Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Járainé Komlódi Magda

Túlvilági mezők, evilági erdők díszei III.

Eurázsiában egy másik faj, a csüngő amarantusz (A. caudatus) az ősi gyászvirág. A Himalájáról kerülhetett Európába. Már a régi rómaiak is kedvelték, koszorúkba fonták, sírokra ültették. Hosszan lecsüngő piros füzérei a szomorúság, míg a hervadás után is formatartó virágzata az örökkévalóság jelképe. Innen a neve is, ami görögül hervadhatatlant jelent. Több fajuk szép dísznövény, de a többségük kozmopolita gyom.



A Földközi-tenger mellékén honos, illatos rozmaring, érdekes jelentésváltozáson ment át. Korábban a boldogság, később inkább a gyász virága lett. Már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték. Istenszobraikat díszítették vele, füstölőnek, gyógyszernek, fűszernek használták. A VIII. századtól mint szerelemvirág terjed. Menyasszonyi koszorút fontak belőle, és a boldogsággal, gyermekáldással hozták kapcsolatba. Vidéken a lányok keblükre, a legények a kalapjuk mellé tűzték szerelmük hűségük jeléül. A XVII-XVIII. században, talán a tömjénre emlékeztető, átható illata miatt, gyászvirág lett. Egyre gyakrabban jelenik meg a bánat, az elmúlás jelképeként a népköltészetben, népszokásokban is. Fiatalok koporsóját rozmaringgal bélelik, legények ravatalát díszítik vele, s a halotti menetben rozmaringágat visznek. Shakespeare is rozmaringszálat ad a búcsúzó Ophelia kezébe.



Kicsit hasonló a rezeda és a mirtusz sorsa is. Mindkettőt főként mint a boldogság jelképét ismerjük. Az Észak-Afrikában vadon élő, illatos rezedát (Reseda odorata) Napóleon honosította meg Európában. Az egyiptomi hadjárat alkalmával nagyon megtetszett neki. Magokat gyűjtött, és hazaküldte Josephine-nek, aki cserepekbe felnevelte, és Malmaisonban a szobákat díszítette az illatos virágokkal. Ettől kezdve lett divatos szobanövény



és kerti virág a rezeda. Az egyiptomiak, később az arabok is gyakran rezedával koszorúzták a múmiákat, illetve az elhunytakat.



A soha el nem feledést szimbolizáló örökzöld lombozat vagy a fájdalmat sugalló, szomorúan lehajló sötét hajtások miatt a legáltalánosabban elterjedt gyász- és temetőnövények Dél-Európában a pálmafajok és a ciprus (Cupressus sempervirens), máshol, így nálunk is, a borostyán (Hedera helix), a puszpáng (Buxus sempervirens), a tiszafa (Taxus baccata), az életfa (Biota orientalis), a rezgő nyár (Populus tremula) és a szomorúfűz (Salix alba var. tristis). A virágok közül nálunk a krizantém és az árvácska a legkedveltebb temetővirág.



Gyakran, ugyanazon ország különböző vidékein kialakult helyi szokások szerint is, más és más virággal díszítik a sírokat. Emlékszem, apró gyermekként nagyanyámnál töltött vakációkon ismertem meg a kutyatejfélékhez tartozó, észak-amerikai eredetű jégvirágot (Agaloma marginata), amit a mi falunkban, Battonyán mindenki gyászvirágnak nevezett. A ház körüli kiskertekben nevelték, majd a sírokra ültették, temetői csokrokba kötötték. A dús lombozatú, élénkzöld levelén fehér szegélyű növény valóban sugall valami ünnepélyes, szomorú szépséget. Bármerre látom, nekem a temető jut róla eszembe, pedig sehol máshol nem hallottam, hogy gyászvirágnak nevezték volna. A levegőn megszilárduló tejnedvét az új-mexikói indiánok rágóguminak használták.



Kommentek a bejegyzéshez