, alkalmas lehet arra, hogy száműzze az unalmat. Új dimenziókat adjon annak a szabad lakótérnek, amely éppoly fontos az életminőségét illetően, mint a szobák vagy egy eredeti módon berendezett gyerekkuckó a házon belül.

Fotó: Pixabay

 

Kommentek a bejegyzéshez