Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
origo.hu

Télen nincs paradicsom

A zöldségesstandok odáig jutottak napjainkra, hogy a választék alig tükrözi, milyen hónapban járunk, de még azt sem igazán, melyik évszakban. Aki viszont egy kis odafigyeléssel visszaigazítja étrendjét a növények természetes életciklusához, az jobb minőségű alapanyagokhoz és több tápanyaghoz jut, kevesebb pénzért.  A nagy tapsikolásban, hogy már mindenféle zöldség és gyümölcs van a pult fölött is, megfeledkeztünk a lényegről. Sokan nem tudják megmondani, hogy a zöldséges melyik ládájában lehet a keveset utazott és szezonális hazai termény, és melyik láda tartalmaz csupán színes, több ezer kilométert utazott zöldségkarikatúrákat. 

Téli zöldségek, gyümölcsök - Forrás: TáfelspiccMiért jobb az alma, mint a körte?Nem helyes, hogy valaki azért, mert megengedheti magának, télen is paradicsomot eszik. Csak szezonális, szabadföldi terményeket kellene fogyasztani, de a multik hozzászoktatták az embereket ahhoz, hogy mindig van minden. Nem gondolkodnak el azon, hogy ez milyen termesztési körülmények között lehetséges, pláne úgy, hogy az ilyen termény egész évben ugyanannyiba kerül. Télen savanyú káposztát, céklát, répát, sütőtököt, krumplit kell enni, rengeteg minden áll rendelkezésünkre még januárban is – mutatott rá a lényegre egy korábbi cikkünkben Járosi Lívia, a Fekete Bárány biogazdaság tulajdonosa. A sütőtök – és mindegyik ezen az éghajlaton szezonális és helyi termény – azért jobb télen, mint a paradicsom, mert:Van belőlük hazai (és persze tonnaszám import is), ami kevesebbet utazik, mint az import áru. A rövid utaztatás környezetkímélő hatását akár félre is tehetjük, mert ennek sokkal közvetlenebb következményei is vannak.Ha nem kell utaztatni, éretten szedik le, így a termény több tápanyagot és ízt tartalmaz, mint egy éretlenül leszakított társa, amelyben eleve kevesebb érték volt, és az a szállítási idő alatt tovább csökken. (Vannak utóérő gyümölcsök is, jellemzően az őszi-téliek, alma, körte, birs, naspolya, ezek remekül tárolhatók.)Amit éretten szednek le és kevesebbet utazik, annak a felülete nem igényel kezelést (a szabályozás szerint kezelhetik, kezelik is, a hosszú távot utazó almák, körték felületét is, nem csak a citromról van szó, ezért hangsúlyozzuk a helyit a szezonális mellett), csomagolása védőgázt, és a termény nem igényel utóérlelést sem.A közös szezonban termő zöldségek és gyümölcsök ízvilága harmonizál, rengeteg csodálatos klasszikus recept épül rájuk, ami megkönnyíti a konyhai gondolkodást. Ilyen párok például a sütőtök és körte, alma és cékla, káposzta és cékla, káposzta és alma, csicsóka és birsalma, birsalma és sütőtök, kelkáposzta és gesztenye, vagy hogy egy nyári klasszikust idézzünk: lecsó. Csökkenthető az ételallergiák, intoleranciák kialakulásának esélye, hiszen így nem ugyanazt fogyasztjuk napról napra, hónapról hónapra, többek között erre mutat rá Maria Griffiths, a Brit Táplálkozástudományi Intézet szóvivője is.Akinek problémát okoz a paradicsom sütőtökre cserélése, ismerje meg jobban a sütőtököt, akkor eszébe sem fog jutni ízetlen paradicsomot vásárolni, amikor a sütőtöknek van itt az ideje!Jó-jó, de akkor milyen szezonálisat lehet enni tavaszig Magyarországon?Jól tárolható őszi terményeket, és pár télen is szedhető érdekességet. Akár télen is frissen szedhető hazai zöldségek, gyümölcsök (a linkek alatt recepteket találnak, sokat, rengeteget):

Csicsókapucolás - Forrás: Táfelspicc

Kökény - Forrás: Táfelspicc

Naspolya - Forrás: TáfelspiccÉs íme, a remekül vermelhető vagy hűvösben hosszú ideig jól tárolható zöldségeink, gyümölcseink:

Kelkáposztaleves gesztenyével - Forrás: Táfelspicc

Retekcsipsz - Forrás: Táfelspicc

Vöröskáposzta-saláta - Forrás: Táfelspicc

Céklasaláta naranccsal és édesköménnyel - Forrás: Origo

Sült karfiolsaláta aranymazsolával - Forrás: Táfelspicc

Kapros répaleves - Forrás: Táfelspicc

Karfiolpüré pasztinákkal - Forrás: Origo

Sütőtökös saláta dióval - Forrás: Táfelspicc

Ribollita - Forrás:Táfelspicc

Almás céklasaláta radicchióval -Forrás: Origo

Birsalma - Forrás: Táfelspicc

Körte és vajtök saláta - Forrás: Origo

Kapros burgonyasaláta - Forrás: TáfelspiccKommentek a bejegyzéshez