Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Százados Béla

Pawpaw, az Indián banán

Úimina trilobaA Pawpaw Magyarországon eddig egy viszonylag ismeretlen gyümölcstermő növény, mely Észak-Amerika mérsékelt égövi területeiről származik. Hazánk teljes területén sikerrel termeszthető, kitűnően bírja az itthoni téli időjárást is, melyet alátámasztanak a Magyarország síkvidéki területén a növényről készült és mellékelt fotók is. A kontinentális klímához való alkalmazkodása mellett megjelenésével, hangulatával és gyümölcsének ízével egzotikus hangulatot áraszt.

A cikket fordította és saját tapasztalataival kiegészítette: Százados Béla Attila.

A fordítások alapjául szolgáló eredeti, angol nyelvű  leírások az alábbi oldalakon találhatók: www.crfg.org/pubs/ff/pawpaw.htmlhttp://www.pawpaw.kysu.edu/pawpaw/ppg.htm    Közönséges név : Pawpaw, Paw Paw, Szegény ember banánja, Hoosier Banán stb. (magyarul papau-nak is nevezik). Rokon fajok: Úimina incarna, A. longifolia, A. obovata, A. parviflora,A. pygmaea, A. reticulata, A. tetramera, A X nashii.Ez a 8 Úimina faj termeszthető az USA délkeleti részén . Távoli rokon növények : Cherimoya (Annona cherimola), Soursop (Annona muricata), Custard alma (Annona reticulata), Cukor alma, Sweetsop (Annona squamosa), Atemoya (Annona squamosa X A. cherimola) 

Származás: A pawpaw Észak USA mérsékelt égövi erdőségeiből származik. Az Amerikai indiánoknak köszönhető a pawpaw elterjedése, keresztül a kelet USín kelet Kansas és Texasig és a Nagy Tavaktól majdnem a Mexikói öbölig. Kövület bizonyítja, hogy a pawpaw régóta őshonos az USíban. Előfordulás : A pawpaw kitűnően alkalmazkodott az eredeti környezetének nyirkos kontinentális éghajlatához, ahol a nyár meleg és a tél hideg és legalább évi 800mm csapadék hull, mely a növekedési időszakban, tavasszal és nyáron a legfontosabb a növény számára. Ritkán előfordul az Atlanti partvidéken és a Mexikói öböl környékén is. Szüksége van legalább 400 óra téli hidegre (fagyra) és legalább 160 fagymentes napra egy év során. A pawpaw feltűnően érzékeny az alacsony páratartalomra, a száraz szélre és a hideg tengermelléki nyárra. Sikeresen termeszthető Kalifornia és Csendes Óceán északnyugati vidékén, mely megfelel a természetes igényeinek. Jól termeszthető San Jose környékény ( USDA Climate Zone 9 vagy Sunset Climate Zone 15 ). A Dél-Kaliforniai időjárási feltételek mellett a termesztés nagyon nehézkes.Tapasztalataink alapján Magyarországon is jól termeszthető, az elmúlt 6-8 tél semmi kárt nem tett a növényekben. A téli nyugalomban lévő fának nagyon magas a fagytűrő képessége, ellenáll a –31 °C vagy annál hidegebbnek is(USDA Climate Zone 5). A pawpaw termeszthető edényben is, bár ez nem túlzottan ajánlott. Ez esetben feltétlenül mély edényt kell használni a pawpaw gyökér rendszere miatt. 

 Növekedés: A pawpaw lombhullató, általában keskeny kúp alakú koronát nevelő 3,5-6 m magasra növő fa. Árnyékban nyitottabb habitusúvá fejlődik, néhány alacsonyabban lévő ággal és vízszintesen álló levelekkel.Gyakran gyökérsarjakat fejleszt néhányszor 30cm-re a törzstől, ha megengedjük, hogy ezek felnőjenek, akkor 1 klónból álló (genetikailag azonos) pawpaw telep jön létre. Számos tapasztalat szerint fiatal korában lassú növekedésű. Azonban optimális üvegházi körülmények között és kb. 16 órányira meghosszabbított megvilágítással, a legnagyobb növekedés 1,5 m is lehet 3 hónap alatt.

Lombozat: A sötétzöld, ovális-hosszúkás lekonyuló levelek 30 cm hosszúra is megnőnek, ez érdekes trópusias külsőt ad a pawpaw-nak. Ősz közepén a levelek gyönyörű sárgára színeződnek és megkezdődik a lombhullás, majd késő tavasszal a levelek ismét kihajtanak és utána kezdődik a virágzás. Virágzat : Az áttelelő, bársonyos, sötétbarna virágrügy az előző évi levek hónaljában fejlődik ki . A bimbókból 5cm-es vöröses-barna fejjel lefelé álló virágzat fejlődik. A szokásos virágzási periódus kb. 6 hét, március és május között, mely függ a földrajzi szélességtől és az éghajlati viszonyoktól. A virág tartalmaz 2 örvben 3-3 sziromlevelet és 3 csészelevelet. Mindegyik virágban van több magház, mely magyarázatot ad arra, hogy miért fejlődhet egy virágból több összenőtt gyümölcs.

