Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
origo.hu

Újra felfedezték Európa legritkább orchideáját

Az Azori-szigetek orchideáinak tanulmányozása közben találtak rá helyi kutatók egy szokatlan orchideára, mely különbözött a szigetvilág többi hasonló növényétől. A szakemberek az orchideát továbbküldték a brit Kew-i Királyi Botanikus Kert munkatársának, Richard Batemannek, hogy igazolja az új fajt. A vizsgálatok során azonban kiderült, hogy egy nagyon rég látott, de valójában új fajként sosem szereplő orchideáról van szó.Bateman a virágot megtalálta egy 1844-ben publikált könyvben, amely az Azori-szigetek növényvilágát mutatta be, ennek ellenére az orchideát mindig összekeverték a szigeteken élő két gyakoribb fajjal. A könyvben látható illusztráció egy 1838-ban gyűjtött példányról készült, melyet egy tübingeni herbáriumban őriznek. Érdekesség, hogy annak idején azt a példányt teljesen más szigetről gyűjtötték, mint ahol a mostani populációt felfedezték.

Európa legritkább orchideája Forrás: Richard BatemanA kutatók a növényről a PeerJ folyóiratban számoltak be, és a címben Európa legritkább orchideájaként hivatkoznak a Platanthera azorica latin nevű fajra. Az orchideát megtaláló azori kutatók most egy természetvédelmi program kidolgozását tervezik, hogy megóvják a 173 évig rejtve élő ritka növényt.

A São Jorge-sziget legmagasabb vulkáni vonulata mentén találtak rá az orchidea populációjára Forrás: Rob PootKommentek a bejegyzéshez