Nincs engedélyezve a javascript.

Témák

A Föld kertészeti jelentöséggel bíró növényei
A Pinus nemzetség
Általános
Balatoni Riviéra
Bambuszok
Bio növények
Borókák
Cédrusok
Ciprusok
Délközeli kertek
Egzóták a magyar kertekben
Energianövények
Érdekességek
Fenyők
Gyümölcstermö növények
Jegenyefenyők
Kerttervezés
Klimatológia
Könyvajánló
Lucfenyők
Mahóniák
Növényleírások
Növénytermesztési tanácsok
Pálmák
Pálmaliliomok
Tölgyek
index.hu

Mazsolafa-kivonat semlegesíti a részegséget

Kínai kutatók egy olyan természetes anyagot találtak, ami józanul tart, függetlenül attól, mennyit ittunk, ráadásul semlegesíti a másnaposságot és segíthet a függőkön is. Patkányokon már működik, nemsokára embereken is tesztelik.


Az alkoholizmus hatalmas, globális probléma, a WHO adatai szerint évi 2,5 millió áldozattal. A japán mazsolafa (Hovenia dulcis) kínai fajtájának kivonata lehet a válasz kulcsa, a fa kivonatát Kínában már ötszáz éve használják a másnaposság gyógyítására. Most a dihidro-myricetin (DHM) nevű összetevő részegségblokkolónak bizonyult több, ittas patkányokon elvégzett kísérletben is. Megakadályozza az agyra kifejtett bódító hatást, bármennyi alkohol is van a vérben.


Nemsokára embereken is tesztelni fogják a DHM-et. “Azoknak az alkoholfogyasztóknak adnám, akik nem tudják visszafogni magukat, elmennek a kocsmába és isznak” - mondta Jing Liang gyógyszerész, a kutatás vezetője. A DHM csökkenti a részegség mértékét, és erőteljesen mérsékli a másnaposság tüneteit. Idővel csökkenti az alkohol iránti vágyat is.


A patkányok gyorsan józanodtak


Liang először letesztelte, hogy a DHM hasznos-e a túl sok ivás okozta ügyetlenség és a koordinációhiány ellen. Megmérte, hogy mennyi ideig tartott a szerrel kezelt patkányoknak, hogy magukra találjanak, miután a hátukra fordították őket egy V-alakú ketrecben. Miután beoltotta a rágcsálókat az arányaiban embernél 2 óra alatt 15-20 sör elfogyasztásának megfelelő alkohollal, a patkányoknak átlagosan hetven percbe telt, hogy helyrehozzák magukat.


Amikor ugyanehhez a mennyiséghez hozzáadott a patkány súlyával arányosan kilogrammonként egy milligramm DHM-t, az állatok öt perc alatt magukhoz tértek. A DHM hatását labirintusokban is kimutatta: a részeg patkányok eltévedtek, míg azok, akik kaptak a szerből, normálisan viselkedtek a folyosókon.


Végül, úgy tűnik a DHM visszatartja az ivástól a patkányokat: egy tesztben édesített alkohol vagy édesített víz közül választhattak. A három hónapos kísérlet alatt a állatokat hozzászoktatták az alkoholhoz, egyre jobban emelték az adagokat, mígnem függők lettek. Azok a patkányok azonban, akik ezután DHM-t kaptak, csak negyedét itták annak, amit a többiek, sőt 7 hét alatt teljesen normalizálódott a viselkedésük.


A DHM minden előnye elveszett viszont, amikor Liang a flumazenil nevű anyagot is beadta az állatoknak. Ez blokkolja a GABA nevű, az agyban található ingerületátvivő receptorokat. Liang szerint ez azt jelenti, hogy a DHM megakadályozza, hogy az alkohol az agyra is kifejtse hatását. Ez megmagyarázza, miért maradnak józanok a patkányok akkor is, ha rendkívül magas a véralkoholszintjük.Kommentek a bejegyzéshez