Gyümölcs: A pawpaw a legnagyobb ehető őshonos amerikai gyümölcs.A különleges megjelenésű gyümölcs súlya 140-450 gr és hossza 7,5-15 cm közötti. A termés hosszúkás, kissé szabálytalan alakú és enyhén ívelt, kívülről sárgás-zöld héj fedi, a gyümölcshús sárgás színű. A gyümölcsben általában 10-14 mag van 2 sorban. A nagy barnás-feketés magok bab alakúak és 13-38 mm hosszúak. Gyakran előfordul, hogy a gyümölcsök fürtben (egy csomóban) vannak, mely akár 9 db-ból is állhat. Az érett gyümölcs puha és vékony héjú. 


 


 Telepítés, elhelyezés: A fiatal növény nagyon érzékeny a tűző napfényre, mely könnyen el is pusztíthatja. Az első 2 évben egész napos szűrt napfényt igényel ezért feltétlenül alkalmazzunk árnyékolást a fiatal fáknak (konténeres növények üvegházban nevelhetők árnyékolás nélkül is). A már jól begyökeresedett több éves növény jobban szereti a teljes napfényt. A nagy lógó levelek nem szeretik az erős szelet, mely a gyümölcsöket is megritkíthatja. Összességében a magyar tájba is kitűnően beleilleszthető egzotikus megjelenésű gyümölcstermő fa, mely dísznövényként is megállja a helyét.

Talaj: A pawpaw-nak a legjobb a mély, termékeny, nyirkos, de jó vízelvezetésű talaj, mely kissé savas (pH 5-7). Kerüli a nehéz, vizes, szikes-lúgos talajt.

Öntözés: A pawpaw-nak rendszeres öntözésre van szüksége a növekedési időszakban. A talajt nedvesen kell tartani, de kerüljük a pangó vizet.

Trágyázás: A pawpaw igényli az évente kétszer alkalmazott magas káliumtartalmú szerves vagy műtrágyát. Konténeres nevelés esetén adjunk 250-500 ppm 20-20-20 NPK műtrágyát plusz nyomelemeket a növekedési időszakban.

Metszés: Általában csekély metszést igényel, de el kell távolítani az elhalt, sérült, vagy rossz irányba növő ágakat. Az öregebb fák periodikus metszése új növekedésre serkenti őket és ettől az új növekedéstől várhatjuk a gyümölcsöt a következő szezonban.  

Szaporítás: A nyugalomban lévő magoknak szüksége van 90-120 napos hideg kezelésre.A tisztított magokat rétegezve helyezzük egy nyirkos sphagnum moha tőzeggel töltött nylon zacskóba és tegyük hűtőszekrénybe (0 és +5°C között). Célszerű védeni a magokat a gombás illetve a bakteriális fertőzésektől. Tél végén ültessük a magokat rétegezve a szabadba, az előkészített laza talajba, 2,5 cm mélyre. Megfelelő lehet az is ha a magokat késő ősszel vetjük el edénybe és kint hagyjuk a szabadban vagy fűtetlen, hideg ( +5°C alatti) helyen tároljuk. A magokat ne hagyjuk kiszáradni illetve ne tegyük fagyasztóba. Ha a magok 3 napig szobahőmérsékleten, szárazon vannak tartva, akkor a csírázási arány 20% alá csökken.Saját tapasztalat alapján csírázáskor (kihajtáskor) vagy röviddel előtte célszerű gombaölő szerrel beöntözni, mert a palántadőlés sok kis csíranövényt elpusztíthat.

A magok csírázása „hypogeal”, azaz a csíranövény sziklevél nélkül bújik elő. Ideális üvegházi körülmények között (24-29°C) a csírázás várhatóan 7 hét(a mag 2-3 hét alatt csírázik ki (gyökeret fejleszt) és kb. 2 hónap alatt bújik ki a földből a csíranövény).Szabadföldi ültetés vagy szabadban tartott edénybe vetés esetén a csíranövény július-augusztusban hajt ki. Mielőtt a csíranövény kibújna a földből, a mag kb. 25 cm hosszú karó gyökeret növeszt, ezért feltétlen fontos, hogy legalább 25cm mély edénybe vessük a magokat. Az első két évben a növekedés lassú, mert a gyökérrendszerét fejleszti a növény, de a 3. évtől növekedése felgyorsul.


