Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Hódi Tóth József

Túl hideg, túl meleg, túl nedves, túl száraz

bird-house-995659_960_720.jpgOlyan szélsőséges évjáratban, mint az idei, arra számíthatunk, hogy átlagos tél is nagyobb károkat okozhat a kertünkben, mint megszoktuk. Lássuk, mire számíthatunk és mit tehetünk?

Íprilis és augusztus között a sokéves hazai átlag negyede-ötöde volt csak a csapadék. A nagy forróság, a rendkívül kis páratartalom (légköri aszály) és a tartósan nagyon erős (sejtroncsoló, növekedésgátló) ultraibolya sugárzás miatt még öntözés mellett is sok nöívény zárta le a szokásosnál jóval hamarabb tavaszi-nyár eleji növekedési periódusát és vonult kényszernyugalmi állapotba. A tölgyeknél például idén teljesen elmaradt az úgynevezett János-napi növekmény, az egy éven belüli másodszori hajtásnövekedés. A szórványos, kevés csapadék hatására ezek a növények újra ˛beindultak˝, majd ismét kényszernyugalmi állapotba kerültek. Sokuk növekedési tartaléka még ezzel sem használódott fel, ezért a szeptemberi eső és a barátságosabb hőmérsékletek hatására ismét növekedésbe fogtak.

Csakhogy ezek a hajtások már nem tudtak a kellő érettségi fokra eljutni, a belső biokémiai állapotuk nem felel meg a tél eleji fokozatnak. Víztartalmuk jóval nagyobb a szükségesnél, nem alakultak ki bennük azok a fagyáspontot csökkentő enzimek, amelyek szabályozzák a hideg elleni védelmet. Ezért ezek a növények még átlagosnak mondható télben is nagy valószínűséggel károsodni fognak, ha...

Ha nem igyekszünk őket megvédeni. Csakhogy nem tudhatjuk, milyen lesz a tél. A klimatológusok mindinkább hajlanak arra, hogy egyre gyakoribbak lesznek a szélísőségek. Ez pedig azt jelenti, hogy a száraz, forró tavasz és nyár után nem okvetlen zökken vissza a természet a ˛normális kerékvágásba˝.

Más szóval: semmi garanciánk sincs arra, hogy a tél (is) nem lesz-e szélsőséges? De mi is a szélsőség a tél esetében?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy rendkívüli hideg. Ez azonban nem így van. Nagyjából tudható, hogy nálunk az ˛átlagos˝ télen mínusz 10-15 fokos hidegek fordulnak elő, ezek gyakorisága télen belül kb. átlag 10 nap. December eleje és március eleje között kb. 200-250 mm csapadék hullik, amelynek nagyjából a kétharmada hó. Minél nagyobb eltérés tapasztalható ezektől az értékektől, annál inkább tekinthetjük szélsőségesnek a telet.

tree-3194077_960_720.jpg

A jelzettnél nagyobb hidegek különösen ha tartósan fordulnak elő, a már említett fagykárokat, tehát a rügyek, a vesszők, súlyos esetekben az ágak károsodását, elhalását idézik elő. A védekezés takarás lehet, de sohasem műanyag fóliával, amely levegőtlen, hanem szerves anyagokkal, amelyek szellőznek is: nád, szalma, kukoricaszár a növényítest védelmére, tőzeg, száraz lomb a talajra a gyökerek fagyásának megelőzésére. Célszerű azonban ezt csak akkor megtenni, amikor az előrejelzés szerint közeli időpontban valóban várható kemény hideg, és - különösen a fenyőféléknél - csak addig a növényeken hagyni, amíg meg nem enyhül az idő. A védőanyag azonban álljon készenlétben, mert mondjuk, február elején biztosan nem sikerül hirtelen szalmát vagy nádat keríteni.

Lehet azonban szélsőségesen meleg is a tél, és bármilyen furcsa, ez talán nagyobb veszély, mint a rekordhidegek. Ha ugyanis ez a tél második felében következik be, akkor megindul a növények nedvkeringése, és az esetleg újra visszatérő hideg ellen sokkal védtelenebbek, mint folyamatosan alacsony hőmérséklet esetén. Mindenesetre az újra felrakott takarás akkor is bizonyos védelmet nyújt.

Lehet a tél az átlagosnál jóval csapadékosabb is. Ez ugyan hozzásegítene a talaj szinte már nem is létező víztartalékainak feltöltéséhez, de a tökéletlenül ˛betelelt˝ növényeket (lásd előbb) is feltöltené vízzel, s ezzel sokuk fagyérzékenységét fokozná. Ha ez következne be és a növény méreteit tekintve technikailag megoldható, akkor még átlag körüli hidegek esetén is alkalmazzuk a takarást, de mihelyt lazul a hideg szorítása, azonnal lazítsunk mi is a védelmen! Sajnos előfordulhat, hogy márciusig három-négyszer is újra meg újra fel-1e rakosgatjuk majd a takarást...

Es mi van akkor, ha a tél is csapadékszegény lesz? Akkor bizony - fagymentes időben! - télen is ajánlatos öntözni. Ilyenkor különösen fontos, hogy a vizet a mélybe juttassuk, és ne a felszínt nedvesítsük Vagyis a tél folyamán csak egy-kétszer, de akkor jelentős mennyiséget adjunk. Különösen a fenyőfélék, ezek közül is a friss telepítésűek és a lomblevelű örökzöldek igénylik száraz teleken a pótlólagos vizet.

Azt szokás mondani, hogy télen a kert, a növények alszanak, s ilyenkor a kertész is pihen, felkészül a következő idényre. Ugy tűnik, a most következő tél aktívabb közreműködést, állandó figyelmet követel majd minden, növényeit szerető és óvó kertbaráttól!

Fotó: Pixabay

Kommentek a bejegyzéshez