Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
index.hu

Nem pigmenteket használ a legfényesebb gyümölcs

A természetben előforduló legfényesebb gyümölcs a Pollia condensata termése, amely kék színét nem pigmentekből nyeri, hanem a szerkezete miatt látjuk színesnek.



A legtöbb színt körülöttünk pigmenteknek köszönhetően látjuk, csak néhány élőlény használ szerkezeti színképzést. Ilyen például a páva és a Pollia condensata. A gyümölcssejteket cellulóz tartalmú sejtfal veszi körül, a Pollia condensata sejtfala azonban cellulózrétegekből áll. Ezek olyan szerkezetet alkotnak, amely szelektíven veri vissza a fényt, így jön létre a növényre jellemző különleges kék szín.





 



Kutatók azt is felfedezték, hogy minden sejt külön képezi a színeket. A sejtfalak rétegeinek a vastagsága határozza meg, hogy a visszavert fény hullámhosszát. Így a vékonyabb rétegek adják a kék színt, míg a vastagabbak a pirosat és a zöldet.



A Pollia gyümölcse nem tápláló, a madarakat azonban lenyűgözi az élénk szín, és a gyümölcsökat a fészkeik díszítésére használják, valószínűleg azért, hogy lenyűgözzék párjukat. A szokatlan színképzésnek tehát fontos szerepe lehet abban, hogy a Pollia magjai szélesebb körben elterjedjenek.



A gyümölcs különlegessége, hogy a színe nem halványul. Kutatók találtak néhány példányt egy 19. századi gyűjteményben, és a Pollia gyümölcse ugyanolyan fényesen kék, mintha ma nőtt volna.



 



Kommentek a bejegyzéshez