Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
Hódi Tóth József

Mikróságok

daisies-3406244_960_720.jpgMilyen borzasztó lehet a finom töltött káposzta, ha sótlan! Vagy ha a paprika kimaradt az egyébként fenséges halászléből! Elképzelni is nehéz, mi lenne, ha a citrom, az alma egyszer csak elveszítené minden vitamintartalmát, mi meg abban a tudatban fogyasztanánk tovább, hogy minden benne van, ami kell és ami megszokott.

Ha egy kert termőtalajából hiányzik a ˛só˝, a ˛paprika˛ vagy a ˛vitamin˝, ugyancsak komoly következményekkel kell számolnunk. Ez akkor is bekövetkezik, ha egyébként növényeink minden főbb tápanyagot megtalálnak a földben, elegendő fényt kapnak és kellő mennyiségű vízzel is ellátjuk őket.

Hiányzik azonban életük sava-borsa, hiányoznak azok a rendkívül kis mennyiségben szükséges kémiai elemek - vagy közülük egy-egy -, amelyek nélkül a növényi élet, a növekedés, virágzás, termésképződés, az új hajtások bizítonságos őszi beérése nem lehet zavartalan.

A talaj füszerei

Ahogyan az emberi szervezet működéséhez szükség van fő tápanyagokra (fehérjék, szénhidrátok, zsírok), úgy a növények számára is vannak nagy mennyiségben szükséges alapvető anyagok. A három legfontosabb a nitrogén, a foszfor és a kálium. Természetesen nem vegytiszta kémiai elemként kell ezeknek a talajban lenniük, hanem a föld nedvességében feloldva és olyan kémiai kötésben (vegyületben), amely a növények számára felvehető, beépíthető. Vannak kisebb, de még mindig viszonylag jelentős mennyiségben szükséges elemek, mint a kalcium, a magnézium és a kén. Ezeket hívjuk mezoelemeknek.

És végül jönnek a talaj ˛fűszerei˝ és vitaminjai, a nagyon kis mennyiíségben szükséges, de nélkülözhetetlen anyagok. Ezek között gyakorlatilag ott van a földön található összes kémiai elem (92 féle!), de jelentőségük nem egyforma. A legfontosabbak - mert hiányuk vagy a szükséglethez képest elégtelen menynyiségük működési zavart, pusztulást idéz elő - a bór, a réz, a vas, a mangán, a molibdén és a cink. Ezeket összefoglaló néven mikroelemeknek hívjuk.

Pótolni, ami hiányzik

Régebben, amikor a szerves trágya használata általános volt, a mainál sokkal kevésbé hiányzott egy vagy több mikroelem a talajokból. Ma országos hiány van cinkből, és szinte az egész Dunántúlon, Csongrád, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemző a kevés magnézium. Sok helyen hiány van rézből és mangánból. Ezek a hiányok növekedési zavarokhoz, gyenge vagy elmaradó virágzáshoz, leívélsárguláshoz, a hajtások beéretlensége miatt fagykárokhoz vezetnek - vagyis betegíségtünetekké válnak.

Mi következik ebből? Egyrészt az, hogy nem elég növényeinket metszeni, öntözni, ápolni, elhasznált és a metszéssel, fűnyírással, lombhullással rendszeresen eltávozó főbb tápanyagaikat pótolni. Szükségük van - lehetőleg a baj bekövetkezte előtt - a mikroeleímek visszajuttatására is. Másrészt akár kertépítés előtt, akár a már meglévő kertek állapoítának felmérésére érdemes talajvizsgálatot, tápanyagelemzést végeztetni. A mikroelemek akkor is hiányozhatnak növényeinknek, ha elegendő van belőlük a talajban, de valamilyen okból nem képesek azokat szervezetükbe beépíteni. Ilyen ok lehet a talaj erős savassága vagy éppen lúgos kémhatása. Egyes anyagok felvételét mindkét szélsőség akadályozza, másokét csak az egyik: a magnéziumot, a molibdént a savanyú talaj fogja meg, erősen lúgos talajból viszont a vas, a mangán, a réz és a cink tud nehezen kioldódni. A laboratóriumi talajvizsgálat azért is jó, mert pontos adatokat szolgáltat a kémhatásról is.

Megoldási javaslatok

aralia_elata_en_fleur4081.jpg

Mit kezdhetünk adatainkkal? Milyen lehetőségeink vannak a kedvezőtlen hatások kivédéísére? A faiskolai lerakatokban, gazdaboltokban ma már széles választéka kapható a mikroelemekkel kombinált, dúsított műtrágyáknak. Vannak olyan készítmények is, amelyek egyetlen hiányzó mikroelem vízben oldott, azonnal felvehető formáját tartalmazzák. A szélsőséges kémhatás veszélyeit a levélre permetezhető mikroelem-készítmények képesek elhárítani.

Mivel ezek nem a gyökereken, hanem a leveleken keresztül szívódnak fel a növénybe, ezt a folyamatot nem tudja hátráltatni a talaj minősége. Különösen elmés találmány a műgyanta gömbbe zárt hatóanyagú készítméínyek sora: ezek fokozatosan, egyenletesen, több hónapon keresztül adagolják tartalmukat a növényeknek, ezért kizárt, hogy , gyökérperzselést okozzanak. Es végül a kizárólag Magyarországon található ásványból, a zeolitból őrölt készítmények érdemelnek figyelímet: nemcsak rengeteg mikroelemet tartalmaznak, hanem a talaj víztároló képességét is javítják.

 Aralia elata

7 jó tanács klasszikus mikróságokhoz:

1. A nagytermetű évelők számára a bór, a réz és a vas a legfontosabb

2. A fejessaláta dísznövénynek is kiváló. A Látványos levélszíneződéséhez hiánytalan mikro elem-ellátás is szükséges

3. Az erikafélék a nagyon savanyú talajt, kevés tápanyagot, de az összes mikroelem jelenlétét igénylik

4. Különleges színű dísznapraforgó. A falra, fajtára jellemző virágszín is függvénye a mikroelemkészletnek

5. Az edényes növények gyorsan felélik tartalékaikat, ezért rendszeres utánpótlásra van szükségük

6. Egynyári és csak nyárra kiültetett növények. Az öntözővízhez keverve vagy levélpermet formájában pótoljuk a mikroelemeket

7. Ha mindene megvan, gyorsan nő és látványosan virágzik a tüskés arália (Aralia elata)

Fotó: Pixabay, Wikipedia

Kommentek a bejegyzéshez