Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Kiemelt írások
Hódi Tóth József

Szerénkék

Nagyon is érthető mindazok lelkesedése, akik rajonganak a nagy virágú iszalagokért, vagy ahogy a kicsit hozzáértőbbek ismerik, a klemátiszokért. Ezek a növények erdei tisztásokon, valamint a fák lombkoronáiban virágzanak. Fantasztikus karriert futottak be elsősorban Nyugat-Európában, ahol a kiegyenlítettebb, csapadékosabb klíma közelebb áll igényeikhez, mint nálunk. Nem véletlen tehát, hogy az intenzív nemesítési munka is ott hozta meg eredményét. A paletta minden színében pompázó, nyolcszirmú vagy éppen sokszorosan teltvirágú hibridek is onnan kerültek és kerülnek ma is a hazai kertekbe. Igaz, az utóbbi évtizedben a lengyel termesztők is jeleskednek, a Wisinszki bíborosról elnevezett csodaszép fajta például tőlük való.

Clematis montana 'Rubens'Ámde... Amikor ezek a gyönyörű növények bekerülnek hazai, átlagos (vagy az alatti) feltételrendszerű kertjeinkbe, alig van köztük, amely ültetésének első évfordulóját megérné. Az pedig abszolút ritkaság, hogy valamelyik évekig virágozzon. Vagy nagyon jó körülmények - lágy vízzel való rendszeres öntözés, savanyú, de legalább is közömbös kémhatású, mészben szegény talaj - és/vagy megfelelő szakértelem, törődés és odafigyelés indokolja, ha egy hatalmas virágokkal gazdagon díszített klemátisz nálunk hosszú ideje a kert becses értéke. Gyakori azonban, hogy a száraz, forró nyarakban öntözés nélkül hagyják, vagy rendszertelenül, és szakszerűtlenül látják el őket vízzel. A helyüket sokszor rosszul választják meg, a perzselő nap megégeti leveleiket, földjük túl gyorsan kiszárad. Már ültetésük előtt is gyakran tápanyaghiányos a talaj, aztán ez folyamatosan így is marad, holott a gazdag virágzáshoz sok és sokféle tápanyagra van szükségük. Emellett az is fontos, hogy a gyökerek a gyakori öntözés ellenére ne fulladozzanak a víztől, tehát laza, jó vízáteresztő legyen a föld. A jó vízellátás egy újabb veszélyt is előhív: megjelenhetnek a gombabetegségek, elsősorban a lisztharmat (amely „csak" elcsúfítja a leveleket, gyengíti a növény kondícióját, de nem öli meg) és a végzetes, úgynevezett szklerotiniás nekrózis, amely akár egy hét alatt képes a virágzó növényt elpusztítani. Egyszóval a szépségért nagy árat kell fizetni, sokat kell dolgozni.

Clematis texensis 'Princess Diana'Ámde... Léteznek olyan fajok, amelyek mintha nem is ugyanennek a fajokban gazdag nemzetségnek a tagjai lennének, minden tulajdonságuk az előzőekben leírtak ellenkezője. Szárazságtűrők, közepes vagy annál gyengébb talajt is elviselnek, nem szenvednek a föld mésztartalmától. A gombabetegségek legfeljebb szélsőségesen csapadékos évjáratokban találják meg őket, de akkor sem pusztulnak el. És legalább három hétig, de egyesek másfél hónapig ontják virágaikat. Igaz - és ebben is eltérnek nagyvirágú testvéreiktől -, virágaik sokkal szerényebbek, nem 10-20 cm átmérőjűek, csak 2-6 centi jellemző rájuk.No és a színek. A nemzetség minden tagja feltűnő virágú, talán a nálunk is honos erdei iszalag kivételével, amelynek viszont hatalmas, molyhos bóbitái látványosak a virágzást követően. Az általunk most emlegetettek, az úgynevezett botanikai klemátiszok mind vad fajok (ez szívósságuk egyik magyarázata) vagy legfeljebb azok szelektált fajtái. Színeik a fehértől a halvány- és aranysárgán át a kékesliláig, nagyon élénk ciklámenig tartanak.Ámde... Egyetlen igazi gond van velük: alig kaphatók. Hiszen mindenki a nagyvirágúakat keresi - tárják szét a kezüket a legtöbb faiskolában. A legtöbb ember nem is tudja, hogy léteznek a szívós ,szerénykék" is - mondhatnánk nekik joggal.Csak abban lehet - lehet? - bízni, hogy a növénybarátok oldaláról érkező sürgetés, érdeklődés kiváltja a kínálat megjelenését is. Kommentek a bejegyzéshez