 Fásdugványokat lehetetlen meggyökereztetni, a gyökérdugvány váltakozó sikerű. Bizonyos sikert értek el zölddugványozással, rendszeres párásítással és talpmeleggel (26 C) és 14 órára meghosszabbított megvilágítással.Minden oltási és szemzési technika alkalmazható, kivéve a T szemzés. A chip-szemzés(rügy lapozás) alkalmazható a legeredményesebben. A nemes (oltó) vesszőket a nyugalomban lévő fáról kell megszedni és hűtőszekrényben tárolni. Az oltást tavasszal végezzük, miután a vegetáció megindult.A fiatal pawpaw növénynek húsos, törékeny gyökere van, néhány szál hajszálgyökérrel (különösen a gyökérsarjaknak kevés a hajszálgyökere), ezért a szabadgyökérrel történő átültetés nagy körültekintést igényel. A megfelelően mély edényben nevelt és tápanyaggal ellátott 1 éves magoncok, melyeknek 25-30 cm hosszú gyökérzete jól fejlett, dús : A gyökérsarj általában viszonylag kevés hajszálgyökérrel rendelkezik és a növény kiszedésekor könnyen leszakadhatnak ezek a húsos elpattanó hajszálgyökerek, s így a megeredés kétségessé válik, ezért fontos követni az alábbi szabályokat:


1. Lehetőleg magoncot ültessünk, ne gyökérsarjat.


2. Ügyeljünk, hogy a földlabda és a gyökérzet ép maradjon, ezért a konténeres példány a legjobb.


3. Az átültetést tavasszal, a növény megindulásakor vagy röviddel utána végezzük.


4. Az átültetett növényt tartsuk nedvesen az első évben, de kerüljük a pangó vizet. Ha átültetéskor sok gyökeret vesztett a fa szükséges az ágak metszése, hogy az egyensúly fennmaradjon.  

Kártevők és betegségek: A pawpaw aránylag betegségmentes. A „gyűrűs tölcsérgomba”(Armillaria-Oak Root Fungus)-val szembeni ellenállása is igen jó.Legveszélyesebb kártevőjeként említik a Talponia plummerina-t, melynek kártételét eddig még Magyarországon nem tapasztaltunk. A Talponia plummeriana, a pawpaw kocsányfúró lepke, amerikában honos 5 mm hosszú lepke, melynek lárvái a virágok vastagabb részein táplálkoznak és a kocsányon keresztül a vesszőig járatot fúrnak. Természetesen ennek következtében a virág elszárad. Egy átlagos évben a Talponia természetes virágritkítást okoz, ami hasznos is lehet. Viszont egy rossz évben teljes terméskiesést okozhat.. Számos gerinces, mint például a róka, az oposszum, a mókus, a mosómedve eszi a gyümölcsét, de az őz, a kecske és a nyúl nem eszi sem a levelet, sem az ágakat. A pawpaw gyökere vonzza az ürgét, ez egy némileg ismeretlen faktor, de egyenlőre úgy látszik, hogy ez nem okoz jelentős károkat. A fecskefarkú lepke (Zebra Swallowtail) lárvája táplálkozik a fiatal pawpaw lombozatával, de soha nem nagy számban. Az USA nyugati partján a csiga, a meztelen csiga és a fülbemászó okozhat gondot, de ezt könnyen megfékezhetjük, ha ragacsos szalagot teszünk a fa törzse köré. Fontos, hogy ne alkalmazzuk a ragacsot közvetlenül a fakéregre. Előfordul, hogy a gyümölcs felületén kemény és fekete hegek láthatók, ez gombás fertőzésre utal, de ritkán okoz íz vagy élvezeti érték csökkenést. Az USín kívüli helyekről időnként érkeznek súlyos kártételről jelentések, de ezek minden bizonnyal a fa általános rossz kondíciójára, nagy stresszre, nem megfelelő talajra vagy éghajlatra vezethetők vissza.Magyarországon eddig semmilyen permetezésre nem volt szükség, kártevő megjelenését nem tapasztaltuk. 

Beporzás: A szegényes beporzás nagy hátrány a természetben, de ez a probléma jól kezelhető kiskertekben. A pawpaw virága kétivarú, tartalmazza a hím és a nős reprodukciós részt, de nem önporzó. Ezért 2 genetikailag különböző fát szükséges ültetni (pl.: 2 különböző oltványt, 1 oltványt és 1 magoncot vagy 2 magoncot). A virág hímelőző (protogynaus) és az érett kifejlett bibe nem túl hosszú ideig fogékony, amikor a hím pollenek hullanak és szüksége van idegenbeporzásra, egy másik, pawpaw fától. A természetes beporzás feladata a nem túl nagy érdeklődést mutató légy és bogárfajokra van bízva. Ezért a legjobb megoldás a hobbi kertész számára a kézi beporzás, használjunk kicsi, puha ecsetet a virágpor bibére juttatásához. A pollent éretten kell összegyűjteni, amikor a portok barnás színű, laza, omlós, porlós. A pollen szemcséknek sárgás színben láthatóaknak kell lenniük az ecset szőrén. A bibe akkor fogékony, mikor a vége zöld, fényes, és ragadós és a portok szilárd (tömör) és zöldes-világos-sárga színű. 

