Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Zsiska Andrea

A nyár színei

A nyári rekkenő hőségben kertünk virágai telje: pompájukban virítanak a szivárvány színeiben. A tarka kép megalkotása nem is nehéz feladat.



 



A színek minden pillanatban körülvesznek minket, var amelyek közel állnak hozzánk, néhány színt pedig messze elkerülünk. A színekhez való kötődésünk változik életkorunkkal, hangulatunkkal, de mindenképpen valamilyen érzést váltanak ki belőlünk.





A vörös a melegség mellett aktivitást, dinamizmust sugároz. Intenzív színe a Nap sugaraiban még lángolóbbnak hat, ezért elegendő kisebb foltokat kialakítani belőle. Évelőágyásokban helyet kaphat a sásliliom (Hemerocallis 'Ti's Midnight') vagy a tűzeső (Heuchera sanguinea), cserjék közül a rózsalonc (Weigela 'Newport Red') hozza tömegben virágait. A kék színből tisztaság, csend, he harmónia árad, a biztonság, a nyugalom és a végtelenség érzését kelti. Kertünk egyik meghitt részébe ültessünk hortenziát (Hydrangea sp.), harangvirágot (Campanula portenschlagiana) vagy magas növésű szarkalábat (Delphinium x cultorum Pacific 'Summer Skies'). A sárgáról sokunknak az irigység jut eszünkbe, pedig a nyíltság, az optimizmus, az öröm és a remény színe is. Évelők közül a menyecskeszem (Coreosis sp.), és az orbáncfű (Hypericum sp.), cserjék közül a pimpó (Potentilla sp.) örvendeztet meg minket napsárga virágaival. A fehér a tökéletesség és az egyszerűség képviselője, használjuk bátran, kiemeli és elválasztja a többi színt.





Meleg fekvésben, június végétől nyílik a mályva (Hibiscus syriacus 'Red Heart'), valamivel korábban a gyöngyvirágcserje (Deutzia sp.) és a jezsámen (Philadelphus sp.). A lila egyesíti a kék elmélyülését és a vörös aktivitását, a kozmikus erő, az intuíció és az empátia színe. A nyáriorgona (Buddleia davidii 'Empire Blue') júliustól szeptemberig virágzik, kis kertekben ültessünk levendulát (Lavandula angustifolia) vagy macskamentát (Nepeta x faassenii). A virágok változatosságának a levelek zöldje ad szép hátteret, mely a bizalom, a remény, a hit és az újrakezdés színe. Bármelyik szín mellett döntünk is, az eredmény biztosan kedves lesz a szívünknek.



Kommentek a bejegyzéshez