Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Nagy Ervin

Valóban környezetkárosítás karácsonykor a faállítás?

a_girl_buying_a_christmas_tree_in_a_shop_2024_11_27_11_44_03_utc.jpg

A Karácsonyi időszak a legtöbb család számára megszokásokról, hagyományokról szól. Ennek az
időszaknak mindenhol megszokott elemei vannak, és azt hiszem állíthatjuk, hogy legáltalánosabban
a halászlé mellett a karácsonyfa az egyik ilyen.

Hazánkban mintegy 700 ezer család él, mintegy 4 millió háztartásban, ami jelentős fa felhasználást
feltételez (az előbbi számok erősen kerekítettek lefelé, a demográfiai adatok finomítására most nem
törekszünk). Pontos adatot nem találtam, de talán mondhatjuk, hogy legalább a családok fele
valószínűleg beszerez karácsonyfát, tehát a fa szükséglet évente közel 2 – 2,5 millió csemetét jelent.
Ennek tudatában vajon aggódhatunk-e környezetkárosítás miatt a fakivágások okán?

aerial_view_of_a_tree_farm_for_landscaping_2023_11_27_05_23_59_utc.jpg

A KSH adatai szerint magyarországon 3870 hektáron termesztenek karácsonyfát. Az ültetvények
jelentős része 3 vármegyére koncentrálódik: Zala, Vas és Somogy, de megjelenik még Borsod-Abaúj-
Zemplén, és Győr-Moson-Sopron vármegye is a nagyobb termesztők között. Látható tehát, hogy a
jelentősebb termelők az ország nyugati – délnyugati, ill. az Északi-középhegységhez közeli területek,
aminek legfontosabb oka ezen területek klimatikus adottsága. Itt érhető nyomon ugyanis kis
mértékben az országot körülvevő hegységek jelentette hegyvidéki klíma hatása, így itt még
gazdaságosan lehet a karácsonyfának valót megtermelni.

A Treemail-nél szinte folyamatosan emlegetjük a klímaváltozást, melynek hatása annak egyre
szélsőségesebbé válása miatt a karácsonyfa termesztés ügyét is fokozatosan nehezebbé teszi.

A karácsonyfák növekedése a kívánt magasságtól függően 6-12 évet vesz igénybe. Aki foglalkozott
már valamilyen szinten növénytermesztéssel annak egyértelmű lehet - de aki nem, az is könnyen
beláthatja -, hogy 6-12 évi termesztés bizony jelentős nehézségekkel és kockázattal járhat. (Eleve
nem minden egyed éli túl ezt az időszakot. A gazdák általában háromszor annyi fenyőt telepítenek,
mint amennyit végül eladnak.) A termesztőknek különösen az elmúlt években szembe kell nézni a
szélsőséges hőség, és az egyre nyúló aszályos időszakok növények számára okozott stresszével, mely
egyrészt lelassítja, ill. adott helyzetben teljesen megállítja a fák növekedését, valamint gyengíti azok
immunrendszerét. A legyengült növények pedig egyre nehezebben veszik fel a küzdelmet a növekedő

számú kártevővel és kórokozóval szemben (tűlevél nekrózis, gyökérrothadás, különböző
rovarkártevők, vadkár). Továbbá gondot jelentenek az egyre enyhébb telek is, hiszen sok kártevő
nem pusztul el a téli hideg hatására. Mindez további növényvédelmi és agrotechnikai
beavatkozásokat tehet szükségessé.

germany_brandenburg_christmas_tree_is_disposed_2024_09_18_02_31_28_utc-1.jpg

Összességében tehát kimondhatjuk, hogy az agrárjellegű termelési módszerekkel termesztő
felületeken előállított karácsonyfák kivágása, vagy ha úgy tetszik learatása nem jelent
természetkárosítást. Egyrészt mivel pótlásra kerül, másrészt mivel kifejezetten ilyen céllal lettek
telepítve. Persze morális aggályokat megfogalmazhatunk, hiszen mégis csak több millió életet
szüntetünk meg a fák kivágásával, de ilyen megközelítésben az összes termesztett kultúrnövényünk
learatása miatt is rossz érzésünket fejezhetnénk ki, ami talán túlzás (bár növénykedvelőként én
megérteném akár azt is).

Az igazi környezetvédelmi problémát jómagam a fák előállítása, felhasználási helyre való szállítása,
későbbi kényszerű hulladékfeldolgozása okán folytatott küzdelem során látom jelentkezni. Talán
mindenki belátja, hogy a legnagyobb ökológiai lábnyomot az ünnepeink között a Karácsony hagyja
maga után. Az ünnep miatt a számtalan előállított, és megvásárolt kütyü, mütyür, kellék, és kacat, a
hihetetlen mennyiségű csomagoló anyag, a kidobott élelmiszer, a kiemelkedő energia felhasználás
hatalmas környezetterhelést jelent, amit tovább növel a karácsonyfák 6-12 évig tartó előállítása,
majd röpke 2-3 hét alatti elhasználása is. Úgy véljük, ez jelenti az igazi környezetkárosítást, nem pedig
önmagában a fák kivágása.

Kommentek a bejegyzéshez