Termés:A gyümölcs 4 hét alatt érik be, augusztus közepétől októberig, ez függ a különböző tényezőktől. Éretten puha és könnyen leszedhető és jellegzetes finom illata van. Az érett gyümölcs kívülről világos-zöld, gyakran láthatóak rajta feketés foltok, de ezek nem befolyásolják az ízét és a fogyaszthatóságát. Az érett gyümölcs húsa sárga, krémes, kellemes ízű és illatú és nagyon tápláló. Ha kissé tovább hagyjuk érni, kívülről barnás színű lesz és az íze karamellesen kesernyéssé válik. A nem teljesen éretten leszedett gyümölcsök íze élvezhetetlen, de 1-2 hét alatt utóérik, fogyaszthatóvá válik. Jelenleg az elsődleges felhasználás a friss fogyasztás. Az érett gyümölcs nagyon törékeny (romlandó), szobahőmérsékleten 2-3 napig, de hűtőben 3 hétig eltartható. Összegezve elmondhatjuk, hogy ez egy nagyon finom gyümölcs, trópusi ízzel, mely nem hasonlítható egyetlen mérsékeltövi gyümölcshöz sem. Vigyázzunk, mert  a sok termés alatt letörhetnek az ágak !  

Kereskedelmi lehetőség: Bár a pawpaw gyümölcs még mindig nem kereskedelmi forgalomba kerülő árucikk az USíban, de ez a folyamat jó úton halad. Az USíban összesen 17 „Régiós Változatosság Vizsgáló „ telepet hozott létre több egyetemi intézet . A Kentucky Állami Egyetem telepe ad otthont  a „Nemzeti Pawpaw Klón Génbank”-nak. A pawpaw szintén megtalálható számos USín kívüli országban és ezek közül néhány tevékenyen foglalkozik a kutatással. A pawpaw levél és ág kivonatának tartalma ígéretes rákellenes és rovarölő tulajdonságú. 

Növény választék: A legtöbb kapható magonc vegyes magokból származik, ez okozhat nem kívánatos méretű gyümölcsöt is, de ha szerencsénk van, akkor a magonc növény termése is lehet nagyméretű. A garantált gyümölcs méret érdekében előnyösebb ismert oltott fajtát, azaz oltványt vásárolni. A konténeres növény a legjobb választás, mert könnyen túléli az átültetést, a szabadgyökerűvel szemben. A konténeres növény könnyen begyökeresedik és jó a megeredési aránya, a szabadgyökerűnél lassú a begyökeresedés és sokkal rosszabb a megeredési arány.A magonc növény esetében gyümölcsre akkor számíthatunk, mikor a fa eléri a kb. 1,8m-es magasságot és az 5-8 éves kort.Oltvány esetében a májusban beoltott fák várhatóan 3 éven belül termést hoznak. 


 FAJTÁK:Az fajták teljes listája itt található:http://www.pawpaw.kysu.edu/pawpaw/cvsrc98.htm 

Néhány a fajták közül : Davis - Kis gyümölcs. Sárga hús, zöld héj. Magok nagyok. Íz jó. Mary Foos Johnson - olyan, mint a Sunflower. Mitchell - Gyümölcs közepes. Húsa aranyszínű, kissé sárgás héj. Íze kitűnő.Overleese - Nagy gyümölcs. Kevesebb, de nagy magok. Sárga hús. Íze kitűnő.Prolific – Nagy gyümölcs. Sárga hús. Íze kitűnő.


Sunflower – Gyümölcs közepesen nagy. Húsa aranyszínű, sárgás héj. Kevés mag. Íze jó. Öntermékeny.


Sweet Alice – Gyümölcs közepesen nagy. bőtermő. Húsa sárga. Íze jó.


Taylor – Gyümölcse kicsi. Sárga hús, zöld héj. Íze mérsékelt, kitűnő.


Taytoo – Gyümölcse közepes. Húsa sárga, héja világos-zöld. Íze kitűnő. Bőtermő.


Wells – Gyümölcse egészen nagy. Húsa narancssárga, héja zöld. Íze fenséges.Kommentek a bejegyzéshez