Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
life.hu

Rozmaring: szépít és segíti az emésztést

Egyik legkedveltebb fűszernövényünk sokkal többet tud a húsok és köretek ízesítésénél: emésztéssegítő hatását a fogyókúrádban is kihasználhatod, pakolásként pedig még szépít is!Évszázadok óta gyógyítanak veleAz akár egy méter magasra is megnövő, melegkedvelő rozmaring a napsütötte dél-európai régióból érkezett hozzánk, de kis odafigyeléssel a hazai kertekben is átteleltethető. Levelei kiváló baktérium- és vírusölő, görcsoldó hatásúak, keserűanyagai pedig fokozzák a gyomorsav- és epekiválasztást. Nemcsak az emésztést segíti, de évszázadok óta a hűség és az emlékezet jelképeként tartják számon. A köszvényes tüneteket enyhítő hatása miatt belőle készült a középkorban nagy hírű  "magyar királyné vize" is.

KarcsúsítMivel a rozmaring vérbőséget okoz a gyomorban, meggyorsítja a tápanyagok feldolgozását, és könnyíti az emésztést. Finom íze mellett ezért is használják gyakran húsételek fűszerezésénél, hiszen a nehezebb fogások feldolgozásában is segít. Ha ehhez még hozzáadjuk enyhe vízhajtó hatását, máris besorolhatjuk a méregtelenítő növények közé.Hajhullás ellen is kiválóA rozmaring nemcsak belsőleg, de külsőleg is jól használható: a népi gyógyászatban hajhullás, gyengén növő haj esetén ajánlják. A növény serkentő hatását ugyanis a hajhagymákon is kifejti, melyekben így könnyebben nő a haj. A rozmaring illóolajai miatt friss illatot is kölcsönöz a a hajnak, de a samponok mellett kölni- és fürdővizekben, szappanokban is gyakran használják.

Terheseknek nem ajánlott!Mivel ritkán ugyan, de elképzelhető, hogy rossz hatással van a terhességre, a rozmaringot várandós anyák ne fogyasszák, de magas vérnyomás, epilepszia esetén is jobb tartózkodni tőle. Kisgyermekeknek hároméves kor alatt szintén nem ajánlott.Tudtad?Már a Tudorok is ismerték a rozmaring memóriát növelő erejét, Shakespeare pedig még a Hamletben is megemlíti, mint az emlékeket őrző növényt. Olaja segítségével javíthatod az agy vérellátást, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és az agy kognitív teljesítményére.Kommentek a bejegyzéshez