Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Treemail

Páfrányfenyő, ami nem ismeri az öregedést

istock_149060779_e1579078006915_800x449-2.jpg

Van egy faj, ami nem ismeri az öregedést

Egy friss tanulmány szerint genetikailag egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, illetve az aszály okozta rendellenességek leküzdését segítő vegyületeket termel a páfrányfenyő – írja az MTI. A Kínában őshonos faj ma már világszerte megtalálható a parkokban és a kertekben, vadon élő populációit viszont az erdőirtás miatt a kihalás fenyegeti.
A szakértők 15 és 667 éves kor közötti fákat tanulmányoztak, megvizsgálták a fagyűrűiket, és elemezték a sejtjeiket, kérgüket, leveleiket és magjaikat.

A genetikai vizsgálatok eredményei azt is felfedték, hogy az öregedéssel összefüggő gének nem kapcsolódnak be automatikusan egy adott életkorban, mint más növényeknél.

A titok a nagyon egészséges védekezőrendszer fenntartásában rejlik, és hogy a fajnak egyszerűen nincs egy előre meghatározott öregedési programja”

– mondta Richard Dixon, az Észak-texasi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy ahogy a páfrányfenyők öregednek, nem gyengül a védekezőképességük.

Mindez azt jelenti, hogy bár egy több száz éves páfrányfenyő kívülről viharvertnek tűnhet a fagyások és villámcsapások miatt, az egészséges fejlődéshez szükséges folyamatai még mindig remekül működnek. Dixon szerint hasonló lehet a helyzet a többi hosszú életű fával, köztük az óriás mamutfenyővel is.

forrás: 24.hu

Kommentek a bejegyzéshez