Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
origo.hu

Óriás kertek a Balaton környékén

A balatoni táj nemcsak a fürdőzőket és a vízisportok szerelmeseit, de a kirándulókat is mágnesként vonzza. Azonban mindaz a természeti csoda, amit a Balaton környéke ad, egy-egy adott területen, koncentráltan, összegyűjtve is fellelhető. Az arborétumok a növényvilág teljes kincsestárát adják, ezek a legszebb óriás kertek a tó környékén.




A Folly Arborétumba külföldről hozatták a fákat


Madárdal, gazdag növényvilág, csönd és határtalan szépség... Mi más lenne hívogatóbb, mint egy nyári séta különleges fák és bokrok árnyékában? A Badacsonyörsön, a Kisörsi-hegy déli oldalában fekvő Folly Arborétum pont ilyen háttérrel igyekszik teljes regenerálódáshoz juttatni vendégeit. A mediterrán klímájú, elsősorban fenyőkkel tarkított terület öt hektáron hirdeti a természet szépségét, több generáció óta.

A mesés kert nemzetközileg is ismert, elismert ciprusaival, cédrusaival, amelyeknek összes alfaja megtalálható itt, a Balaton közelében, Dr Folly Gyula néhai pécsi orvos jóvoltából. A dédnagyapa nagyon komolyan vette szenvedélyét: külföldi faiskolákból is számtalan példányt hozatott, hogy hazai körökben egyedülálló növénygyűjteményt állíthasson össze. Az utódok, akik ma is elkötelezetten viszik tovább az ősi szálat - az arborétum ápolása mellett a borászatot is éltetik egyedülálló területükön.


Jeli már nincs, az arborétum maradt


Kicsit ugyan utaznunk kell hozzá, ám egy félnapos kirándulást mindenképpen megér a Balaton-parton időzőknek a lenyűgöző rododendron-erdő megtekintése, a Vas megyei Kám közelében. Jelit hiába keressük a térképen, a település a középkorban elpusztult, de azért a 75 hektáros gyönyörű terület miatt érdemes kutakodni kicsit a környéken, hiszen barangolásunk eredménye egy életre szóló esztétikai élmény lehet.

Bár a rododendron májusban virít, az év többi időszakában is csábító lehetőség a jeli parkban való séta, ugyanis a világ minden tájáról hozattak ide növényfajokat. Az arborétum különös hangulatát a Kaukázusból, a Sziklás-hegységből, a Kis-Ázsiából származó, hazánkban azelőtt sosem látott fák és cserjék adják, amelyek nem mai "gyerekek", hiszen van közöttük, amely az arborétum alapítása, azaz 1922. óta magasodik a területen.


A világ botanikai csodáit gyűjtötték egybe


Mindenképpen az élvonalba tartozik a Zirci Arborétum is, érdemes néhány kilométert autózni érte a Balaton partjáról. Impozáns részlete a világszinten jegyzett fáskert-gyűjtemény. Ez az arborétum egyébként hazánk legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye, amely nemcsak a magyarországi növényvilág gazdagságát tárja fel, hanem öt kontinens botanikai csodáiban is gyönyörködteti a látogatókat. A helyszínen 1930. óta kamarahangversenyeket rendeznek.

A kisalföldi gyűjtemény szintén méltó arra, hogy turisták kedvelt úticélja legyen. A Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, kiemelkedő geológiai, botanikai és népi építészeti látványosságaival. A Természetvédelmi Major megannyi színes információt biztosít kellemesen tálalva, a látogatóknak - külön kiemelendő ezek közül különleges fűszer-és gyógynövénykertje.



Kommentek a bejegyzéshez