Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
lakasfokusz.postr.hu

Télikert, üvegház, veranda

A télikert a lakások egyik legvonzóbb pontja, leginkább a burjánzó növényzet, a kellemes védettség jut róluk eszünkbe. Nálunk mégis elég kevés a jól megépített télikert, bár példát bőven lehetne meríteni akár az angol krimisorozatokból is. Az angol "téli kertek" egy részéhez nálunk leginkább a régi verandák hasonlíthatók, amelyek méltatlanul kiszorultak az elmúlt évtizedek építési trendjéből.



Akkor lehet egy télikertet a legszervesebben és a legenergiatakarékosabban a házhoz illeszteni, ha azt már betervezzük az új házba vagy egy nagyobb felújítás keretében hozzuk létre. Télikerten sokan csak az üvegházakat értik, pedig ha a növénytermesztésen kívül egyéb funkciót is szánunk neki, általában nem ez a legjobb megoldás.



Ha meglévő házhoz, lakáshoz utólag akarunk télikertet építtetni, tömegével találjuk az interneten az ajánlatokat, általában horror árakon, gyakran a négyzetméterenkénti lakásköltségeknél drágábban. Ezek inkább üvegházak. Többségében olyan alumínium/műanyag konstrukciók, amelyek néha lehetnek magával ragadóan elegánsak, barátságosak, de általában csak odaragasztják egy-egy épülethez. Drágák, mert a hőszigetelés, a túlzott napfény/fölmelegedés, párásodás, stb. elleni védelem az elvárt "vékony" kivitelezésben nagyon költséges.



Pedig a családi házban, lakásban nem feltétlenül azt a mintát kell követni, amit mondjuk,  egy exkluzív étterem diktál. A téli kert adott esetben ugyanolyan értékű „nyári' kert” is lehet, csak jól föl kell mérni a lehetőségeket, s azt, hogy pénztárcánk függvényében mit is várunk a - mondjuk inkább így - verandától. A hirdetésekben kínált megoldások egyik problémája, hogy mindent nyújtani akarnak. Olyan teret, amely -20 és +35 fokban is teljes használati értékű, olyat, amely botanikus kertnek és party rendezésére egyaránt alkalmas, munkahelynek vagy akár műteremnek is kiváló. Pedig az üvegházakban használt ragasztott üveg biztonsági fóliája nem engedi át a növények fotoszintéziséhez szükséges fénysugarakat. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a tetőt teljes mértékben a drága üvegből kell készíteni, amihez aztán hozzá kell számolni az árnyékolással és a szellőztetéssel járó kiadásokat is.



Nem kell mindig a tökéletes megoldásban gondolkodni. Egy többlakásos társasház földszintjén, egy kertkapcsolatú lakáshoz is hozzáilleszthető akár egy pár négyzetméteres, fűtés nélküli télikertet, például a konyhaablakhoz „ragasztva, A nyitott ablakon keresztül lehet kommunikálni, ételeket kiadni, beszedni, de önálló olvasó, munkahelyiség is lehet a kis építményből. Még ahhoz sem kell tehát ragaszkodni, hogy a télikert és a lakás között közvetlenül ajtó is legyen, még így is használhatóan bővíthető vele a lakás.



A télikert, a veranda helyét gyakran eleve meghatározzák az épület adottságai, de bármelyik égtáj hasznosítható, csak éppen tudni kell, mi a cél. Az első pillantásra értéktelenebb északi veranda védi a lakást a hidegektől, szelektől. A fényt közvetetten, szórtan kapjuk, így nem melegszik túl, éppen ezért ez az egyik legolcsóbban megvalósítható megoldás, mert nem kellenek drága árnyékolók, szellőztető rendszerek, s nyáron a legjobb menedék lehet. Persze, ha télen növénytároláson kívül is használni akarjuk, fűteni kell, erre azonban akár egy kisebb kályha is alkalmas lehet, ahol elégethetjük az éves kerti fahulladékot.



Sok szempontból a legjobb a keleti, délkeleti fekvés. A hajnali lehűlés után a leggyorsabban melegszik fel, a reggeli napfény az egyik legkellemesebb. Nyáron nem hevül fel, mint a déli és nyugati fekvésűek. Hálószobához, konyhához, nappalihoz nagyszerűen kapcsolódhat. A növények nagyon szeretik, sok a fény, viszonylag kevés és egyszerű árnyékolás és szellőzés szükséges.



A legtöbben a déli fekvést preferálják, a sok napfény miatt, Igaz, hogy sok fűtést lehet vele megtakarítani, tavasztól őszig azonban sok árnyékolásra, szellőzésre, nyílászáróra, speciális üvegszerkezetre van szükség. A növények kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy bírják az erős közvetlen napfényt. A nyugati fekvésnél is gond lehet a nyári felmelegedéssel, mert ott a napközben felmelegedett levegő estig tovább hevül.



Kommentek a bejegyzéshez