Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
http://stevia.uw.hu/index.html

Stevia - Az egészséges választás II.

Stevia termesztése Bár első hallásra a Steviát valami túlságosan egzotikus növénynek gondolhatnánk, azért szerencsére nem kell Dél-Amerikában élnünk, hogy mi is sikeres „stevia termesztők“ lehessünk.


Ha már beszereztünk néhány magot, hajtást, vagy ami a legjobb, néhány palántát, akkor kis odafigyeléssel nevelhetünk magunknak saját Stevia növényt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Stevia igen jól alkalmazkodik a különböző éghajlatokhoz. Magyarországon tavasztól késő őszig szabadban(kiültetve és cserépben is) vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes/meleg helyre kell vinni, illetve ha ez nem lehetséges, akkor le kell aratni!


Az otthon nevelt Stevia növény soha nem fog olyan édesítő hatással bírni, mint a kivonatai (jellemzően 80-95%-os stevioside tartalom, a levélben található 10% körülivel szemben), viszont minden kétséget kizáróan megvan az a varázsa, hogy a magunk által nevelt növényekről frissen szedhetjük le a leveleket a mindennapi édesítéshez.


A Steviának szerencsére nem nagyon léteznek természetes kártevői, sőt, a Steviát világszerte szívesen ültetik biokertészetekben csak azért, mert úgy tűnik, hogy igen jó szolgálatot tesz a kártevők távoltartásában is. A tudósok feltételezik, hogy a növény az intenzív édes ízét pontosan a kártevőkkkel szemben fejlesztette ki, ami sikeres stratégiának bizonyult. Hogyan kezdjünk hozzá?


Ha sikerült beszerezni néhány magot, megpróbálhatjuk azokat kicsíráztatni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy minél korábban ültessük el őket (március elején), hogy mire elmúlnak a tavaszi fagyok, már szépen kifejlett palántáink legyenek. A magokat a föld felszínére vagy pár milliméter mélyre ültessük, rendszeresen öntözzük és tartsuk meleg, napfényes helyen! A magok 10-15 nap múlva kezdenek kicsírázni. A kis csíranövényeket már óvatosan öntözzük, mert hajlamosak a palántadőlés nevű betegségre! Az 5-6 leveles palánták már kiültethetőek, de csak a fagyok elmúltával!


Sajnos a magok kikelési aránya nem túl jó, illetve a kikelt növények stevioside tartalma is elég változatos képet mutat, ezért legjobban akkor járunk, ha már kész palántákat tudunk szerezni, amelyekről egy kis levéldarabkát lecsípve rögtön meg is állapíthatjuk, hogy jó minőségű/nagy stevioside tartalmú növényről van-e szó.


A fiatal növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen a tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni azokat, de leginkább akkor, amikor a talaj hőmérséklete 8-10C foknál már nem nagyon lesz alacsonyabb. A növényeket kb. 50cm-re ültessük egymástól! Öntözés, tápanyagellátás A Stevia növény a tápanyagokban gazdag talajokban érzi jól magát! Mivel a növényt tápláló gyökerek leginkább a talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb minőségű talajokat a felszíni trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük Stevia termesztésre.


A Stevia növények nemcsak a hidegre, de a túlzott nedvességre is érzékenyek! Ezért inkább rendszeresen kevés vízzel öntözzük és ügyeljünk arra, hogy a talaj jó vízelvezető-képességű legyen! A száraz nyári időszakban rendszeres öntözéssel és a növények körüli talaj takarásával (komposzt, mulcs, stb.) előzhetjük meg a talajfelszín közelében elterülő gyökerek kiszáradását.


A Stevia növények meghálálják a műtrágyázást is, de ajánlatos olyan műtrágyát használni, melynek nitrogéntartalma kisebb, mint foszfor- és káliumtartalma, vagy alkalmazzunk organikus műtrágyát, mely fokozatosan bocsátja ki nitrogéntartalmát! Aratás Az aratás időpontjával kapcsolatban kétféle nézet is létezik:


- Az egyik szerint közvetlenül az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legnagyobb a stevioside tartalma a növényeknek!


- A másik nézet szerint a növények learatását minél későbbre érdemes időzíteni, mert az őszi hidegek és a rövidebb nappalok intenzíven növelik a Stevia növények stevioside koncentrációját. Az első talajmenti fagyoktól ilyenkor takarással védhetjük a növényeket, és ezzel nyerhetünk még pár hetet, ami jótékony hatással lehet a növények stevioside tartalmára és így sokkal édesebbek lesznek!


Bár a Stevia évelő növény, hazánkban a túl kemény fagyok miatt nem tud áttelelni. Az aratás legegyszerűbb módja tehát a föld fölött levágni a növényeket mielött leszedjük róluk a leveleket. Ajánlatos a levelekkel együtt a szárak csúcsait is levágni, mert ezek stevioside tartalma megközelítőleg azonos a levelekével. Aratás elött érdemes a legnagyobb stevioside tartalmú(legédesebb) nővényekről kis ágakat gyűjteni, melyeket kigyökereztethetünk és az így nyert kis Stevia növények képezhetik a következő évi Stevia ültetvényünk alapját. A kigyökereztetett növényeket kb. 10-12cm átmérőjű cserepekbe ültessük és napfényes, nem huzatos helyen tartsuk a következő tavaszig! Szárítás, felhasználás


A learatott leveleket meg kell szárítanunk! Erre kiválóan alkalmas pl. egy kifeszített szúnyogháló. A szárításhoz nincs szükség túl nagy hőre, sokkal fontosabb a jó szellőzés! Egy napsütéses őszi napon 12 óra alatt kiszáríthatóak a levelek. (Ennél sokkal hosszabb szárítási idő csökkentheti a végtermék stevioside tartalmát.) Ha szabad levegőn történő szárításra már nincs lehetőség, akkor egy jól szellőző, sötét, meleg helyiségben is kiszáríthatjuk a leveleket.


A kiszárított egész leveleket is használhatjuk édesítésre, de meg is őrölhetjük azokat pl. kávédarálóban, így finom Stevia porhoz jutunk. Vagy készíthetünk belőlük Stevia oldatot, ehhez egy csésze forró vízbe tegyünk negyed csésze Stevia levelet, várjuk meg míg teljesen kihűl, szűrjük le és az így kapott oldatot tartsuk hűtőben!


 


Ha nincs kert


Ha nincs saját kertünk, akkor sem kell lemondanunk a Stevia termesztés örömeiről! Steviát nevelhetünk ablak között, erkélyen, cserépben, balkonládában, stb., csak arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb hely legyen! Legalább 20cm átmérőjű cserép lenne az ideális a növényeknek, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. Egy kevés mulcsit szórhatunk a föld tetejére a felszíni gyökerek védelmére. Rendszeresen kis mennyiségű vízzel öntözzük, kerülendő a talaj teljes kiszáradása, de a túlzott nedvesség is káros lehet! Használjunk megfelelő tápodatot!


A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről vagy késő ősszel vágjuk vissza az egész növényt kb. 5cm magasságban! A fagyok elött hozzuk be napos, fagymentes helyre!Kommentek a bejegyzéshez